Tuesday, July 24, 2012

I m y

Assalamualaikum,

Hey Hubby, I miss you hubby. :) Love you so much.

Love,
Elle Nyna

4th Ramadhan

Assalamualaikum.

Hai.

Hello.

:)

Hari ini genap hari ke-4 kita berpuasa. Amacam ? Korang takde tinggal lagi kan ? Bagus, bagus. Kekalkan sampai betul-betul ada keuzuran, ye sahabat ! Aku akan cuba sedaya upaya meriahkan suasana berpuasa tahun yang kedua ini tanpa arwah opah. Ye lah, kalau dulu bersahur, ada opah. Kini, tak lagi. To be honest, kehilangan itu memang suatu kesedihan. Tetapi, life move on, right ? Aku selalu doakan yang terbaik untuk hari-hari yang mendatang. 

So, my love life. Alhamdulillah. We are getting to it. I mean, not marriage phase, but maturity phase. Yes, thanks to Allah s.w.t. Of course, pasti ada orang tertanya-tanya, my little sister will getting married soon, not me. Its 'langkah bendul' tradition, where soon I will get a ring ! Yay ! However, ada orang tertanya-tanya kenapa I tak start dulu, why why and why ? Heh. My answer is simple. Selagi belum ada jodoh, belum lagi tertulis siapa untuk ku, makanya, aku redha. Lagipun, Allah Maha Mengetahui. Allahuakbar.

Definitely, siapa tak suka kahwin di usia awal, avoid dosa, tambah pahala. But what to do. I am not there yet. Sebut pasal komitmen, memang kita tak akan lari daripada komitmen dan liabiliti, ke mana kita pergi, di mana sahaja kita berada, komitmen itu pasti ada.

Buat masa sekarang, aku masih lagi cuba mengenal hati budi buah hati aku. Nak kata aku mencari kesempurnaan, tidak juga. Bukan juga aku memilih. Dah lama aku mencari, dan aku mungkin sudah jumpa  lelaki yang mampu menjaga hati aku, melindungi aku, memastikan aku selamat, risaukan aku, sanggup susahkan diri sendiri sebab aku, percayakan aku, menyayangi, mencintai, memahami aku, dan semuanya mesti lebih daripada keluarga aku sendiri. 

Secara jujurnya, aku selalu menilai dari aspek solatnya. Kalau dia boleh solat berjemaah dengan keluargaku, seperti yang dilakukan oleh dia kini, aku memang sangat gembira. Bagi aku, bila kita berjemaah bersama-sama, aku rasa seperti dia sebahagian daripada keluargaku. Sudah tentu, bukan sebab dia ada, tapi cara dia membawa diri, itu yang penting. Kedua, aspek hadiah dan cara kejutan yang dilakukan. Perempuan memang gemarkan surprise. Aku suka cara dia memberi surprise. For me, its unique, and sangat terkejut. Tak pernah lagi tak terkejut. Aku ada satu masalah, masalah aku besar. Memang, aku menilai seseorang lelaki itu berdasarkan hadiah yang diberi. Dalam banyak-banyak lelaki, hanya dia sahaja tahu apa yang aku inginkan. Aku cepat hampa, dan aku akan buat muka kalau hadiah yang aku harapkan takde. Tapi aku tak pernah hampa lagi dengan semua hadiah daripada si dia. 

Situasi A :

Kalau si Boyfriend merokok, dan kotak rokoknya adalah dalam 3 kotak sehari =RM30. Memandangkan si Boyfriend ini masih belajar, sempena nak menunggu birthday si Girlfriend, dalam 5 hari lagi, si Boyfriend sanggup cuba kurangkan merokok, semata-mata untuk belikan Girlfriend hadiah. Tak terharu ke si Girlfriend? Let say RM20 X 5 = RM100. Haha. Good Good. Boleh bagi hadiah best-best. 

Situasi B :

Si Boyfriend bekerja. Katakan gaji dalam RM3000. Boyfriend minat kereta. Anniversary yang ke-5 untuk tempoh mereka berkawan, dah dekat. Dalam 3 hari lagi. Hadiah belum lagi dibeli. Tapi on the same date, Boyfriend juga dah buat date dengan bengkel kereta untuk tukar sportrim, tayar, semualah benda yang berkaitan make up kereta, finally, Boyfriend terpaksa habiskan RM3000 untuk kereta, dan dibelinya hadiah RM5 di kedai barangan RM5, maybe Daiso or Hinode. So, would you like to spend your life with this kind of boyfriend ? No way.


Situasi C :

Boyfriend dah bekerja, Girlfriend masih belajar. Ajak beli baju raya sama-sama, tapi beli untuk diri sendiri sahaja. Beli untuk girlfriend tak pula. Sorry to say, haih. Lainlah memang korang dah pakat, yang girlfriend ni nak beli untuk diri sendiri. But, if you're gentleman, you will insist to pay. Kannnn. 


Tujuan aku nak cakap semua ini, bila kau dah sayang seseorang, kau jangan pertikaikan, atau jadi terlalu berkira dengan apa sahaja. Cinta pasti ada pengorbanan, give and take, and tolerate. Tapi seandainya, Girlfriend situasi A, B mahupun C juga kedekut, berkira, takde toleransi, Guys, you have the right to entertain them like that okay ? 

Maafkan saya, memang, KEIKHLASAN itu penting, tapi kalau kau dah habiskan duit dan utamakan benda lain yang boleh ditangguh (seperti Situasi B), berbanding kekasih kau, yang kau berniat untuk menjadikannya Kekasih, Isteri kau. Bagaimana ? Aku berbicara soal hubungan yang serius. Not the one with puppy love. Tak nak tak nak. Kalau puppy love, confirmlah ada pisau cukur, you knowww. All sorts of thing. Hehe

Lelaki yang berkira, is lelaki yang tak gentleman langsung. Okay, bye.


Love,
Elle Nyna.