Saturday, January 14, 2012

How to train yourself from being jealous ?

Salam readers,


I don't know. I hope I can sleep. :(

Topik saya : Bagaimana untuk latih diri anda daripada tidak memiliki sifat cemburu yang melampau ?

Monolog dalaman, so kena guna bahasa 'aku'.
Mudah.


1. Fikir, that boy/girl tak hot mana pun berbanding aku. WHY should I be jealous ? AND if he/she is perfect in his/her looking, look at his/her attitude ? Does he/she can beat you ? No way man. Trust yourself that you're way too far better than him/her. TRUST YOURSELF.

2. My second thought, education background, the way he/she talks. Aku lagi pandai, aku lagi bijak, aku tak patut untuk marah dan cemburu untuk hal macam ini. Kalau aku marah dan naik angin semata-mata sebab begini, aku macam orang bodoh yang tak reti fikir. Apa guna belajar tinggi-tinggi tapi tak pandai handle situasi dan emosi? Itu sahaja. Hehe Kejam tak cara aku berfikir? But that's reality. Yang buat kita cool ialah cara kita berfikir terhadap sesuatu perkara. Tapi, kalau he/she yang buat kau jealous itu, ada dua-dua, Paras Rupa dan Knowledge, kau kena fikir juga, boyfriend/girlfriend kau suka ke kat dia ? Adakah wujudnya frequency mereka berhubung? Haha. Fine, fine. Seterusnya !

3. Other things yang akan aku fikir bila aku mengalami sikap cemburu is, 'Come on man, I know he loves me, and walaupun dia tak tunjuk pada orang ramai dia sayang aku, tapi aku tau, kasih sayang dia berganda berbanding kasih sayang aku pada dia, cuma aku sahaja yang rasa aku sayang dia lebih, well, lelaki, never showed his love too much'. That's the main reason aku susah nak cemburu macam ayam dan itik.

4. Finally, kalau aku cemburu lah, (kalau lah), paling senang untuk buang cemburu, pura-pura cemburu. Mengada-ngada, sampai dia muak. Senang. Eh tak, tak. Kalau aku betul-betul cemburu, simple sahaja. Aku tak kan cakap aku cemburu, pretend relax and easy berdasarkan sebab-sebab di atas. HEHE


Lepas itu, aku rasa aku kena tidur. Kejap lagi aku exam. Apa aku nak jawab ? Wish me luck for International Banking and Investment ! (Aku nak pilih soalan Monetary, Eurocurrency, Forex, WACC dan Central Bank) Itu je yang aku baca. Blablabla. Kalau keluar yang itu, Alhamdulillah. Esok pagi boleh bangun lambat. ;P Hahahha. MATA dah macam panda. Tidur tak pernah lena. Zzzzzzz.



Much Love, 
Elle Nyna.

You speak to my heart



I love you, that's a fact.

Salam readers,

Update my blog, sebab rasanya esok 15.01 genap 11 bulan we've been together. Alhamdulillah, thank you Allah s.w.t. Kejap lagi, saya ada paper, pukul 2.15 - 5.15 pm. Saya rasa tak sihat, satu benda pun saya tak baca lagi. Tapi saya harap saya dapat 4.00 untuk subjek ini. (Boleh ke macam tu?) Hehe. Boleh, kot ?

Saya tak lama lagi akan berjauhan dengan si dia untuk 5 minggu.  Sedihnya. :'(



Setiap orang ada azam kan ? Saya pun ! Setiap hari saya bekalkan diri saya dengan satu harapan, tapi biarlah Allah s.w.t sahaja yang tahu, niat di hati ini. Kerana apa saja yang berlaku di dalam kehidupan seharian, semuanya bermula dengan nawaitu kita. 


Sakit aku,
Kasih aku,
Cinta aku,
Duka ku,

Hanya dia sahaja yang tahu. Sentiasa belajar dari kelemahan diri sendiri.


Much Love,
Elle Nyna.

Grow older together

With KekNis ;)
With him :D

Happy 11th baby. :)