Wednesday, July 24, 2013

Abaikan kalau.

Assalamualaikum w.b.t

Adakala blog aku ini memang terkeluar benda yang banyak merepek. Well, itulah blog aku. Sorry kalau ada orang rasa ianya tak patut pun ditulis. Tapi, we are girls, we need some place to write up. Aku tiada diary, sebab tangan aku sakit bila menulis (Lama tak menulis). 

Aku pun tak harap ramai readers blog ini. Jadi ianya lebih baik, sebabkan, aku bolehlah merepek setiap hari. Biasalah, orang menganggur tanam anggur. Tapi aku nak berterima kasih pada yang rajin visit dan baca blog aku. Aku rajin juga pergi blog-blog yang visit blog aku bila aku in the mood to visit. Tapi aku suka jadi silent reader. Tak tahu kenapa. Aku rasa jadi silent reader ini best. Korang tak rasa ke macam tu? 


Kadang-kadang ada entri yang aku rasa nak comment, akan ku comment.
Terima kasih ya baca blog tak laku ini. 


Haha.


Love,
El.

Ramadhan ke 14.

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini berbuka puasa di Pakeeza. The whole family (8pax). Alhamdulillah. Syukur dengan rezeki yang diberikan. Ini saja gambar yang ada. Sebab kami macam excited nak makan itu dan ini. Tapi, okaylah. Not bad. Ada fresh orange, syrup, teh tarik, coffee, barli. Makanan ada nasi beriani, ayam rendang, daging apa-tak-tahu, ayam merah-merah-macam bakar, sotong, etc, laksa, ABC, kuih-muih.

P/s : Kitorang bukan mental kalau ambil gambar makanan. It just a moment to capture. Macam kau makan apa, kau ingatlah tempat mana, macam itu lah. Bukan Mental Disorder. Orang yang buat research tentang ambil makanan itu mental, bagi aku adalah orang yang tak tahu apa itu sentimental value. HAHA

Tema purple aku dan adik-adik aku. Kahkahkah. Chemistry di situ.
Beloved Parents

4 gelas itu aku punya. I am obviously banyak minum dari makan. Sebab dehidrasi. Hehe. 

Beside me, third sister : Husna

Deretan meja itu. Itu lah Menu pilihan Nabil and Nabilah.

Sebelah I is mama. Mama kurang makan nasi. Mom ambil Roti Nan, apa lagi lah. Makanan dia ala-ala Pakistan, entahlah.

Normally, before 10 minutes berbuka puasa, Fero will text me :



Ignore the date sebab bila adjust the date font size, biasalah Go SMS Pro. Gitu lah. Kalau tak dapat sms, aku touching. No, bukan mengada-ngada. Bagi aku, in life, there will be satu saat, di mana kau nak orang ingat kau, sebagaimana kau ingat orang itu, tak kiralah waktu berbuka ke, sahur ke. Quality of life. Well, well.

Fero memang gemar suruh aku makan banyak-banyak. Tapi aku suka minum banyak time berbuka sehinggakan aku cepat kenyang. Biasalah, bulan puasa ini, dehydrated cepat. Aha, kalau korang nak kuat time berpuasa, setiap kali lepas sahur, cakap,

"Ya Allah, kuatkanlah semangat aku untuk berpuasa"

InsyaAllah, korang akan kuat seharian. Maksud aku, kuat bukan macam angkat berat ke, dia macam semangat kau tu. Gitu lah.

Berat aku kini, 39kg. (Kesian)


Not in the photo : Syahidah and husband.

Love,
El.

Tuesday, July 23, 2013

(Love Life) Ada ketika

Assalamualaikum

Ada ketika aku rasa nak ketawa pun ada. Korang pernah jatuh depan kekasih kau tak. And then dia ketawa tak? Fero tak. The best thing about him, kalau aku jatuh sekalipun, walaupun aku ketawa sebab funny lah, boleh jatuh, but he never do that. Aku macam pelik sebab for sure, in that current situation, people will laugh. Itu kali pertama aku jatuh, dan aku rasa dia buat aku melted. 

Ada ketika bila aku sedih, seseorang ada untuk dengar kau sedih, dan Fero ada ketika itu. Dia akan pujuk aku macam princess. He is too good lah. 

Ada ketika bila aku merajuk, dan aku tak minta dia pujuk, but he knows how to persuade me. 

Ada ketika bila aku gembira sangat, dia suka perhatikan aku. Erm, I don't know why. Tapi dia perasan air muka aku bila aku happy macam dapat chillin' pill. For example, macam first time aku naik bot dekat The Mines tu kan, HAHA. I miss everything yang kami buat bersama. Aku tak pasti dia boleh sayangkan orang lain sebagaimana dia sayangkan aku, sebab aku tahu dia sayang aku seadanya. Itu paling best. Kalau dia dapat orang lain, mesti dia hari-hari complain dan compare aku dengan gf baru dia. (Berangan)

Tapi itu perasaan dan perasan aku je. Aku hanya membuat ayat penyedap hati. Well, dalam banyak-banyak perempuan yang dia kenal, aku saja yang dapat tawan hati dia. HAHA. OKAY this is funny. Bukan gelak macam orang bodoh, gelak sebab "hello, I got him baby, I got himmmmm". LOL.

Betul, aku bukan bangga, riak pun tidak. Tapi there's a pleasant and secure feeling. Selamat. Selesa. Tak rasa tercabar dengan kehadiran perempuan lain. Because I know, di dalam hati dia, memang ada ruang untuk aku. But, he often said that I am the best. Dia tak pernah menyesal kenal aku.

Aku pun begitu. I never regret knowing him. Because of him, I am now, macam orang baru. Setiap hari aku belajar new things for myself. Dan kini, aku bahagia dengan kehidupan aku. Well, life must go on. Aku nak tidur. Lagi beberapa jam, kena bangun sahur. I am so tired. I do miss him. 

Ya Allah,
sampaikan rinduku pada si dia.
Terima kasih ya Allah.
Aku tahu dia juga rindukan aku.
I love you.


Love,
El.




(Love Life) Ini membuatkan aku teringat


Salam.

Punyalah susah aku cari nama perempuan / watak kartun ini. Berbulan-bulan dah. Sebabnya, Fero cakap muka aku macam dia. KAHKAHKAH

Okay,
bye.


Monday, July 22, 2013

Boleh tak JANGAN.

Assalamualaikum.

Boleh tak JANGAN TANYA AKU BERAPA BANYAK BAJU RAYA DAH BELI, DAH TEMPAH, DAH BUAT, etc.

Aku tak nak dengar soalan macam itu. Boleh tak faham?

Soalan biasa. Tapi hati aku akan tergores lah bila orang tanya. Sebab keluarga aku tak ada baju-baju raya ini. Aku pakai mana yang ada je. Last mama buatkan baju raya masa kami kanak-kanak yang boria. Well, that was a long time ago.

So, last year Fero bought me baju raya. Tapi this year, aku tak nak baju raya. I decided not to have. Aku bukan miskin papa kedana. Itu je aku boleh explain. So, kesimpulannya aku taklah taraf miskin macam korang fikirkan. (Rakyat Malaysia kan judgmental). Well, I guess itu cara kami bersederhana. Moderate. Tak melebih-lebih. Kuih raya pun ala kadar. Ini tahun ketiga opah tiada. Terus terang, aku memang tiada semangat nak raya bila opah telah pergi. Jadi, aku harap kalian faham, kenapa setiap tahun aku tiada baju raya. Please jangan samakan kehidupan kalian dengan kehidupan aku. Well, masa opah aku ada, opah akan tunjuk baju raya opah kat kami sekeluarga. I miss my grandmother. I miss Pak Leh too. Tiada lemang tahun ini. Pak Leh dah takde. Tapi, jangan bersedih. Yang telah pergi, telah pergi pun kan? Hari raya ialah hari bergembira. Tak boleh nangis-nangis. Okay. Amalina is a strong girl. 

P/s : Mungkin suatu hari nanti, bila aku sudah kahwin, baru la aku ada semangat untuk membeli baju raya bersama suami aku yang tercinta. #berangansangat. 


Jadi, tolong ya, jangan tanya soalan yang boleh bikin hati sedih. Thanks.

Love,
El.

(Love life) Bila berjauhan

Assalamualaikum w.b.t

 

Alhamdulillah. Aku bersyukur dengan apa saja kurnian-Nya. Tidak merungut, mengeluh mahupun membantah. Apa saja rezeki yang diberi, tiada omelan langsung. Jika ini rezeki ku, aku terima.

Love life.

Serba-serbi kurang. Adakala gaduh, adakala happy. Biasalah, orang bercinta. Ada saja turn upside down. Tetapi, apa yang terbaik bila bergaduh, kami diberi peluang untuk menghargai sebenarnya. Tahu apa itu kehilangan. Can you live up your life without him/her? That’s the best part bila wujud salah faham.

Tiada hubungan perfect dalam hidup ini. Ku akui itu. Kita yang membentuk dan mencorakkannya. The best feeling bila wujud salah faham gini, the sms will turn like macam the sweetest ever.

Contoh.

Sender : Love

“I miss you, tak boleh jauh/gaduh dengan u”

Sender : Syg

“I miss you too. I feel the same way too”

Lebih kurang. Jarak tidak memisahkan sesuatu pasangan itu melainkan, seandainya salah seorang tidak pandai menjaga sesuatu hubungan itu. Aku lebih tertarik pada lelaki yang more to ‘Family-Man’. Yes.

Gaduh tidak menyebabkan kami benci each other. Ia menyebabkan kami lebih sayang dan lebih memahami. Disebabkan Fero bukan seorang yang jenis pemujuk tegar, tetapi dia setia. Bukan setakat setia, tapi sayang dia aku dapat rasa. Sebab itu, kalau bila kami happened to confront misunderstanding scene, we both know, masing-masing diberi space untuk tenangkan diri. Yes, aku rasa, semua pasangan kena ada saat macam :

“Give me a break” – (Bukan putus, tapi ruang masa berfikir sejenak)

Amboih, masa bercinta, masa sayang macam-macamlah tabuq kata-kata manis. Bila gaduh, tak sempurnalah apa lah. Well, that’s a fact in a relationship. Either one will keep blaming. While the other one will be patient. It is standard. But what to do. Sama macam orang dah berkahwin. Bila dah berkahwin, tak semestinya setiap hari ada yang akur dan taat, ada saja perbalahan, lebih-lebih lagi jika pasangan itu tidak stabil ekonomi keluarga, dan ia melibatkan duit.

Bicara soal duit. Aku bukan gila duit. Kalau aku gila duit, aku sudah kerja, and aku akan kerja buat sales, sebab dengan sales, kau akan peroleh banyak komisyen bagi akaun kau. I am more to quality of life. So, I’ll choose the best for myself.

Well, life is about enjoying setiap cabaran yang kau ada. Yang penting kau dapat tempuh dengan sabar. Itu adalah realiti kehidupan. Aku percaya bahawa hidup tidak ada yang sempurna. Tetapi orang-orang yang mencintai dan menyayangi kita menjadikan ianya sempurna.

Aku, seperti biasa. Ceria dan gembira dengan ada mereka memenuhi hari ku. Terima kasih Allah untuk setiap kasih sayang yang dilimpah.

Untuk kehadiran keluarga bahagia, Fero dan sahabat yang lain.

 

Thank you.

(Love life) Hari ini.

Assalamualaikum and hi.

Hari ini macam biasa, setiap hari Fero akan text/ sms "selamat berbuka puasa___blablabla" pada aku. After that, aku pun akan reply the same way too. Tapi hari ini, aku nak gelak sebab,

Fero sms :

"Selamat berbuka puasa yang ke-14 Ramadhan"

Aku sms :

"Selamat berbuka puasa yang ke-13 Ramadhan"


Okay, awkward. Wrong day of Ramadhan.
HAHA.


Love,
El.

Muhasabah diri

Assalamualaikum w.b.t.
Ramadhan 13. Hari ini aku sedar bahawa hidup ini semakin lama semakin dekat pada kematian. Kematian membuat kita sedar bahawa hidup ini perlukan pengisian yang lebih, samada di dunia mahukan bekalan di akhirat. Apalah ertinya hidup tanpa bekalan ke akhirat. Apalah pula erti akhirat seandainya kita terperangkap di neraka akibat dosa-dosa kita yang melampau sehingga lupa dan taksubnya kita terhadap dunia ?

Perlahan-perlahan. Ya, dengan perlahan, sedikit demi sedikit aku menjauhkan diri ku dari Facebook. Apalah yang ada di social media facebook itu. Aku pun tak tahu fungsinya. Bukan aku buta IT, tapi aku tidak tahu dasar memiliki akaun itu. Aku tekad untuk hide apa yang perlu. Supaya aku ada privasiku sendiri. Buat apa lagi dipertontonkan perkara yang tidak perlu.

Nanti sambung lagi. 

Love,
El.

Jika itu rezekiku

Assalamualaikum,

Hari ini aku apply kerja di satu tempat yang dirahsiakan. Mana boleh bagitahu semua orang, nanti kena attack oleh penjenayah yang semakin bermaharajalela di dunia ini. Alhamdulillah. I hope that this is it. Well, setiap orang kan ada apa yang diidamkan. Aku ada la long term and short term planning ku. 

Aku harap aku berjaya di dunia dan di akhirat. Kalau dapat job ini, aku plan nak pergi Umrah dalam tahun depan dengan mama abah.

InsyaAllah, Ameen.
Kalau tiada rezeki pun takpe, Allah Maha Mengetahui semuanya. Jelas telah tercatat di dalam Luh Mahfuz. La Tahzan.
Aku redha dan percaya pada Qada' dan Qadar Allah s.w.t.



Love,
El.

A thousand smiles

Hi there. Thanks again for dropping by.

Assalamualaikum w.b.t for muslim people. Today is Monday, and alhamdulillah it’s a 13th Ramadhan already. Ya Allah, cepatnya masa berlalu. Terasa macam tidak mahu Ramadhan kali ini berlalu begitu saja.

Regarding above title, first, aku suka gila rabbit. Rabbit made me happy ! Sometimes aku rasa kalau ada rabbit, aku obviously enjoy saat mereka manja dengan aku. Lebih-lebih lagi Winnie my beloved creature tu !
Winnie dihadiahkan kepada aku oleh Fero, sempena setahun kami berkawan, bercinta. Cehwah (*_*). I brought Winnie to home, mama suka gila pada Winnie. Sebab Winnie is my first pet yang I really habiskan duit untuk beli macam-macam. Serupalah dengan si Fero tu. Kalau dapat pergi Pet Shop, (kalau boleh hari-hari pergi) untuk tengok barang-barang yang terbaik for rabbits. Selepas kemunculan Winnie, kan aku pernah bagitahu aku bawa si Winnie pergi Picnic dengan Fero and Kaknis? Ada juga yang tertarik dengan Winnie. Tapi Winnie kenal orang, sama macam “Didi” (Kucing aku), kalau ada strangers, dia akan lari. Winnie pun begitu. Winnie will step in dalam sangkar tak mahu keluar and dia akan duduk di dalam kotak yang Fero sediakan.

Cara nak manjakan arnab bagi aku is simple. Hari-hari usap dan bercakap dengan dia. Kalau rajin, mainlah kejar-kejar. Itulah perkara paling dia suka berlari bebas dan dikejar oleh manusia gajah!

Cara pemilihan makanan is much complicated. Terutama kalau you go back jauh dari Shah Alam. Aku suka bagi jenama FFM (Klang made), compare to other brands. Because all my rabbits love it. Bila FFM habis, kena pula cari makanan yang sama sedap. So kalau FFM 25 kg is equal tu RM58. Jenama Wabbit is about RM55/10 Kg. A month ago, aku bagi Wabbit. Agak mahal but setiap rabbit memang obviously suka makan. Letak dalam 700 Gram di dalam mangkuk, habis sekejap. It just Kaito tak berapa gemar. Mungkin bau Alfalfa kot.

And then, bila habis sahaja si Wabbit 10 kg ni, terpaksa cari pellet alternatif lain. So, I found jenama Bengy, yang ni murah. And all my rabbits tak suka. 25 kg/RM40. Less or more. Maybe after aku dah bekerja nanti, aku akan cari Wabbit sahaja untuk mereka kot. Sebab kita pun, mesti ada favorite food kita kan, apatah lagi binatang.
Arnab Kak Anis ni. (Tolong jaga sampai December) - KAITO



Kaito sebelum diserahkan kepadaku. So kurus. Erk.



Ini la Miku masa sakit
Gemok kan sekarang? Well done El !. - MIKU


WINNIE my baby ! Dah besar sampai mata pun tak nampak.

Comel gila Winnie masa kecil ni. Urghh.

Ya, hasil jagaan aku, si dua ekor ni (Miku and Kaito) menjadi gebu. Alhamdulillah. Aku dianugerahkan tangan yang boleh membela binatang. Hehe.


Love, EL.

Thursday, July 18, 2013

Please understand, everybody !

Hai and assalamualaikum, salam ramadhan yang ke-9. Sudah 9 Ramadhan berlalu. Sudahkah kita mempersiapkan diri kita bekalan dunia dan akhirat? Alhamdulillah, jika ada yang masih fikir, ada yang kurang. Marilah kita bersama-sama memperkukuhkan dan mendekatkan diri kita kepada-Nya, sesungguhnya, pada Allah s.w.t kita kembali.

I am a bit upset yesterday. I don’t know, somehow I feel like people do not understand what I want. However, I know that they do not understand me as well. But what to do, people still people. Society still society. They can’t never stop being such judgmental person. Aku menangis seorang diri, dan bertanya pada Allah s.w.t, adakah ini dugaan yang Allah s.w.t beri padaku? Geez~.
Why. Why. Why you keep asking me why I rejected that job that I do not like? Though the pay is quite high, where I can get per month around RM2800 – RM4000, still, I do not consider working as a site supervisor will make me happy.

Ya,

she’s getting on her nerve. She said she doesn’t know how she wants to help me anymore. THEN, STOP HELPING ME in finding me a job!

I know its for the sake of  “working experience”, I also know masa berlalu, hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, and it’s already 2 months I am officially unemployed. Is that “long” ? I have working experience. People said it’s just an internship period. But you do not know and what to be expected what knowledge and skills, yet aptitude that I got.

Please understand me. Appreciate the time that I am being with you. Because once I got my job, and Allah s.w.t beri rezeki yang kita tak kan duga, you’re going to miss me.

I always have my trust and faith to Allah s.w.t. I never regret for what I rejected. Because Allah s.w.t already gave me the ‘guidance’ why I reject that job. Only between me and Allah s..w.t. But, people will still be people. Tak pernah faham. Apa yang mereka tahu, kerja kerja and kerja. Find more experience. Generate more money. But, this is my life. Aku pilih kebahagiaan. I want a quality of life. I love the ‘feminine’ culture.
For me, pekerjaan adalah sebahagian daripada kehidupan. That is why aku demand. I know, tak sesuai zaman kini. I am not that stupid to think. But semua orang ada prinsip tersendiri. Aku tak hendak kerja with someone yang not even look or appreciate all your qualifications, yang mana, kau berusaha untuk memiliki ilmu tersebut. You make a PTPTN loan, but people yang nak hire aku, do not even touch it, and all they  claimed is, "

“I thought your sister yang nak apply this job, your mom bla bla bla”

I really do not enjoy the ‘cable’ thingy. Tak suka dapat kerja yang melibatkan orang-orang yang ku kenali. I really do not enjoy it.

I cried a lots. I even SMS Fero,

“Need to be alone”

And I cried all night, Alhamdulillah. Aku diberi tidur yang sangat lena sehingga pagi sahur tadi. Thank you Allah for a very good night. I owe you so many times. Perbaiki hubungan dengan Allah maka baiklah hubungan kamu sesama manusia. Aku harap aku diberi kekuatan untuk teruskan kehidupan ini. A lots of thing that you as readers can stop being judgmental because I never told everything in my blog. It is some parts that I need to keep.

Mom said,

“Never proud of your Degree”

I never proud of it. But I am demanding for the quality than quantity of working experience you ever got. Aku percaya, Allah s.w.t ada bersama ku setiap masa. Kesusahan dan kesenanganku, kalau Allah tak gerakkan hati hambaNya, manakan mereka hendak menolong kita, ye tak.

Mom also said,

“You just being so demanding”

Yes. I am very demanding since I was a kid. You know, I am fussy in everything. I love a perfect life. What people cannot see, I see it through my eyes and heart. I will get what I love, remember sepasang kasut merah? Daddy promised me to buy that red shoes if I read a book. I love to read. I read the book, and selepas aku habis membaca, daddy bought the red shoes at Parkson. I got my lovely shoes. That is me, totally me. I have a good taste in everything.

Well someone said sometimes I tend to be like Ustazah. Keep preaching people. That’s the fact. Bila dah baca buku, kita suka share. Sharing is caring. But what to do, maybe to some people it’s pretty annoying. Kalau menyampah, boleh blah.

Love,
El.

Monday, July 15, 2013

(Love Life) Happy 2 years and 5 months

Hi everyone,
and Assalamualaikum untuk semua muslim/muslimah.

First of all, thankful to Allah, feel blessed I've been surrounded by beautiful people, heart and soul. Family and love one, Fero and friends.

Genap 2 tahun 5 bulan
Alhamdulillah again. 
Hari ini merupakan Ramadhan yang ke-6. Sungguh cepat masa berlalu. Dan aku mengalami hari-hari yang sungguh relaks, bangun tido makan dan sebagainya. Menjadi penganggur terhormat di rumah. Tak pula bosan. Mana taknya aku relax download semua movie yang ada, sambil itu gelak sorang-sorang akibat melayan Despicable Me 2. So funny!

Berbalik kepada 2 tahun 5 bulan ini,
aku setiap hari bersyukur kepada Allah s.w.t, 
dan aku akan terus berdoa agar jodoh kami panjang dan bahagia.
aku juga bersyukur punya dia yang sentiasa menjadi orang belakang aku, yang menyokong apa saja perkara aku lakukan, selagi berlandaskan ajaran syarak.

Terima kasih Allah, kau memberi hidayah kepadaku menerusi hambaMu juga.
Kau mengingatkan ku terhadapMu.
Terima kasih.



Love,
El.

Actively seeking for a job

Assalamualaikum

Now I'm in active mood, baru rajin cari kerja. (Haha)
I think I'm ready to adapt with a new environment.
Hellooooo Peopleeeee!


Love,
El.

Kamu dan Muka Buku

Kamu dan status di muka buku.
Dua perkara tak pernah ditunggu.
Post status tanpa tahu erti perlu.
Guris hati orang itu.
Itukah objektif muka buku?

Penting guna muka buku
bila tiada siapa mahu ambil tahu
bila kita mahu orang bagi sokongan yang entah-kita-pun-tak-mahu tahu
sokongan dari segi apa yang kamu mahu?
tidakkah kamu sedar yang orang lain berbulu melihat status yang tak keruan itu?
tolonglah, guna akal dan iman, setiap waktu, harap kamu tahu.
muka buku untuk benda yang perlu.
bukan untuk bagi tahu semua hantu yang kamu naik hantu di muka buku
maka ramailah hantu menghasut kamu
ada yang nasihat itu dan berlagak seperti kenal kamu
walhal hanya kamu tahu apa yang kamu mahu
dunia bukan hanya untukmu banyak perkara perlu kamu tahu
sebelum kamu rasa malu dengan apa yang kamu share di status itu.

ada perkara kita bisa beritahu tapi simpan selebihnya untuk diri kamu


Love,
El.

Thursday, July 11, 2013

Find a home after marriage ?

Salam,

Hi.
Memandangkan semua orang yang telah berkahwin, ataupun bakal berkahwin, perkara utama yang bakal jadi isu adalah rumah. A House. 


To me, rumah memainkan peranan penting di dalam kehidupan. Dan untuk mencari rumah itu adalah tanggungjawab si suami/ bakal suami. Ehem. Semenjak dua menjak ini, si dia often cari rumah (long-term planning) untuk kami after we get married (soon, InsyaAllah, ameen) Mudah-mudahan. Tadi, si dia whatsapp aku, several houses yang dia cari and dia share pada aku. 

Semuanya menarik. He has his own class. 

After raya aku kena cepat-cepat cari kerja. Boring pula duduk rumah menanti si dia hendak masuk meminang, dan berkahwin, dan memiliki anak. (^_^) I have to earn so much money untuk capai semua impian aku dari kecik yang tak pernah ubah-ubah. Well, no pain, no gain babehh!

The main issue here :

1. Aku tak suka diarah dengan cara kasar atau pondan sangat, biar sopan dan beradab kalau nak mengarah orang, dan aku paling pantang orang tak dengar pendapat aku. But I don't know, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Aku percaya aku ada kelebihan dan bakat tersendiri, di mana aku juga yakin setiap makhluk yang Allah s.w.t jadikan memiliki talent yang tersendiri. (Bakat terpendam). Jadi, aku kena self-optimized diri aku. Di mana kelebihan aku, di mana kekurangan aku. 

2. Aku tak suka sales. Buat sales is not my passion. Aku bukan mulut manis macam madu atau gula tiruan. Aku garang. Itu aku tau. Tapi Fero cakap aku tak garang pun. Hakikatnya, dia mungkin fikir aku ni tak layak jadi garang, sebab dia selalu nampak aku baik hati kot. (Hehhehe)

3. Aku tak suka berada di suatu tempat kerja yang kebanyakannya lelaki kerana boleh menimbulkan pelbagai ancaman dan aku tidak selesa dengan keadaan itu. To be honest, yes. 

4. Aku suka tempat kerja semua perempuan kalau boleh. Macam tadika budak-budak comel. (Pre-school)


But, perkara paling lawak ialah, aku tahu, aku demand sangat. Hahaha. Well, that's me. Apa yang aku nak untuk diri aku, adalah yang terbaik, supaya aku bahagia dengan apa yang aku pilih. The same way  I used to have a boyfriend yang kau yakin dia terbaik buat aku.


Alhamdulillah, apa yang dah berlalu, jadikan pengajaran. Pengalaman is a good teacher you know? Therefore, aku rasa apa yang aku ada sekarang, menjadikan aku salah seorang hamba-Nya yang sedang berbahagia di muka bumi ini. Thank you Allah. 

Aku yakin, semakin dekat kita dengan-Nya, semakin tenang hidup ini.
Perbaiki hubungan sesama manusia, 
Perbaiki hubungan dengan Allah s.w.t

InsyaAllah, 
hidup lebih tenang.


Love,
El.






Maybe you're the only one who can speak my mind

Salam,

Hello guys. Hi, how are you. I have a good 1st Ramadhan. Alhamdulillah. Terima kasih ya Rabb kerana memberi aku peluang untuk menyambut kedatangan Ramadhan kali ini dengan penuh makna. Ya Allah, terima kasih di atas segala-galanya yang telah Kau pinjamkan kepada-ku. Sesungguhnya, segalanya amat berharga buatku.


Aku.
Aku terdiam seketika.
Meneliti keyboard di jari kecilku. (Kecilke?)
Aku diam lagi.
Yang pasti emosi aku tidaklah sempurna seperti selalu.
Kecewa, sedih.
Apakan daya,
muncul si dia,
menggembirakan ku.
Tidak memaksa ku untuk bercerita,
malah memahami kehendak aku setiap masa.
Itulah si dia
Pengarang jantungku.
Si kacak yang ku kenali bukan seminggu-dua.
Si kacak yang menjaga hati ku,
dan terlalu setia.

Haha.


Thank you for everything, my dearest boyfriend. Aku tahu, adakala aku seorang pemarah, dan bila aku pemarah, kamu bertukar menjadi penghawa dingin (air-cond) yang telah menyejukkan ku. Sejuk. 11 darjah celcius mungkin. (^_^)"


Sungguh aku sayang kamu. 
Tapi aku tak perlukan video yang penuh dengan janji-janji,
walau couple sudah lebih dari seminggu.
Hanya berusaha dan berdoa, 
agar jodoh kita panjang,
dan bahagia bersama.


Terima kasih,
kerana sayang aku seadanya.



Love,
Syg.


Monday, July 8, 2013

Ramadhan semakin hampir, puasa telah diganti

Salam,

Hi everyone.
Hello.
How are you.
I am doing fine here.
Alhamdulillah for a great life, and a wonderful day.
Hari ini aku berpuasa ganti.
I was a bit emotional today. Emosi Emosi terlalu banyak. 

Situasinya begini.


Lagi beberapa minit hendak berbuka puasa. Aku tunggu handphone berbunyi, tak kisah sms/whatsapp/call. None of them berbunyi. Hampa.

Lepas itu, 
aku meluru ke dapur, 
dan segera mendapatkan nasi, daging yang sedap, (daging dendeng), tomyam, neslo. 
Hasil air tangan adik kesayanganku, Husna Aini.
Aku berpuasa dengan Syida hari ini. Today is our last day to replace for our previous year fasting month that we left.


After that, aku makan bila azan berkumandang.
Hati sebak.
Solat.
Lepas itu, aku segera call si dia.
T-T
Nangis.

Aku cakap,

"I was waiting for your call/sms/whatsapp, hubby tak buat pun wish selamat berbuka puasa. hubby tak pernah lupa, tapi hari ni hubby lupa" (Less or more)

Crying a lots, I mean loads.

"Ya Allah, lupa. Tadi I'm about to text you, syg. I thought I've sent the message. Sumpah demi Allah, I really forgot, Sorry ya? Please, jangan menangis."

And I laugh out loud.


OK.


Tak emotional.
Nak perhatian ler tu (AKU)


Okay,
bye.


I love you.


P/s : Alhamdulillah, diharapkan Ramadhan kali ini, kita berlumba-lumba membuat kebaikan. :)

Love,
El.

2nd July Baby Yellow

Salam,

I just updated this entry because I might forget the day and date my sweetheart got his yellow baby.


Dear hubby, congrats on your new car ! :)
At the age of 25 you got your second car!
Amazing hubby. Love you.
After this, we get married okay?
Alhamdulillah, for everything.

I am happy, you are happy, everybody is happy


Love,
El.

Sunday, July 7, 2013

(Sajak) Fero Afar #2

Kasih,
Lama.
Lama kita tidak berjumpa.

Sedih,
Merangkul jiwa

Hiba,
Pabila berduka
Terkenang saat kita bersama
Bersama-sama melakar bahagia

Aku ada
Kau ada
Sehati sejiwa

Ah !
Rindunya dinda
Pada Kanda.


Haha.

Okay
bye.


Love,
Syg.

Ianya kehidupan sementara, berkata yang baik-baik

Hai and assalamualaikum semua.

Hakikatnya,
kehidupan kita sementara.
Ya
Kerana
Mati itu benar dan
Akhirat itu pasti.


Kenapa orang bila tengok artist post gambar di Instagram sahaja, pasti ada yang memuji, dan ada juga yang mengkritik.

"Kerana dia artist, dia public figure".

Bila kita kritik mereka,

"Kerana mereka juga manusia biasa sama macam kita yang buat salah".

Cliche.

Semua manusia adalah sama. Maksud aku sama, ialah dari segi kesempurnaan itu. Tiada makhluk Allah yang sempurna. Kucing pun ada masalah, ikan pun ada masalah. Macam-macam ada masalah. Sebabnya, hanya Allah s.w.t yang Maha Sempurna.


Pada aku lah, walaupun artist ataupun seseorang public figure tersebut tidak menampakkan ciri-ciri muslimah nya, doakan yang terbaik. Itu sudah cukup. Basically, kita memang tahu hidayah itu milik Allah s.w.t. Siapa kita untuk memaksa seseorang untuk berpakaian dan mempunyai akhlak yang mengikut pada cara kita. Tak semua orang dibesarkan dengan didikan yang sama. Lain mak bapak, lain asuhan. Kita patut bersyukur kita dilahirkan sebagai seorang yang beragama Islam. Kita harus mencuba untuk mendekatkan diri kita dengan Allah s.w.t. Kerana tak kira saat sukar ataupun suka, kita mesti mengingati-Nya.


Instagramers, aku tak tahu apa masalah orang yang suka melagakan, juga mengkritik dengan percakapan yang kurang enak didengar. Come on, semua orang ada hati dan perasaan. Bila orang itu salah, perlukah guna kekerasan dan kekurang ajaran? Please, this is not our way.


Say sorry.


And pray for them, if we care.


That's all.


Love,
El.


Saturday, July 6, 2013

Can't help falling in love with you

Salam.

Hai semua. 
Sorry. Update sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ehem. Alhamdulillah untuk hari yang indah setiap hari. So, today, macam biasa, setiap pagi si dia akan call dan bangunkan aku bangun subuh. Itu tanggungjawab dia untuk bangunkan aku. Aku suka dia bangunkan aku (call). Itu menunjukkan ciri-ciri suami yang soleh. Cewah. Macam biasa, dia bangun subuh dan terus masak mee goreng untuk family dia. Lantas, mereka memuji masakan si dia, dan claimed that aku beruntung dapat si dia sebab pandai masak, dan handsome. (Itu aku setuju)

So, the dialogue between me and him masa on the phone tadi lebih kurang begini :

Dia kata,

"Mereka puji mee goreng hubby masak sedappp"

Aku cakap,
"Memang pun. Cepat masak untuk i sekarang!"

Dia balas,
"Lepas itu, mereka cakap, untung Nina dapat angah (panggilan di rumah), dahla handsome and pandai masak"

Aku balas,

"Untung sangat. Ciri-ciri suami mithali. Esok kahwin, 9 bulan mengandung, dapat suami hari-hari masak untuk kita. Oh indahnya"

Dia kata,

"Untung ya...hahaha"


Tapi secara jujurnya, aku memang bertuah ada dia yang pandai masak. Kerna, tak semua laki pandai masak dan hanya tahu tunggu makanan disiapkan oleh bini sambil goyang kaki. Aku paling pantang kalau orang lelaki yang hanya jenis tau mengarah itu dan ini, tapi tak nak tolong di dapur. But I am so thankful, having and knowing my superman! 

I know, InsyaAllah, he is the right guy for me. Ameen.


Alhamdulillah, 
untuk cinta kami yang kekal utuh, 
tak pernah jemu.



P/s : Buat sahabatku Jehan Duba (panggilan Duba is nama manja family dia) haha. Nanti pergi umrah, ingat doa yang aku harap sangat kamu tolong sampaikan itu. Syukran. Kau sahabat terindah yang aku sangat hargai. Alhamdulillah, thank you.

Love,
El.

Friday, July 5, 2013

Rindunya pada mu

Im in love with you awakkk!