Tuesday, July 3, 2012

Selagi ada waktu

Hai and Salam,



Selagi ada rindu, kemahuan, dan juga saat-saat yang tidak boleh dilupakan, akan aku hargai setiap waktu. Haih. Entah kenapa aku tak boleh tidur. Entah kenapa aku sakit kepala dan entah kenapa aku benci bila nyamuk gigit aku, atau aku mengalami alahan. Dan setiap kali kegatalan melanda, aku terpaksa makan ubat. Dan bila mana juga aku tak boleh tidur, ubat aku satu sahaja, blog. Blog dan blog sampai penat. Tiada idea. Jadi kosong. Dan entri penuh dengan hal mengarut, yang sukar dikawal. Kesian. Tiada teman berbicara. Hanya blog peneman setia. 

Kenapa mereka berubah ? Adakah sebab mereka sudah kian dewasa? Kenapa ? Tapi apa yang aku tahu, masa dan pengalaman mematangkan aku. Menjadikan aku lebih dewasa meneliti apa yang aku mahukan sebenarnya. Hehe. Aku gembira dengan kehidupan aku kini, bersama seorang lelaki yang sentiasa jadi kawan aku, musuh aku, dan juga kekasihku. 

Okay, selamat pagi. 


Love,
Elle Nyna.

Beza Cinta, Sayang, Suka

Saat kau MENYUKAI seseorang, kau ingin memilikinya untuk keegoanmu sendiri.

Saat kau MENYAYANGI seseorang, kau ingin sekali membuatnya bahagia dan bukan untuk dirimu sendiri.

Saat kau MENCINTAI seseorang, kau akan melakukan apapun untuk kebahagiaannya walaupun kau harus mengorbankan jiwamu.

Saat kau menyukai seseorang dan berada disisinya maka kau akan bertanya,”Bolehkah aku menciummu?”

Saat kau menyayangi seseorang dan berada disisinya maka kau akan bertanya,”Bolehkah aku memelukmu?”

Saat kau mencintai seseorang dan berada disisinya maka kau akan menggenggam erat tangannya…

SUKA adalah saat ia menangis, kau akan berkata “Sudahlah, jgn menangis.”

SAYANG adalah saat ia menangis dan kau kan menangis bersamanya.

CINTA adalah saat ia menangis dan kau akan membiarkannya menangis dibahumu sambil berkata, “Mari kita selesaikan masalah ini bersama-sama. “

SUKA adalah saat kau melihatnya kau akan berkata,”Ia sangat cantik/tampan dan menawan.”

SAYANG adalah saat kau melihatnya kau akan melihatnya dari hatimu dan bukan matamu.

CINTA adalah saat kau melihatnya kau akan berkata,”Buatku dia adalah anugerah terindah yang pernah Tuhan berikan padaku..”

Pada saat orang yang kau SUKA menyakitimu,maka kau akan marah dan tak mau lagi bicara padanya.

Pada saat orang yang kau SAYANG menyakitimu,engkau akan menangis untuknya.

Pada saat orang yang kau CINTAI menyakitimu,kau akan berkata,”Tak apa dia hanya tak tau apa yang dia lakukan.”

Pada saat kau suka padanya, kau akan MEMAKSANYA untuk menyukaimu.

Pada saat kau sayang padanya, kau akan MEMBIARKANNYA MEMILIH.

Pada saat kau cinta padanya, kau akan selalu MENANTINYA dengan setia dan tulus…

SUKA adalah kau akan menemaninya bila itu menguntungkan.

SAYANG adalah kau akan menemaninya di saat dia memerlukan.

CINTA adalah kau akan menemaninya tak peduli bagaimana pun keadaanmu.

SUKA adalah hal yang menuntut.

SAYANG adalah hal memberi dan menerima.

CINTA adalah hal yang memberi dengan rela.


Aku tujukan khas entri ini untuk diri aku sendiri dan kawan-kawan perempuan aku. Tehehe. :)

Apa yang aku dapat katakan, aku cintakan dia, dan dia cintakan aku berdasarkan ayat-ayat di atas. (Macam jawab exam lah pulak!)  :D

Pasti ada sebab

Hello and Salam.

Hai guys. How are you ? How was your day?

Erm, there's always a reason. Pasti ada sebab kenapa aku kurang bercakap dengan seseorang. I hope those people who read my blog not judging me based on what I'm going to tell you.

Basically, people will always keep hurting each other samada berdasarkan tindakan/action or words. Yes, I know how it works. It's easy to hurt people, but hard to please everyone. Am I right? Erm, I am a fragile, vulnerable person. Mudah dilukai, mudah terkilan dan terasa. Well, you know all girls are like that. They have somewhere somewhat we called upon, 'deeper heart, greater love' towards somebody.

For instance, if you love someone, tak kisahlah siapa. Maybe dia kawan baik kau, kawan paling rapat dengan kau, kekasih kau. Kau pasti akan terkilan dengan apa yang mereka katakan pada kau bukan ? Lebih-lebih lagi kau sendiri tak pernah ungkapkan kata-kata begitu pun terhadap orang yang kau sayang. Spesies aku, aku seorang yang very fragile, but aku boleh berubah jadi seorang yang keras hati, baran dan sebagainya bila aku sendiri yang memilih untuk jadi begitu. I am very strict when someone knock me down, talking shit like pfff, you know well right?

Obviously, siapa suka orang cakap benda yang sakitkan hati kau. Kau merajuk, kau perli-perli through message? Tak payahlah. Kerana terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, menikam jiwa. Bila sudah menikam jiwa seseorang itu, mungkin pada kau, kau boleh minta maaf, atau apa saja, tapi, kalau orang itu jenis berhati-hati, tak nak terkena lagi, jenis menyimpan dan memendam, sorry to say. That will ruin everything, and you and that person can't be like before. 

Itu point of view aku lah. Sebab itu, kalau orang nak cakap apa pun pada aku, if they feel like mereka tak puas hati, mereka cakap. Aku boleh terima, but please, jangan libatkan orang-orang yang aku sayang. Aku cukup tak suka kalau orang cari pasal dengan aku, tapi mention orang-orang yang aku cinta,sayang atau ada kaitan dengan aku. No matter what.


My life is not about you. Keep Worrying about what you've said is not in my list


So, carry mark aku dah keluar untuk Global Marketing. Paper 5hb ini. Mudah-mudahan segalanya berjalan lancar. Amin.


Love,
Elle Nyna.