Saturday, September 6, 2014

(FeroElle) #5

Assalamualaikum and Hi.


I can't sleep. I try to sleep but I can't. And I don't know why. Maybe I miss him too much until I have to open up this laptop and type nonsense things currently? 15th September 2014 semakin hampir. Cepatnya masa berlalu. Thank you Allah for this happiness. Tidak terkata kegembiraan dan kebahagiaan ku. Tapi yang jelas aku cukup bahagia.


Alhamdulillah. Semoga aku lena malam ini. Dapat mimpi yang indah seperti selalu.


Hubby,
I love you to the moon and back.


Terima kasih kerana cuba jadi yang terbaik untuk aku. 





Love,
El.

Friday, September 5, 2014

(FeroElle) #4

Assalamualaikum and Hi.


Ku bersyukur ke hadrat Ilahi atas segala nikmat dan kurnian-Nya terhadap ku. Sesungguhnya, hanya Allah s.w.t yang Maha Besar atas segala ciptaan-Nya. Alhamdulillah. Ini entri sebelum aku tidur. Aku rasa hendak tidur awal malam ini. Mata berat. Badan penat. Esok kena bangun awal, untuk siapkan apa yang patut bagi kedai aku sendiri. 


Sebut pasal syukur. Aku selalu bersyukur dengan apa yang Allah s.w.t telah berikan pada ku. Dari segala aspek. Semuanya. Tidak pernah pula aku merungut itu ini. Alhamdulillah. 


Mengenali F adalah satu anugerah bagi ku. Aku bahagia, tenteram, aman, tenang bersama dia. Tipu kalau tiada salah faham. Tetapi kami berjaya melalui semuanya setakat ini. Alhamdulillah. Ku bersyukur ke hadrat Ilahi untuk pinjaman dan anugerah ini. Dari dulu hingga kini aku bersyukur, kehadiran dia di dalam hidup ku membawa banyak perubahan yang baik. Alhamdulillah. Di dalam tegasnya, penuh kasih sayang. Di dalam kasarnya, ada lembutnya. Hanya Allah s.w.t yang mengetahui segala susun atur kehidupan kami.


Sebut pasal cinta. Dia istimewa. Spesies unik bagi aku. Perasaan itu very warm, halus, tidak pernah aku rasa sebelum ini. Mengenali dia merupakan perkara yang indah bagi aku. Banyak momen kami. Dan setiap hari aku rindukan dia, perasaan cinta kian dalam. 


Ya, tipulah kalau tiada sengketa antara kami. Normal. Sedangkan lidah lagi tergigit. Tapi aku belajar mengenali dia dari situ. True color sudah muncul. Tiada hipokrit antara kami. Tak perlu berpura-pura. Itu yang dia sering ajar pada ku. Ya, kami saling belajar melengkapi. Sampai bila-bila kami tak pernah berhenti untuk belajar cara baru untuk menyayangi, menghormati, mencintai, jujur, toleransi dan tanggungjawab. Dan kini hampir 4 tahun. Orang lain ada yang cepat pula jodohnya, kami pula mungkin lewat sikit, sebab Allah s.w.t bagi kami peluang untuk persiapkan diri kami. Allah s.w.t Maha Mengetahui. Jadi, jangan ragu-ragu apa yang Allah sudah beri. Sentiasa berusaha dan berdoa untuk memiliki apa yang kita hajati dan impi.



Cinta itu amanah dan tanggungjawab.


Dan aku berharap kami saling berusaha untuk saling setia, menghalalkan hubungan ini, bahagia sampai Jannah. Itu yang aku mahu. In shaa Allah, ameen.



Love,
El.

Si Tiger Kami

Assalamualaikum and Hi.


Remember my previous entry about Tiger? Okay. Today F so excited to share about our cat, how Tiger's progress to me. Aku juga excited. Because we adopt that kitten together. Superb thanks to F sebab jaga Tiger so well.





See.

How excited he was. Sampaikan keluar dengan kawan-kawan pun Whatsapp aku to tell me about Tiger. Hehe.


I love you.


Love,
El.



I record, I Write, I remember.

Marriage .

Assalamualaikum and Hi.


I called his mom, few days before. 

Mama : Mama hari itu tanya F, if ada rezeki lebih ini, hendak kahwin dengan siapa?
E : And then F cakap apa, ma?
Mama : F cakap, "Takkan mama tak tahu, ke mama pura-pura tak tahu, menantu kesayangan mama tu, Nina la."
E & Mama : (Kami ketawa happy, and dalam hati ku, ku ucapkan penuh rasa syukur, alhamdulillah.) 



Okay, thank you. Actually ini rahsia mama and aku aje. Tapi publish di blog sebab aku tahu someday, Fero akan baca nanti. Thank you hubby, for being the best for me and family. Love you so much. More than I can say. 


P/s : Subhanallah, Astaghfirullah, Allahuakbar. Betapa Kau telah menciptakan kami berpasang-pasangan di dunia ini, maka, usirlah anasir jahat dan berhati busuk, gangguan dan bisikan iblis dan syaitan, dari menganggu hubungan ini. Kau peliharalah hubungan kami. Sesungguhnya, hanya Kau yang Maha Mengetahui.

Ameen.

Love,
El.

(Niece) .

Assalamualaikum and Hi.


So, being a babysitter wasn't hard at all. I can be a good mom though. (F said that to me often). Semoga diperkenankan doamu. Ameen. I've always wanted to be the best mom for my kids. In shaa Allah. Juga tiada ibu bapa yang mahukan perkara yang tidak baik untuk anak-anaknya.

Aku percaya, jika kita berikan kasih sayang, kepada adik-adik dan keluarga, saudara-mara, in shaa Allah, Allah s.w.t gandakan kasih sayang kepada kita. Alhamdulillah. Syukran. Aku bersyukur dilahirkan di dalam keadaan yang sempurna, dan kehidupan yang baik.

Alkisahnya, Imani lahir di saat Fero datang Ipoh. Ye lah, semua adik-adik aku very close dengan F. Especially Syida. Syida kalau bab Fero dia cukuplah suka. Mereka macam ada chemistry sikit sebabnya, anak number dua kan. (Haha). Nantilah aku cerita lagi pasal baby bulat ni. Next entry, in shaa Allah.

Haha.

So, today, pagi-pagi lagi F call. Banyak betul cakap hari ini. Sampai tertidur semula kami. And then aku bangun untuk jaga Imani. Selamat aku bukan jenis panic easily pabila dengar bayi menangis. Alhamdulillah. After that, aku keluar dengan mama, bawa la si baby bulat ni keluar kejap. Finally, Imani tertidur. 

F cakap dia sayang Imani. Aku cakap, "Hai sayang imani je? Tak sayang I".
F jawab lah, "Sayang, mestilah sayang".

Alhamdulillah.


After that, lebih kurang pukul 11.50 macam itu, F call hendak keluar kejap. Buy pet's food, pergi rumah kawan, and ke masjid. Lepas masjid ke rumah uncle. So, I'm okay with it. As long dia call and update. Hehe.


Oh ya, I asked him about his toothache.
F said, sometimes okay, sometimes not.
But it's okay hub. You know, treat those pain as kifarah.

Alhamdulillah once again for a beautiful life.


Dear Hubby,
Love you to the moon and back.


P/s : Kinda excited hendak ke Kota Bharu bulan October ini. Kak long (Fero's sister) sudah bertanya, mama (F's mom) sudah bertanya. InshaaAllah, akan sampailah nanti jika tiada aral melintang ye? 


Love,
El.



(FeroElle) #3

Assalamualaikum and Hi.


Malam ini aku rasa hendak menaip saja. Entah. Fikiran ku tenang, dan tiada kegelisahan atau kerisauan. Apa yang tinggal adalah kebahagiaan. Kebahagiaan yang tidak semua orang ada. Ketenangan yang tidak semua miliki. Entah. Saat ini aku rasa tenang sekali. Ya, sungguh. Ku cuba baca lagi dan lagi, meneruskan bacaan buku 'Istikharah Cinta'. Namun ku hentikan sementara waktu, dek setitis demi setitis air mata yang jatuh berlinangan. Alhamdulillah, Allahuakbar. Betapa sayangnya Allah s.w.t pada makhluknya? Kenapa ku perlu bertanya lagi, jawapan sudah ada di depan mata. 


Subhanallah, betapa aku mencintai-Mu.


Terima kasih Allah s.w.t memberikan ku sejuta nikmat kebahagiaan yang melimpah ruah. Aku bersyukur teramat sangat pada Mu ya Allah kerana telah menunjukkan jalan dan petunjuk kepada ku. 
Alhamdulillah. In shaa Allah, ameen.


Ya Allah, terima kasih kerana Kau tidak menguji ku jauh dari kemampuanku. Dan aku bersyukur, aku tidak jauh dengan-Mu. Malah doa-doa ku sampai pada-Mu, dan terima kasih di atas segala petunjuk yang diberikan kepadaku.  


Ya Allah, kau lindungilah keluargaku, bakal suamiku, dan keluarganya. Lindungilah sahabat-sahabatku. Jauhkan mereka dari anasir jahat. Peliharalah mereka.
Ameen.


(Selingan Sebelum Tidur)

Hari ini, F ada meeting. Tadi dia call aku, and aku dah cakap sehabis lembut. Akan tetapi, kereta dia, kalau guna speaker, maybe sampai terkejut motor sebelah itu. Haha mungkin dia pelik driver lelaki, mana datang suara perempuan? 

We laugh together.

Lepas itu, aku cakap dekat F, "Selamat dia tak sakit jantung kan?".

(And we laugh again)

Lepas itu kami borak lagi dan lagi, sampai satu kawasan suara masing-masing macam robot, lepas itu, end call. Then we continue, on the phone di rumah pula. F sleep early hari ini. Ku teman dia tidur menerusi telefon, lantas ku end call, selepas dia tidur nyenyak. Supaya aku tak ganggu dia dengan kerja aku menaip ni. (Bunyi keyboard pun boleh ganggu dia tidur).



P/s : Tiada apa yang ku pinta,semoga jodoh kami berpanjangan. Mudah-mudahan. In shaa Allah, ameen.


Dear Hubby,
I love you.


Love,
El.

Thursday, September 4, 2014

(FeroElle) #2



Assalamualaikum, Hi.

Lebih kurang jam 10 am tadi, F pun update gambar Tiger and send to me @WhatsApp. Hehe. Tiger sudah makin gebu, dan gemuk. F rajin bagi makanan yang awesome. Alhamdulillah. 


Tiger


Semoga terus gemuk ya Tiger. Nanti kita jumpa Raya Aidil Adha ini.
In shaa Allah.

Love,
El.