Monday, April 9, 2012

Having you

Hi, again.

Having you, 
Loving you,
Sayang you,
Cinta you,
Kasihkan you,
Rindukan you,

Setiap masa, setiap saat yang ada. tiada pernah jemu, tiada pernah kurang.
kaulah satu, tiada dua, tiga atau empat, lima atau infiniti.


Semoga you berjaya, good luck, best of luck, everything you buat LUCK and Full of Luck ! 5 days, before the end of his semester break. Going to miss you Sweetheart :)



Love,
Elle Nyna.

Handshake ?

Hai and Salam.



So, hari ini aku pergi kelas Negotiation, ada yang berkata-kata, "Bagi saya, saya yakin saya tak ghairah, and non-mahram dengan saya tak ghairah, lantas saya yakin untuk bersalaman dengan dia" bila involved dengan dealing business, agreement, negotiation process, aaa, whatsoever. Sama sahaja, bila dia dah hulurkan tangan dia untuk handshake dengan kita, what we have to do ? Elak ? Cari glove? Pakai at the moment dia hendak handshake ? Or, cakap you're Muslim ? We're international business, so, if yang tak boleh bersalaman dengan lelaki-lelaki (non-mahram),  what you have to say ? Sorry, I'm Muslim or Just Nod your head ? Tapi, err, bagaimana dengan wanita Muslim yang lain ? Adakah ia akan menjadi satu isu kelak ? Orang muslimah ini bagi je handshake, yang seorang lg muslimah ni tak pulak. So, tak universal and standardize di situ kan. Diselitkan pula kata-kata sinis, "Kalau berpegangan tangan dengan boyfriend/girlfriend masa nak cross jalan boleh pulak kan?" Walaubagaimanapun, bagi aku, kalau a party deal a negotiation process with another party in term to have or reach an agreement, both party should learn and adapt the culture. Learn what Do's and Don'ts while doing business in the country first. Do a research because i think, it is really important, right ? 



So, this is the result, lepas aku google, benda ini buat aku fikir kejap.


P/s : Jenis aku, selagi aku boleh elak, aku elak. Though I look modern, still, aku masih ada pendapat aku sendiri tentang isu begini. Tepuk dada, tanya iman. Ehem. 


Kesimpulannya
Dibolehkan untuk berjabat tangan dengan bukan muhrim, tetapi mereka yang menghulurkan dahulu tanpa ada perasaan syahwat.
Tak nak salam pun BETUL, dua-dua betul sebab nak jaga maruah kita dan itu pendapat n ikut kesesuaian masing2, tapi bukan salah, sebab dua2 ini ada pendapatnya dan nasnya tersendiri. Sebab itu dalam al-quran suruh kita berfikir.
Tetapi lebih baik kita elakkan dan memberikan penjelasan yang baik kepada bukan muhrim supaya ia lebih mengetahui apa sebenarnya kita menolak berjabat tangan dengannya. Jika menjadi keberatan bagi kita untuk memberikan penjelasan kepadanya, maka lebih elok kita lapit tangan dengan tudung, sarung tangan, atau kain sapu tangan dan sebagainya. Dalam hal ini pastikan setiap pekerjaan atau perbuatan yang kita buat itu mesti ada sumber rujukan dalam Islam iaitu Al-Quran, Hadis Nabi, Ijmak Ulamak dan Qiyas.

SUMBER : here and here