Showing posts with label ellenyna's diary. Show all posts
Showing posts with label ellenyna's diary. Show all posts

Tuesday, September 2, 2014

Entri sebelum tidur

Assalamualaikum.

Pejam celik, pejam celik. Aku baca blog seseorang ini. Ya Allah, aku merupakan silent reader blog seseorang ini. Apa yang dia alami, ujian yang diberikan kepadanya, aku harap dia tabah. Mudah-mudahan. Kuatkanlah hatinya. Tabahkan lah hatinya. In shaa Allah, ameen.


Adakala kita terlalu bersedih untuk apa yang kita rasa atau pernah rasa, sehingga kita lupa kesusahan dan kesengsaraan orang lain. Kita alpa bahawa ada orang lagi sedih dan sengsara daripada kita. Untuk itu, aku bersyukur ke hadrat Ilahi, kerana aku masih boleh berkata, "Alhamdulillah, aku bahagia, dan aku tenang sekali dengan kehidupan aku".


Subhanallah, sungguh aku mencintai Mu, ya Allah.


Kau kuatkan dan tabahkan hati ini untuk melalui hari yang mendatang. Aku faham, perkahwinan merupakan langkah pertama di dalam kehidupan, dan diharapkan, Allah s.w.t hadirkan ku kekuatan, dan perbaikilah diriku agar menjadi isteri yang solehah, anak yang baik, berbakti kepada ibu bapa, sehingga akhir nyawa ku. Dan aku juga berdoa agar si dia mampu membimbingku seperti kini, dan akan terus membimbingku, memberi ku kekuatan, menjaga diriku sebaik mungkin, kerana aku merupakan amanah Allah s.w.t untuknya. Dan aku mahukan dia untuk menjaga amanah-Nya sebaik mungkin. In shaa Allah, ameen.


Tadi aku call mama (F's mom). Banyak benda kami borak. Hehe. Takpelah, nanti-nanti call mama lagi. Esok F balik rumah, yay! So, F can call me, and accompany me during sleep. Love you hubby.

Semalam text F.

E : Alamak hubby, 2nd September expired lah Digi. Tak boleh call dah. Sedih.
F : Takpe la, nanti boleh topup lagi kan?


(Dah kenapa lah emosional pulak kan.)

Love,
El.

Janji Allah kepada mereka yang ingin berkahwin

Assalamualaikum w.b.t dan Hi.


Aku terbaca 10 Janji Allah kepada Mereka yang Ingin Berkahwin, di sini - amekaw.com/2012/12/10-janji-allah-kepada-mereka-yang-ingin-berkahwin/


Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan. Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang yang akan berkahwin. Bergembiralah wahai saudaraku… 

1. “Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. (An Nuur : 26) Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka perbaikilah diri. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Jadilah lelaki yang soleh, jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Amin. 

2. “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32) Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”. Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga. Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?


 3. “Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160) Bagi siapa sahaja yang berkahwin dengan niat menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang. 

4. “Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)

5. “Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina’ “. (Al Mu’min : 60) Ini juga janji Allah ‘Azza wa Jalla, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik, taat, dan sebagainya. Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Diantaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan, dan lain – lain. Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Diantaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana Allah ‘Azza wa Jalla turun ke langit dunia, dan pada waktu antara azan dan iqamah, Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Diantaranya adalah makan dan minum dari sumber yang haram, dan berpakaian dari usaha yang haram serta melakukan apa yang diharamkan Allah, Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya, dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar. Sebahagian orangapabila jodohnya tidak kunjung datang maka mereka pergi ke dukun-dukun berharap agar jodohnya lancar. Cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam: “Barang siapa yang mendatangi peramal / dukun, lalu dia menanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam”. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad). Telah bersabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Maka janganlah kamu mendatangi dukun-dukun itu.” (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. 35). Telah bersabda Nabi SAW, “Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna itu adalah (hukumnya) syirik.” (Hadis sahih riwayat Abu Dawud (no. 3883), Ibnu Majah (no. 3530), Ahmad dan Hakim).

 6. “Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat“. (Al Baqarah : 153) Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.

7. “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6) Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung datang. Segalanya terasa sulit. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surat Alam Nasyrah.

8. “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7) Agar Allah menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak di jalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian, dan sebagainya. Dengan itu semoga Allah menolong kita.

9. “Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”. (Al Hajj : 40) 10. “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”. (Al Baqarah : 214) Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim.


Jadi, kenapa ragu – ragu dengan janji Allah?


In shaa Allah, aku harap segalanya dipermudahkan, kerana aku yakin pada ketentuan Allah s.w.t. Mudah-mudahan, segalanya dipermudahkan. Ya Allah, bantulah dan peliharalah kami. Ameen.


Love,
El.

Too much hope.

Assalamualaikum w.b.t.

Barang yang aku order finally arrived at home. Warranty card itself on 31st August 2014. Hope this present buat dia happy! 

Currently, am trying to find another present for him. 

I think this thing yang aku beli ini, just sampingan orang kata. Hewhewhew. Surveying few items di Instagram, but too bad, dekat Kelantan, tiada service hantar hadiah surprise surprise. You know, with a bouquet of flowers. I know F tak suka bunga sangat, but I think apa saja aku buat untuk dia, dia akan terharu, since I am his girlfriend. Everything I do, he will appreciate, right hub?

But yeah, still need to come to Kelantan this October. I miss my family there though. Rindu mama papa, erin, esha, and of course F. :)

In shaa Allah, dengan izin Allah s.w.t. I'll come, we'll come.

Lagipun tengah prepare baju-baju hendak pakai ke sana nanti. Too early kan? Tapi tu la, excited sangat. Even my sister pun can't wait to go there.


So yeah, this morning, hub called me about 45 minutes. Entah, aku cakap banyak pulak sekarang, until F cakap, when is my turn to talk? Then I pause kejap. Ok Ok cakap.
I asked him, why the house is so senyap. (rumah bujang kan). He answered, semua tidur lagi. And we plan few things for October, School Holidays on September ahead. I don't know. F changed. Dia dah berubah jadi lelaki yang lebih banyak buktikan sayang dia melalui perbuatan berbanding kata-kata. I don't know. But aku rasa very warm feeling. Perasaan yang awesome. Entah, don't know what to describe. 3 years before, we're like cat and dog. But this year, is different. The way he loves me, showed me what is love. The actual love. Not only by words. He work so hard, for himself, and for us.


In shaa Allah. I wish us a happy marriage hubby. Kalau boleh nak kahwin esok. Dah orang sibuk tanya kan, hehe. Doakan kami.


P/s : Malam ini bola Kelantan vs JDT I. #PialaMalaysia2014


Love,
El.

Syukur.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi, di atas segala limpah rahmat, kasih sayang, cinta dan kebahagiaan ini. Thank you Allah s.w.t. It's already 2nd September 2014. I can't wait to see F. Dia tak pernah gagal untuk say 'selamat pagi sayang' setiap pagi, begitu juga sebelum tidur. Paling penting, dia selalu jadi penghibur aku kebelakangan ini. Hehe.




Love you, F.

I nak tidur dah. See ya.

Love,
El.

Monday, September 1, 2014

Badminton and Football together?

Assalamualaikum,


Hi and Good Morning.
Today is holiday. Yay for that. Too bad, still have to wake up early and do housechores, etc. 

Yesterday was a good day though.


Semalam aku dan F tengok bola and badminton. Bermula dengan football, Harimau Muda U16, and yes, mereka menang! For Malaysia. Okaylah. Sorakan kemenangan through SMS with F. After that, sambung pula tengok  LCW and CL. 


Sambil layan text dengan dia, okay tetiba mood sakit perut datang.

E :  Dah start bagitau LCW.
E : Ala, sakit perut lah, wanna poo2.
F : Okay quick go.

Few minutes later,
E : Dah start LCW?
F : Dah.

About 20 minutes in a game.
E : Adoi, LCW.
F : Macam tak nak main je LCW
Then,
E : CL menang first game.
Aku bagi positive vibre,

E : I rasa LCW as always, simpan energy / stamina untuk 2 game lagi. (CONFIDENT second game LCW menang kan)

6 minutes later,
F : HAHAHA, simpan ke memang tak menjadi?
E : SHUT UP.. HAHAHA (Few words.......bla bla bla)

Before Game Point
F : Tiada harapan untuk badminton, hanya bola dapat bagi hadiah merdeka untuk Malaysia.
E : Tido je la. Sakit pulak hati ni.
F : Tekaan u salah.
E : ZZZz.. Jangan sakitkan hati I lagi.
F : Kalah dah, nak tido.
E : Amenda la game ni, dahla, nak tido jugak. Selamat mlm hubby.
F :  Sebab LCW main awal2 game.. tu je, slmt malam syg.

Lepas 20 minit.
F : Iklan jap. Patutla kalah, sebab, dah pukul 12.15 pagi. Maknanya 1/9/14. Apa yang hadiah merdekanya kan?
F : HAHAHA.
E : Haha. Hubby ni, ngada la.. I rasa LCW macam dah tak berminat nak jadi juara pun.. Teorinya.. Love you hubby.
F : Haha, nak pencen dah kot, Love you too. Jom tido. Sakit otak ni.. haha..



P/s : End of conversation , menjadi pengkritik tak bertauliah kami ni. Sorry dengan teori kami. Kami hanya bersembang sahaja. Apapun, tahniah buat LCW for being juara dunia, membawa nama Malaysia, seperti selalu! Tak kira la Juara, or Naib Juara, still you're the best. You work so hard. Proud of you.

Badminton is one of our favorite sport that we used to play together.


To F,
Have A Good Day hubby.

Love,
El.

Sunday, August 31, 2014

Thought of wearing braces.






Assalamualaikum.


Thought of wearing braces, but ya, mom said, "You don't need to suffer for a beautiful face, you already pretty for now, you are not being thankful?"

Alhamdulillah, I do. It just on my second thought, I can't. I know it's painful in the as*. Haha. 

Masa aku jumpa F dulu, I said that,

"You got nice gigi, very teratur macam gigi palsu". So I started to called him gigi palsu for many times. Then I stop. But yes, that's made us different. Apa yang Allah berikan kepada kita, ada keunikan tersendiri.


Nahh, on my second thought, Nahh, I really don't need gigi besi for now. Maybe in the future, pun aku rasa I won't. Coz it hurts. I know. Hewhewhew. Alhamdulillah.


F is so pening kepala layan aku yang berjuta kali selfie
guna handphone dia. Baru ni aku ada masa hendak upload di blog
Hehe





Note to myself. Selfie la guna hp kekasih/suami anda so that gambar uols penuh in his phone. HAHA. Itu la motifnya.


Love,
El.

The Simba sold !

Assalamualaikum w.b.t.

Remember SIMBA ? Hub already sold him to someone who I don't know, and I don't even want to know. Hehe. So, yeah.



Hubby, I miss you. 


Love,
El.

Mental Disorder



Assalamualaikum w.b.t

Yes, aku suka share fakta juga. 

Erotomania ini seperti yang korang baca atau google, satu penyakit mental yang dia ini macam syok sendiri, dia rasa seseorang yang minat/sayang/suka/cinta itu, mencintai dia juga. In short, dia ada mental problem lah. Lepas itu, pada aku, dia seorang yang tak boleh terima Qada' dan Qadar, sebab dia declare orang yang dia minat itu, adalah 'Future Husband/Wife' dia di ruangan sosial. Meraih perhatian orang lain, untuk orang lain tahu bahawa dia bukan bertepuk sebelah tangan. Aku pernah lah jumpa orang begini, aku ingat mereka ini macam fanatic lah, tapi rupanya mereka ini ada masalah mental. Jadi aku klasifikasikan sebagai Cinta Syok Sendiri?


Korang boleh baca di sini untuk mengetahui jenis Cinta Syok Sendiri. Lain-lain contoh pun ada, watak Irine di dalam cerita Rindu Awak 200% tu pun menggambarkan penyakit Erotomania. Dahlah siap berilusi, berimaginasi yang dia dengan Zill ini ada apa-apa, and bagitau dekat Isteri Zill kan, so aku rasa ini penyakit mental. Which is a good example for Erotomania.


Alhamdulillah, aku bukan kategori itu. And then, aku rasa bersyukur ke hadrat Ilahi, kerana Fero tidak pernah give up untuk bersama aku. Dia berjuang dan berusaha untuk aku. Untuk itu, aku bersyukur. Alhamdulillah. Hehe. 


Kepada sesiapa yang ada penyakit ini, aku minta maaf. Tujuan aku post entry ini, bukan nak menyakiti hati sesiapa. Tapi ini fakta je. Sama-sama muhasabah diri, ya? 



Love,
EL.


Quit his job.

Assalamualaikum.


First, November is coming. Tak lama je lagi F akan end up his contract, and yay! Hubby said he want to quit his job then. Alhamdulillah. Going to save up some money for the future. 


Second, the best thing in life is when F decide to quit his job just because of me and be here with me. I love you, hubby. You know why I love you. We just wait and see. Mama (F's mom) said, F will quit this November. Aku ya kan saja, sebab memang few months ago, F decide to quit and lately pun dia dah cakap dia memang hendak quit, tak larat nak work there, and cari kerja di Ipoh. Hewhewhew. Alhamdulillah, andai itu niat dia, I'm okay with it.


Aku berdoa semoga kita sama-sama peroleh kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Endless love.



I prefer you rambut pendek. Hewhewhew. But I think both also can.
Because you're my handsome man.  I kan personal stylist tanpa gaji.



Love,
El.

He's crazy

Assalamualaikum w.b.t


A very good morning to all of you. How's your merdeka? I feel good today.


"DI SINI, LAHIRNYA SEBUAH CINTA."


Ok, suddenly I text F this morning.


E : My boyfriend is crazy.
He replied.
F : Why you called me like that?
E : You're crazy on me. HAHA
F : It's okay, I am willing to get that title.
E : Wow! So sweet. You're willing to be called crazy for me?
F : Yup!



Haha. Love you hubby. You're so funny.




Back few days, he called me kan, I said to him,

"Hubby dkt mana", and F said, "Dekat rumah la.." And then I said, "Cuba tanya I dkt mana, cepatlah".
F said, "Okay, u dekat mana?". Aku gelak-gelak, aku cakap, "Dalam hati hubby". Then, both of us gelak. HAHA. He said that I get influenced by romantic drama. HAHA. I said, no lah. Saja je nak ketawa. Hewhewhew.


Alhamdulillah, for everyday. Thank you Allah s.w.t. 

Love,
El.

Merdeka !

Assalamualaikum.


Merdeka !

Alhamdulillah. Kita masih bebas untuk menunaikan solat, tidak terasa seperti ada orang mahu bom di perkarangan rumah kita, ataupun penjenayah bebas masuk di kawasan rumah. Kita bebas ke mana sahaja, tanpa rasa ragu, kalau ada keraguan pun, 30% untuk keselamatan diri sendiri. Kita masih cukup makan, cukup sempurna anggota badan untuk berjihad, untuk meneruskan kehidupan. 

Untuk itu, aku masih merdeka.
Love Malaysia.



Just received text from F. 
F never forget to wish merdeka to me. 


Love you, hubby.
Happy Merdeka once again, hubby. :)
Sorry no I-city this year. Perhaps another year?



Love,
El.

Saturday, August 30, 2014

Something on my mind

Assalamualaikum w.b.t


Bila aku sudah jadi rajin buka laptop, dan apabila keyboard menjadi satu tempat untuk aku meredakan gelora jiwa aku, cewah. Ehem. Hari ini F cakap esok dia tidur rumah kawan dia, sebab ada bola sampailah Selasa. Hehe. Aku cakap, "okay hubby, Just go." Lagak aku seperti girlfriend yang memahami. Tapi, aku memang tak menghalang kalau dia nak ke mana, asalkan dia tau batasnya. 



Few blogs yang aku follow sudah jarang update post mereka, menyebabkan aku rasa blog siapalah aku hendak baca lepas ini. Ye lah, aku berblog dari tahun 2009. Now sudah 2014. Blog yang aku selalu baca semuanya aku dah biasa dengan rentetan kehidupan mereka. Dah macam kenal lama dah. Funny kan? Kita macam faham apa yang mereka rasa di dalam coretan mereka. Itu la blogger sejati, haha. 


Aku malas hendak merepek di Facebook, sebab entahlah. Aku bukan suka pamerkan apa aku rasa pada orang ramai melalui status, and cepat pula reaksi mereka untuk LIKE dan COMMENT. Sikit-sikit sudah. Nanti lebih, orang geli. Kalau di blog, terpulang pada readers. Sebab aku tak paksa orang baca blog aku. Nampak CLOSE button di Tab atas, tekan 'X'. End of story. No need to read, no more.


Dulu, aku memang antara wanita yang sangat excited untuk menghalalkan hubungan, tetapi kini, excited itu masih ada cuma, aku sekarang suka pula pada pendekatan steady. Bukannya apa, nanti bila relatives tanya bila lagi, aku diam sahaja. Bukan tiada perancangan, ada. Bak kata F la, in shaa Allah, ada duit, tahun depan kahwin. That's all, ringkas dan padat. Aku serahkan pada lelaki untuk berkata-kata soal itu. Aku faham, lelaki bila dah ready, dia akan cakap sendiri. Am I right?


Parents aku pula, especially mama, dah sediakan business plan untuk aku jalankan dengan F nanti. In shaa Allah, aku doakan rezeki kami dimurahkan, diberkati, dimudahkan, agar segera boleh halalkan hubungan ini. Ameen. Kita mampu berusaha, kan? Siapa yang tidak hendak hubungan yang diberkati Allah s.w.t.

Tiada apa yang membahagiakan diri ini, apabila kita semua menjadi anak yang soleh dan solehah, yang membahagiakan kedua ibu bapa kita sehingga hujung nyawa kita. Terima kasih mama, untuk segalanya. Love you till Jannah, mama ku sayang. Love you so much. Nobody can replace you. 


Okay got to go guys. 
On-call with F till sleep.




P/s : Semoga Allah s.w.t sentiasa melindungi dan merahmati mama, abah, papa dan mama.



Love, 
El.

Nukilan hati.

Assalamualaikum.

Kalau di Shah Alam, students macam kami, biasalah, akan cari tempat untuk countdown. Like last two years, we celebrate together di I-city. Kalau budak Shah Alam yang tinggal berdekatan I-city, normally memang akan tahu lah jalan mana nak masuk free, jalan kaki je. Tak payah bawa kereta. I miss Shah Alam. Banyak memori kami. 


Fero selalu masakkan untuk aku. Air tangan dia yang menggemukkan aku. Haha. Ada la sesekali aku masak untuk dia. Tapi, aku suka dia masak untuk aku. And dia memang suka masak untuk aku, sebab dia tahu aku suka masakan dia, dan dia tahu aku kurang minat untuk memasak, dan selalunya bila aku masak banyak kurangnya. Tapi, walaupun kurang, dan dia pengkritik tegar masakan aku, dia tetap makan walaupun tak sodap. Thank you, Sunshine. (Sorry, aku guna bahasa yang pusing-pusing, sengaja.)


Kalau kami ke library, dia akan sediakan breakfast untuk kami. Too sweet, tak boleh tolak kebaikan dia. Kalau pergi kelas malam, macam aku join kelas pertahanan diri, di Puncak Alam, dia teman. Keknis pun join. Sahabat. Itu lah sahabat.


Suka manakan sama dengan Cinta


KALAU kita cintakan seseorang, kita mampu tulis sebuah buku tentang dia. Yes. Aku dah buat journal itu, Dan aku telah hadiahkan journal 3 tahun itu kepada dia. Banyak memori, tapi tak cukup pun journal itu. Lebih dari sebuah buku, apa yang telah kami lalui bersama. Tak mampu nak dicoretkan dan ditulis. 


Baik sangat ke aku untuk dia. F ada jawapan, dan dia tahu semua jawapan itu. Tak perlu cerita di blog kebaikan aku, sebab aku buat blog untuk ingatan kepada diriku sendiri, di mana ada memori yang perlu ditulis dan diingati. 


Bila sebut pasal Qada' dan Qadar, yes. Aku budak sekolah biasa, tak payah pergi sekolah agama pun, aku beragama Islam, dan aku ingat rukun Iman ada enam. Dan salah satunya, aku beriman pada Qada' dan Qadar, tapi apa pun, setelah kita berusaha sebaik mungkin, berusaha, berusaha, berdoa, dan tawaqal. Berserah kepada-Nya. Kerana Allah Maha Mengetahui segalanya. Itu ketentuan-Nya yang tak boleh diubah dah.

Sama macam kau ada penyakit kanser, kau mula-mula demam, tak kebah, dah seminggu. Tiba-tiba, jumpa doktor, medical check up semua, doktor sahkan kau ada kanser darah. Kau kena terima, mahu atau tidak. Tapi, adakah kau redha tanpa usaha? Kita kena teruskan hidup. Usaha untuk sembuh. Takkan lah nak biarkan diri terseksa. Dosa tau menzalimi diri sendiri.

The same goes dengan jodoh. Okay, aku faham konsep jodoh. Tak semua jodoh datang bersama cinta. Betul? Dan bagi aku, jodoh itu atas usaha masing-masing. Kalau tiada jodoh dia di dunia, pasti ada di syurga. Jenis aku, aku bukan jenis redha sahaja tanpa usaha. Aku berusaha. Dari kecil sehingga sekarang, aku sentiasa berusaha untuk dapatkan apa yang aku mahu. Aku perbaiki diri aku. Untuk lebih bersedia. Dan kalau aku dah berusaha, tapi tiada juga hasilnya, dan itu yang telah tertulis dalam luh mahfuz, aku akan redha. Tapi, aku ada naluri, naluri seorang wanita, yang aku yakin bahawa, ini semua ujian dari-Nya. Allahuakbar. Allah Maha Besar. 

Bak kata papa (F's dad), kalau ada yang menganggu hubungan aku dengan F, dia lah pengganggu, perosak hubungan orang. Papa memang tegas. Mama (his mom) pula cakap, mama tak nak tahu pasal orang lain, pada mama, mama doakan selalu, dan ingat apa mama cakap, susah nak dapat perempuan serupa Nina. Hewhewhew. (tersentuh hati aku) Sesungguhnya mereka adalah mama papa yang very understanding. Sama macam mama abah aku. Kalau bab keluarga, aku rasa aku tiada masalah hendak get along.

3 perkara yang kita tidak tahu, rezeki, ajal dan jodoh. 3 perkara ini memang rahsia. Aku bersyukur, sebab Allah s.w.t Maha Mengetahui dan Maha Adil, mengetahui segalanya. Allah beri aku ujian, dan alhamdulillah, aku percaya kalau kita sabar dengan ujian-Nya, Allah akan berikan yang terbaik. Dan, alhamdulillah, sekali lagi, aku dapat lagi baik, malah lebih baik daripada itu. Yakni, kebahagiaan, ketenangan, kegembiraan, kebaikan, dan kepercayaan.


Allah s.w.t hadirkan Ahmad Ferouz Ahmad Ruslan, dan dia menjadi lebih baik, untuk ku. Alhamdulillah. Kuasa Mu ya Allah. Terima kasih. Aku cintakan Mu Ya Allah, terima kasih hadirkan dia dan mereka untuk menyayangi ku. Terlalu banyak limpah kurniaan kasih sayang mu, ya Allah. 



Sekian, nukilan hari ini.
Alhamdulillah.


Love,
El.




Medicine for you.



Assalamualaikum,

F sent me those three medicine yang dia kena makan. I've figured one by one and tell him to eat which one. Just like a doctor for him. Dia pula very obedient. I miss him. and I love him. 

There are few questions that I've ever asked.


(Just like a throwback of few months ago)


E : Do you think I can be a perfect wife for you?
F : Yes. Yakin. I know.
E : You rasa I boleh bahagiakan you, and jadi isteri yang baik?
F : He nodded. Angguk kepala. Then say yes.
E : You rasa I boleh jadi a mother to our kids, our zuriat?
F : Yup. You pandai jaga baby. Even the baby yang baru lahir pun you can handle. You baik, you bijak (bla bla bla) 
E : Do you think you boleh cari perempuan lain yang sama macam I, yang boleh memahami you, yang sporting macam I, hmm?
F :  Geleng kepala and said "You antara perkara yang terbaik I pernah miliki." 


Hubby, I miss you.


InshaaAllah, in October I'll come to his home, Kelantan. How I miss Kelantan so much, as much as I miss Shah Alam, and Kuala Lumpur.


Love,
El.

Friday, August 29, 2014

Warna



Assalamualaikum.


Hari ini, F pergi pasar with mama and papa. After that dia hantar gambar through Whatsapp. F selalu kalau nampak benda menarik, memang akan dia bagitahu pada aku. Everything. Baik kan dia? Haha. Sebab pada dia, pendapat aku paling utama. Dia akan minta pendapat aku dulu. Kalau aku kata, No, means No. Kalau aku kata, Yes, means Yes. Gitu la.


So, perbualan kami lebih kurang begini.





We are very outspoken. Kami suka pretend bincang benda yang tak akan jadi pun, sometimes suka acting, berlakon, berdrama. So drama. (Full of drama). Argh too bad. I miss Shah Alam now. I miss our moments.

Dear Sunshine,
Thank you for being my laughing gas. Love you to the moon and back, (as usual). Love you Love you Love you. Please jangan bosan. Hehe.


Lupa pulak nak bagitau, semalam aku call mama (His Mom). Yes, aku dengan family dia memang rapat. Too close. Papa suka buat aku ketawa, adoi. Aku tak tahu la, mungkin aku ni kategori ketawa yang benda kecil pun nak ketawa. Happy go lucky person. Mama pula suka cerita macam-macam. Mama cakap, kalau aku dengan F, memang riuh rumah nanti. Nak dijadikan cerita, aku buat biskut raya hari tu guna resipi mama, punyalah mama sorok biskut raya yang aku buat sampai tinggal satu, takut orang lain makan. Aku tahu biskut tu keras tau tak. Tapi, aku terharu, Fero sanggup makan, and mama pun makan. Walaupun papa cakap, biskut aku buat tu keras. HAHA. And suruh mama pos balik. (Ok nak gelak sangat sekarang). 

Terima kasih papa and mama, first time jumpa pun aku, mama papa dah suruh biasakan panggil mereka papa and mama, itu yang aku agak terharu. Aku jumpa mereka dalam tahun 2012. And mama papa pernah ke Ipoh, ke rumah aku, untuk jumpa mama abah aku. They're amazing. Aku anggap mereka macam parents aku sendiri. Yang pasti, aku sayang mereka hingga hujung nyawa aku. Aku ada 2 bonda dan 2 ayahanda untuk dijaga.

Pada aku, apa yang mereka buat untuk aku, adalah satu perkara paling terbaik untuk aku. Stand for me, and they know what I feel. Terima kasih papa and mama. Gambar papa and mama, tak boleh letak lagi kat blog, sebab nanti dah kahwin baru boleh letak. Google is crawling nanti. Walaupun aku pakai robots text. tapi aku rasa macam ada gambar yang Google masih ambil and jadikan public. I don't know.


I love them to the moon and back. Forever till Jannah.


Untuk kedua ibu bapa aku,
Thank you for loving me. Sangat mencintai kalian berdua. Lebih dari nyawa anakanda sendiri.



Love,
El.


P/s : Bought something for him today. 29/08/2014. Tak boleh bagitahu apa benda. Surprise hubby!

Simba in the house

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. F bought a cat yesterday. Even though we quite excited with SIMBA existence instead of TIGER, hm hm. We plan to let go SIMBA due to certain circumstances. But it depends on F's decision. If he decide to let it go, I'm okay with it. It quite difficult for Fero to keep it at his home. His neighbor already took NEO and lock up NEO at their home. Afraid that will happen to SIMBA though.




Isn't SIMBA beautiful?

Positive thought.


Alhamdulillah, untuk kebahagiaan yang diberikan kepada ku. Kita kena positif setiap hari, baru hidup kita bahagia selalu. Alhamdulillah. Cara nak positif mudah saja. Kalau kalian tengok Wall aku di Facebook, aku tak pernah pun tulis benda emotional. Itulah aku. Aku jarang mempamerkan emosi aku di Facebook melainkan ianya membawa positive vibre, yeah ya know.

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, Aku rasa setiap kali ujian yang diberikan oleh Allah s.w.t, telah memberikan kesan yang baik kepada hubungan kami. Syukur.

Aku seorang yang sentiasa positif dan suka psycho orang. Adakala aku nak tengok perangai seseorang itu bagaimana adalah dengan melihat cara dia di Facebook, keturunan, keluarga, emosi dan kebijaksanaan dia terpapar menerusi setiap apa yang ditulis. Hehe. Aku rasa I've enough. I know Fero jaga hati aku sangat. Fero pernah cakap pada aku, 

"Walau apa pun jadi I tetap dengan you, I tetap pilih you."

Masa itu saja je aku usik suis kemarahan dia. Yes, I know Fero. Kalau orang itu tak penting, tak perlu nak sebut di dalam kehidupan kami. Well, positive thought though. Sekarang kita berada pada masa kini dan kena fikir untuk akan datang. Apa yang dah lepas, biarkan ia berlalu saja. 

Kami jatuh cinta, hanya dengan sekali pandang. I still remember how we met. I believe in Allah s.w.t. Ada sebab kenapa kami ditakdirkan berjumpa. Sehingga ke hari ini, kami berdua merupakan kawan, kawan baik untuk satu sama lain, musuh adakala, sahabat untuk saling menasihati, dan memperbetulkan, malah kekasih. Tak perlu jadi hipokrit antara kami. Apa yang dia nampak tentang aku, itulah aku. Bukan plastik. Dan begitu juga dia. Tiada yang hipokrit tentang dia. Apa yang aku dengar, apa yang aku nampak, bila dia dengan keluarga dia, dengan keluarga aku, itulah dia. Sedikit sebanyak, kami masing-masing terima kelemahan, kekurangan masing-masing, dan saling melengkapi kekurangan kami, dengan kelebihan apa yang kami ada. Fero merupakan hamba Allah s.w.t yang sangat ikhlas bagi aku. Cinta dia ikhlas. Kasih dan sayang dia juga ikhlas. Semuanya melalui perbuatan, dan jika dengan perkataan, ianya menjadi sangat istimewa dan penuh makna. (Tak la jadi macam iklan Digi, "sayang awak selama-lamanya", lepas tu bosan).

Haha.

Aku buat blog ini pun sebab, aku rasa aku nak coretkan semua yang membawa kegembiraan dan positive vibre dalam hidup aku. More to come, I guess. In shaa Allah. Hubby, if I die, you will read this okay? I love you. 


The plain us . 4 AM here.



Love,
El.


Thursday, August 28, 2014

Attending a course

Assalamualaikum.

On that day, I attend a course at Hotel Casuarina @ Meru. Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar.

Sister . 


So, I send these two photos towards hub.



Okay. Itu saja. Boyfriend aku cakap aku cantik. Takde masalah pun kan? And logic la setiap lelaki akan cakap girlfriend dia cantik. (To me)

Asalkan sedap mata memandang. Thank you hubby for bring the best in me. You completed me. 
Love you to the moon and back.

Pada aku, Allah s.w.t jadikan setiap manusia di muka bumi ini berpasang-pasangan. Dan pasangan yang telah ditakdirkan untuk kita adalah seseorang yang boleh menteteramkan dan menenangkan kita, ketika bersamanya. Aku bersyukur ke hadrat Ilahi, yang dia cintakan aku, sehingga kini. Terima kasih, alhamdulillah. Terima kasih Allah, kerna pinjamkan dia untukku, mencintaiku dan menyayangi ku, malah setia denganku. 

Buat sahabat sekalian, Terima kasih doakan kami. Berkat doa kalian, in shaa Allah, Mudah-mudahan. Doakanlah segalanya berjalan lancar. In shaa Allah, ameen.

I wish two things happened on my birthday and our 4th anniversary next year :

Since it will be 14 & 15 Feb 2015. Hehe. Pray for it. In shaa Allah.

1) A proposal.
2) Solemnization.



Kau selalu ada untuk aku. 
Ku akui itu.
Susah senang kita tempuhi bersama.
Saling melengkapi, antara aku dan kamu.
Terima kasih lengkapkan hidupku.
Dan Membahagiakan ku.
I love you.



Love,
El.

Toothache

Salam.

Fero dah few days sakit gigi. Kesian F. I hope you will get well soon.



Tadi,
F just texted me, dia baru tampal gigi. The dentist said, If still not okay, kena do minor operation towards saraf gigi tu. Allahuakbar. I pray for your health, hubby.

And yeah! Kucing dah beli. SIMBA SIMBA.


Love,
El.

His Convocation .







K, I tak sabar untuk attend konvo you. Love you!


Love,
El.

I miss you





September, please come early. hehe.
School holidays, and I miss you.




Love,
El.