Thursday, August 29, 2013

(Tahniah) Dapat bayi lelaki yang kedua

Assalamualaikum

28 . 08 . 2013

Fero dapat anak buah yang kedua seberat 3.8 kg. Tahniah buat Kaklong sekeluarga. 


Seriously, niat aku untuk berkahwin bila tengok gambar ini semakin tinggi. HAHA. Okay, fine. Rasional sayang, rasional. I am not working yet, but I know, Allah s.w.t sudah ada perancangan terbaik buat aku and dia. I always believe Allah s.w.t. A bit emotional, at the age of 25 years old, not getting married yet, but Alhamdulillah, InsyaAllah, jika sudah sampai jodohku, sudah sampai rezeki kami, harapnya tahun hadapan. Ameen Ameen.

Well, a marriage bukan setakat kahwin, halalkan semuanya, ianya komitmen. Bila sudah kahwin, suami pula pikul tanggungjawab menjaga kamu wahai isteri. Ingat itu Amalina. Okay, fine. Justeru itu, sementara tunggu the right time yang Allah s.w.t telah tetapkan di dalam luh mahfuz, maka perbetulkan diri itu, lengkapkan diri dengan agama, akhlak yang baik, semoga boleh menjadi anak yang solehah, isteri yang solehah dan ibu yang mithali kepada anak-anak. InsyaAllah, Ameen.

SIAPA yang tak hendak kahwin? Funny. SOALAN paling bosan bila jumpa makcik pakcik yang non relative, sahabat handai, 

"Kau bila lagi?"

Kalau dah kahwin soalan seterusnya, pasti,

"Bila nak pregnant? Planning ke? Tak mengandung-ngandung lagi?"

Bila dah mengandung pulak, soalan-soalan yang akan kedengaran ialah,

"Tak nak tambah lagi ke?"

Begitulah seterusnya, sehinggakan aku rasa muak dan jelak untuk menjawab soalan yang membosankan itu, sampaikan aku rasa nak jawab, 

"DO YOU THINK I KNOW WHEN I' LL DIE?"

NO you DON'T, right? EXACTLY. 

Aku suka kalau orang mendoakan daripada bertanya. Tapi lumrahlah mulut manusia. Aku jarang tanya kawan-kawan aku bila nak kahwin, bila nak mengandung, because, aku bukan jenis campur urusan orang. Tapi, tak sangka pulak orang suka menyibuk hal aku. Aku bukan artis, babe. Come on lah. One more thing, kalau soalan itu jenis berhemah masih boleh diterima la jugak. Ni siap condemn,

"Lambat lagi la tu nak kahwin, nak enjoy dulu la tu"

Dia tanya kita,
dia pulak yang jawab?

Funny.

But Alhamdulillah, aku masih bersabar. Bagi aku, kesabaran itu kunci kepada kebahagiaan. Kalau tak bersabar, lain ceritalah. 


Dan aku jelas dan faham, perkahwinan itu melengkapkan sebahagian agamaku, Islam. 


Finally,

SIAPA YANG TAK HENDAK KAHWIN HAAA ?


Mama pun buatlah PEACE.

Okay, fine yang ketiga kali nya.
Aku beli Power Bank. Aku memang pengguna tegar handphone sebab rajin main Candy Crush untuk isi masa lapang aku sebab masa aku sangatlah lapang. Fero sekarang busy dan dia sangat penat bekerja. Aku rasa aku bercakap dengan dia pun kurang sekarang, sebab dia sibuk sangat. Aku sedih 10 minit. Lepas itu, Fero pujuk. HAHA.

Fero cakap,
Sabar. Tak lama lagi, kita duduk dekat, hari-hari jumpa.

Aku cakap,
"Kahwin?"

Dia balas,
"Ye la. Kahwin. Sabar, ok. I akan kumpul duit".

Okay, aku sayang dia. Walaupun aku jarang cakap, tapi tuhan je tahu perasaan aku. Sebenarnya tak baik tulis banyak-banyak pasal perasaan kita terhadap seseorang yang bukan dan belum lagi jadi suami kita. So aku sebenarnya memang banyak tapis atau in English, FILTER perasaan aku di dalam blog ini. Kalau ikutkan aku mahu juga jadi budak-budak, tapi disebabkan aku macam perasan "matang", aku hadkan diri aku lebih-lebih lagi tentang perasaan. Dan aku sekarang suka menaip menggunakan perkataan yang memerlukan orang yang SMART sahaja boleh baca isi tersirat blog aku kini.


Aku rasa sampai sini sahaja. Aku update pun sebab aku terasa lama tak update. Terima kasih semua sebab baca blog kita.

Sedikit nasihat daripada aku kepada diriku sendiri,

"Sederhana"


Alhamdulillah. Aku bersyukur ke hadrat Ilahi, KAU menghantar seseorang seperti dia, untuk menyampaikan hidayah Mu ya ALLAH. Sesungguhnya hidayah memang milik Mu ya Allah. Dan aku bersyukur, aku sentiasa diperbetulkan dengan kehadiran dia. Terima Kasih. Aku yakin bahawa, seorang bakal suami yang baik, dia boleh memimpin dan membentuk isteri dia. :)

Terima kasih atas segalanya, awak. IF you read this.

Love,
El.