Friday, February 24, 2012

I miss the language.

Salam readers,


It has been such a long time I am not blogging in English. I miss the language though. Seriously. But this entry would be in English (some). Previously, my blog was in English, but back then, I try to change it in Malay, finally, it becoming Malay-like-forever. Ehem, forgive me for my previous enty 'Aku Bersyukur'. I claimed that was the last entry I've ever write until the right moment come, then I will write again.

I try to forgive people, but still, things are not the same anymore. I know it is the best way to make sure you have enough sleeping at night by forgiving, however, still I am heartbroken. I think I am quite well expressing my love in English, because its my favorable language. As my English lecturer once said, "I am good in creating a story, novel". Not to say my grammar was quite good, I am a human-being, people made mistakes, I think I love to make mistakes a lot and try to correct it by myself. 


Well you know, like you stumbled and fall, but you have to get up on your own.


I probably in the middle of nowhere. I am confused. I do not know why I still need to follow Dos' and Don't, whereas, the person does not think the Dos' and Don't of mine ? Why they do need to complain, whereby, they exactly did the same mistakes that they complained ? Why people have to be so calculative ? Why I need to care and concern what others' probably feel, but my heart, is obviously hurt ? WHY ?


Well the answer is : Group Harmony. In order to maintain group harmony, we have to care, about what people feels, what they thought, bla bla bla. Cross Cultural Management (CCM). 

Currently I'm in love with The One That Got Away song. It was so meaningful to me.



Do you know why ? Because, I feel like both of us (He and I) have to stay together, and keep loving each other, I do not want to regret for the one that got away. As we know, there is no 'time machine'. APPRECIATE WHAT YOU HAVE, before you lost the one who loved you-like-forever.


I do love him. There is no words can describe how much I love him.

This is my blog, the place that I have a freedom to post anything. Not so many things can be described in words right. Each words that I try to convey, means a lots to me. Even though it looks usual, common to the readers, but the only one that can understand everything is me. Nobody will throw tantrum in words,  it does not bring any satisfaction, thus it will make us become more hurt somehow. Whatever in life, I feel like I have reached what I want in life - A good boyfriend, A good parents, the best siblings ever. They just completed my life. Alhamdulillah, thank you Allah s.w.t. for the greatest gift. :)

One more thing that possibly can make my heart break into pieces, is, I do not know, what is friendship actually? The True Friendship exist when .... ? Whatever. I don't know.

Second thought.
Semakin lama saya menempuhi hidup ini, kepelbagaian ragam yang telah saya pelajari dan teliti. Ada orang yang hanya berkawan, untuk kepentingan peribadi, bila tidak dipenuhi kepentingan peribadi, maka, timbul pula isu mengungkit ketidak puasan hati. Itu tak cukup, ini tak cukup. Banyak orang banyak ragam. Ada orang, berkawan hendakkan kasih sayang, dan perhatian. Bila tak balas message, tak call, dikatakan kita ini, sombong. Selain itu, ada juga kawan yang inginkan perhatian, bila kawan itu tak dapat perhatian yang cukup daripada orang lain, disalahkan pula kita ini sudah berubah. Ya lah, semenjak ada kekasih, berubah itu ini. Padahal, benda sama sahaja.

Bagi saya, perubahan itu baik seandainya, ianya ke arah kebaikan. Like I said before, I've changed a lots. I know my boyfriend macam mana. I think he loves me for who I am, He really loves me. Agaknya sebab itu ramai orang cemburu. Okay thank you for those jealousy. Jangan disangka orang yang terdekat dengan kita, tiada yang cemburu melihat kebahagiaan kita. This is a serious issue. Saya pun tak faham, kenapa perlu cemburu, padahal kawan sendiri juga.

I can give you an example, *contoh* sahaja okay.

Kawan A : "Thank you hubby untuk semua hadiah yang hubby bagi pada syg, syg appreciate semuanya, syg suka semuanyaaaaaaaaaaaa!" - Wall Post Boyfriend A

Kawan B : "Show off gila minah ni, boyfriend aku bagi macam-macam tak tulis pun kt wall macam tu"

Kawan C : Entah, berlagak gila. Padahal, kita ni bagi dia macam-macam kot. Takde pun tulis macam tu kt status FB boyfriend.

Kawan D : Biarlah dia, dia happy. Kita happy sekali lah. Tak perlu nak banding-membanding. Itu boyfriend dia, dia sayang boyfriend dia. Apa salahnya. Lagipun, kita ni sebagai kawan yang baik, tak perlu nak iri hati, nak tunjuk kita ni hebat, just happy for them. By the way, aku rasa Kawan A dengan boyfriend A tu, mereka berhak bahagia, sebab aku rasa, Kawan A and boyfriend A, banyak tempuh susah senang sama-sama. Hanya mereka sahaja yang boleh memahami antara satu sama lain. Apa saja luahan hati, mereka luahkan dan bercerita to each other. Mereka tak cerita pada kita. Jadi, they have the right to be happy. Macam kamu berdua sebagai kawan A itu, kamu rasa kamu tahu betul-betul siapa Kawan A, siapa boyfriend A ? Kamu tak kenal dia dengan baik, sebab itu kamu mengata. Kamu tak tahu susah senang mereka. So, that is why you feel annoyed, menyampah. So, biarlah. Jangan ganggu mereka.


I agreed dengan Kawan D. :)


Apapun, for the time being. Sebenarnya bagi saya, kawan terbaik saya ialah boyfriend saya sendiri. I can trust him, I can rely on him. He's my friend, best friend, best buddy, best boyfriend. I can tell him, whatever I like, I dislike. He understands me very well. Okay contoh senang I bagi :

Boyfriend : Hello.
Girlfriend : Hello.
Boyfriend : Kenapa suara sedih semacam ni ?
Girlfriend : Start crying. Sobsobsob. Tell everything.
Boyfriend : Dah, shh. Stop crying okay. I don't like to see you're crying like this. I selalu ada untuk you.
Girlfriend : Thank you for being such a good listener baby ! *happy back*

Okay, fine. Kalau part kekasih saling salah faham. Contoh mudah :

Girlfriend : Hoi
Boyfriend : Hoi. Nak apa?
Girlfriend : Aku sayang kau lah bongok.
Boyfriend : Aku lagi sayang kau lah bodoh.
Girlfriend : Sorry sebab merajuk. Nak mengadu.. semalam..nangis..blablabla

See! Simple.

One more thing, don't judge. You never know who is the person. Walaupun kau boleh cakap kau kenal dia untuk 100 tahun pun, kau tinggal dengan dia? Kau tempuh susah senang dengan dia? No way man. You never know what the hell apa yang dia atau mereka alami.


Heee.

P/s : Saja mencoret apa yang patut.


Much Love,
Elle Nyna.

Thursday, February 23, 2012

Ignorance is the best way !

Salam readers,

Aku rasa 'tak amik peduli' cara paling bagus untuk tidak buat aku sakit hati ataupun terkilan.




Love,
Elle Nyna.

Wednesday, February 22, 2012

Hello ! Hello !

Salam readers,


Okay a quick update, sebab busy sangat minggu ini dan minggu depan. Semuanya okay. Seharian di USM Penang semalam. Quite EXHAUSTED !

Result ? ALHAMDULILLAH, setimpal dengan apa yang diusahakan. Cuma mampu tersenyum, dan bahagia kerana aku suka exam, dan result exam. :)




In short, next week kena balik Shah Alam sudah :) SEDIH pula rasanya tinggalkan family tersayang. Hmph.




Love,
Elle Nyna.

Sunday, February 19, 2012

A smile.



Tak sabar nak tunggu kedatangan awak untuk jemput saya balik Shah Alam. Tehehehe :D :D :D

Yes, I am very strict.

Salam readers,



This post is purposely for my entry "Yes, I am very strict."


Apa yang aku strict. Of course satu benda :

"I am very strict in approving Friend Request in Facebook."

Not to say I am "famous" like other people, Not to say I am "arrogant" like other persons you might know as well as Not to say that I am "lazy" to approve friends.


Sebenarnya, aku tak sombong. Dulu, mungkin. Sekarang, kurang sombong lah.

Sebab utama aku tak approve lagi :

Aku ambil masa untuk percayakan seseorang itu untuk menjadi kawan aku di Facebook. Itu sahaja. Aku tak suka stalker. Aku tak suka orang add aku sebab nak tahu aku ini officially girlfriend kepada Fero Afar. Ya lah, just to stalk everything. Apa pun kita kena selalu berhati-hati. Cewah :) Dah macam declare dengan 'artis' kan. Sampaikan gedik nak post semua ni. Tapi, inilah hakikatnya.

P/s : Pada orang yang saya tak approve-approve lagi, maafkan saya ya. :) Harap tak simpan dalam hati. Saya  tahu, kalau 1000 orang add saya, tak semestinya 1000 orang akan sukakan saya. Itulah sebabnya. Jadi, do subscribe me ! *Mentang-mentang baru activekan benda tu* Haha. :D :D





Okaylah, sampai sini dulu. Harap cuti minggu ini bermakna buat anda semua yang membaca !


Much Love,
Elle Nyna.

Friday, February 17, 2012

Excited

Salam readers,


:)

I miss him, I miss him, and I miss him so much. Tehehehe.


Hari ini aku tengok tv, cerita Pride and Prejudice. A love story yang aku rasa memang wajib korang tengok. Dalam cinta, tak boleh ada sikap prejudis - Bersangka buruk terhadap orang yang kita sayang. Bukannya apa, kalau kita terlalu prejudis, kebarangkalian kita boleh hilang orang yang betul-betul sayang dan cintakan kita. 

Image from Google


Lepas itu, aku tengok The Cat in the Hat. Comel sangat cerita ini. Sebab everything like cupcake. Hehehe :) 
Image from Google


Okay goodnight, have a good weekend.


Love, 
Elle Nyna.

Thursday, February 16, 2012

A year and a day.

Salam readers, its 16th right ? 16 February 2012. A year and a day :) A year and a day we have been together. Love you, F.




Awak tahu tak, kadang-kadang, orang lain mungkin mengenali kita, tapi tidak semua memahami kita. Apapun, aku rasa Allah s.w.t itu Maha Mendengar, Maha Mengetahui segalanya, apa yang tersurat, dan apa yang tersirat. They know how to judge, but they do not know what exactly had happened so far. So, they will keep blaming, arguing, praying-for-something-bad-happened, cursing, blablabla, etc.

Allah Engkau dekat
penuh kasih sayang
takkan pernah Engkau biarkan hamba-Mu menangis
kerna kemurahan-Mu, kerna kasih sayang-Mu.


P/s : Thanks for the birthday wish, Miss W and Miss A.






Sekian, wassalam.

Wednesday, February 15, 2012

What a tiring day !


Salam Readers,

Hi All. Hi everyone. How do you do ? I am doing really fine. Pagi tadi aku gerak ke USM Penang, tepat jam 9 pagi. Kemudian, sampai lebih kurang pukul 10.50 am dari Ipoh. Itupun sebab mama dan aku berhenti di RnR Gunung Semanggol. My mom is furthering her Master of Mass Comm. InsyaAllah, aku juga akan menyambung Master bila aku sudah bekerja 2-3 tahun. Heh. Yang pasti, aku juga akan ambil bidang yang paling aku minat sekali, sudah tentu juga lah Master of Mass Communication. Variasi sungguh field aku kan ?
Dari Civil Engineering, to International Business, dan akhir sekali Mass Comm. Aku minat journalism, anything yang berkaitan dengan design dan sebagainya. InsyaAllah, kalau dipermudahkan oleh-Nya, dan dengan izin-Nya :)


Aku cuak. Result aku keluar pada 22 Februari. Entahlah. Tak study langsung. -__-" Dalam banyak-banyak semester, semester ini paling aku gerun, sebab aku memang tak study. Bukan apa, aku tak minat study subject yang fantasi, macam International Economics, yang banyak sangat graf yang BORING!

Nahh, I think I am getting older. AND I HAVE eye bag. I hate eye bag. 




As time goes by, I really need to see my sunshine. 17 days more baby. T-T



P/s : Really Need To Sleep. 
Much Love,
Elle Nyna.


Tuesday, February 14, 2012

Happy Anniversary, Happy Birthday Baby :)

Salam readers,

Hey All ! This post is for my upcoming birthday, 14 February 2012, and 
our very first anniversary, 15 February 2012




Alhamdulillah, once again.


Untuk setiap kali aku jatuh, dan tika itu juga kau hadir membantu. 
Untuk setiap kali aku menangis, kau ada di sisiku.
Banyak yang kita lalui bersama, susah dan senang, saat suka dan duka, semuanya masih lagi segar di dalam ingatan ini.

Suatu hari, pernah aku berkata padanya,

'I tak cantik,' but,

he said,

"You cantik, cantik di mata I, sebab itu I pilih You",

Yes, aku boleh cakap, yang antara semua perempuan yang dia kenal, dia mungkin pernah 'usha', or berkawan rapat, but he chose me.

"Dia pilih aku," hati kecilku berkata.


Thank you Allah s.w.t :). Setahun sudah kami bersama. Agak kelakar tetapi indah corak perjalanan cinta kami. Dimulakan dengan satu pertemuan yang langsung tidak dirancang. Yang pasti, dia memang pernah melihat aku, dia bermain bola dengan kawan-kawan dia berhampiran dengan tangga yang sering aku guna, but jenis aku, pakai helmet, macam Predator, semedang sahaja naik tanpa lihat sesiapa. Sekali imbas, memang aku pernah ternampak dia, tapi aku tak alert sangat pun. Tapi pada ketika itu juga, kami pun tidak tahu, kami akan bertemu sekali lagi seperti pertemuan pada 15 February itu. Sudah takdir agaknya. Masing-masing kaku, diam, he wants to see me, but I won't. Entah kenapa malu. Gila. Psychonya aku! Kebetulan, mama bawakan kek untuk aku dari Ipoh. Aku jemput dia makan dari jauh, (Ibarat dari ruang tamu, bercakap dari situ ke grill pintu depan rumah) but he said, "No, thanks". Sebenarnya, terkejut tengok muka ALIEN itu. Spesies yang jarang aku tengok. I'm melting baby. Oh No. Haha. Kemudian, kami keluar malam itu, Ada ketika, aku ketawa, dia pula menegaskan 'spelling' dan sebutan nama dia. Mukanya yang separa geram, menahan marah disebabkan aku dan kawan aku ketawakan dia, di saat dia cuba menegaskan ejaan dan sebutan nama dia yang agak unik jika dibandingkan dengan orang lain.


Suasana dingin ketika itu, lantas kami berdua berjalan kaki, tetapi masih di dalam kumpulan, ada beberapa orang kawan dia, dan dua orang kawan aku. Yang sadisnya, soalan pertama aku,

"Your dad kerja apa?"

and dia pun menjawab. Ada la beberapa soalan yang kami bualkan. Apa yang aku sangat yakin, aku belum minta number phone dia. Ego. Cis.

Itu baru awal perkenalan kami.


Selepas beberapa hari, mungkin 5-6 hari kemudian, kami keluar makan, together bersama kawan-kawan kami. Belum lagi keluar berdua. Tidak, tidak. Ketika itu jugalah, kawan aku cakap,

"F, F tak nak ambil no.fon E ke?"

Aku tergamam, terdiam. Actually, malu dan ego. Gila, tak pernah-pernah aku mintak atau orang lain request no. phone lelaki. Damn it.

Kami terdiam. Finally, aku cakap, 

"Eh you pakai celcom ke maxis?"

"Mana you nak ?", he asked me back.

"Oh Dua-dua ada lah ni ?, Erm takpelah, nanti-nantilah I ambil."

(cerita diringkaskan)

Since that, we started to text each other. Ada satu malam, aku lapar. Aku bagitahu dia, and dia sanggup temankan aku. Haha. I think he was so nice. But then, I invite my friend untuk teman aku. He also invite his friend. Tehehe. But still, we do not talk so much. Kesian. ^_^" LOL

Lepas itu, kami makin cuba mengenali hati budi masing-masing, boleh dikatakan, setiap kali si dia habis kelas, dia akan berjumpa aku walaupun sekejap. Dan perlakuan untuk berjumpa dan bertemu ini sudah menjadi suatu 'tabiat' kami. Kalau aku habis kelas, aku terus jumpa dia. Dan kalau dia habis kelas, dia terus jumpa aku.


Character dia yang seakan-akan playboy, buat aku adore. Aku tak kisah lagaknya seperti playboy. Bagi aku, he's superb hot. You know why, bila semua orang pandang dia as a playboy, it's okay with me. Because, both of us know that, he loves me very much. Suatu fakta yang dia sendiri tidak boleh nafikan. Tehehe :) Disebabkan character dia yang susah nak sayang dan cintakan orang, jual mahal, macam  berlagak, ego, garang, tapi dia setia, tegas, ada prinsip, jaga solat, tak berkira, dan banyak lagi lah. Itu yang buat aku jatuh sayang pada dia, di awal perkenalan kami. Sebenarnya aku dan dia banyak kontra, mungkin aku lebih lembut, hati dia lebih keras, yelah, dia kan lelaki, dah tentu akan lebih berkeras, degil dan tegas. Ikut kepala, Ikut Mood dia sahaja. Tapi kalau dah biasa, well, takde hal, kau layankan je perangai dia itu. Kadang-kadang, aku suka buat dia marah. Suka tengok dia marah, sebab rasa macam dia ada tarikan di situ. Well, part aku pula, aku susah nak marah, adakala dia sengaja cakap sesuatu, buat aku marah, tapi dia tak berjaya. But adakala, dia berjaya buat aku marah sambil menangis sebab geram. Cehh.

There is one time, dia panggil aku, "AMALIN".

I said, my name is, "Amalina" lah. Kalau you panggil Amalin, bermakna, "Harapan" sahaja. Bukan "Harapan Kami".


He answered well, "Biarlah, saya ada banyak harapan bersama kamu". 


Walaupun dia berkawan dengan ramai perempuan, tapi dia anggap aku, sangat istimewa buat dia. Dimulakan dengan masakan dia. Dia rajin masak, bila adanya aku dalam hidup dia. Setiap petang kami akan ke tasik, duduk, dan enjoy the moment. Have a conversation. Tak pernah ada sedikit perasaan bosan pun ketika kami bersama, baik dari 15 February 2011 sehinggalah 15 February 2012. Walaupun mungkin tak waras kalau aku hendakkan 'dragonfly' di tepi tasik itu, tapi dia cuba dapatkan untuk aku, tanpa pedulikan orang sekeliling.

I can say that he really loves me very strong, sebab, bila aku dilukai, ada seseorang yang melukakan hati aku, dia juga turut terluka. Dia rasa sakitnya. Bak kata pepatah, cubit paha kanan, paha kiri terasa juga. Contohnya, di saat aku tiada kawan, aku hilang kawan baik aku. Aku mula percayakan kata-kata dia yang kalau kita berkawan, sentiasa ada had. Ya Allah, hanya Tuhan dan si dia sahaja tahu, apa aku rasa. Setiap perkara yang terjadi pada aku. Si dia banyak membantu. Dia lah yang menjadi peneman setia, pemberi nasihat terbaik. Tehehe. Sayang kau!  :)

Dia ada taste. I think we got the same taste. (Tak jugak, kadang-kadang ada yang berbeza) Contoh : Ketika hendak beli kasut futsal. Haha. Aku suka merah, tapi bila kawan dia pilih kuning, we bet kalau dia pilih merah, dia sayang aku lebih, kalau dia pilih kuning, maknanya dia sayang kawan dia tu. Finally, he chose the yellow one. Cehhh. Tapi, agak kelakar ketika itu. :D Berbalik pada taste, kalau bab baju kurung, dia number satu (No.1), akan carikan aku baju kurung yang cantik-cantik, dan dia belikan untuk aku. Tak kisahlah, apa pun, dia sentiasa ingatkan aku, bukan setakat ingat dekat 'kepala hotak' dia, tapi dia ada 'action'. I appreciate everything. Aku cuba tak control hidup dia, dan aku cuba tidak merajuk. Aku rasa, itu perkara utama yang penting untuk jadi buah hati dia. Jenis dia, sekali dia sayang seseorang, memang dia sanggup buat apa saja untuk orang itu. So, kalau dia keluar dengan kawan-kawan dia, kami kurang text / call. Lantak ang la. Camtu kot? Aku buat hal aku, dia buat hal dia. Lagipun, dia tahu aku baik. Dan aku pun tahu dia baik. Setakat dia nak keluar dengan kawan-kawan, biarlah. Haha. Bukan aku kerek, ataupun dia kerek, dah kami memang begitu. Ala, kalau ada kepercayaan, there's no reason to be jealous.


Pergaduhan, salah faham itu adat bercinta. Ala, tipu lah kalau kami tiada salah faham, baik sepanjang masa. Haha. Tapi, aku rasa setiap kali adanya salah faham, ianya buat aku lebih faham dia bagaimana, dan dia juga faham aku bagaimana. Dan kerana salah faham itu juga, buat kami selalu jatuh cinta hari-hari. Hehe :)


Cukup kalau kamu semua tahu, yang aku selalu ada untuk dia, baik ketika senang, mahupun susah. Sebab utama aku tulis apa saja yang dia pernah lakukan untuk aku, ialah kerana aku sukakannya. Aku suka boyfriend aku buat banyak benda untuk aku. Tandanya dia ingat aku. Dan ini pula cara aku appreciate every single thing yang dia lakukan untuk aku. Kau ada ? Tak. So, shut up and read. Pada aku, dia baik. Baik sangat orangnya. Orang kata dia suka marah-marah. Tapi, lepas dia jadi sebahagian daripada hidup aku, dia banyak berubah. Betul. Dia berubah jadi lebih matang. Ada suatu hari, ketika kami ada salah faham, kami berbincang, dan finally, aku rasa kecewa dengan pendapat dia. Perkara yang buat aku rasa terharu, bila kami settlekan salah faham itu, dengan:

Dia tersenyum, dan berkata, "I minta maaf, ya."

Yes, the fact is lelaki memang ego. Sukar untuk ada perkataan maaf, tapi bagi aku, itu antara perkara paling sweet yang pernah dia lakukan, selain daripada sepinggan mee goreng yang dia sanggup masak ketika kami ada salah faham. Tulisan 'FEROELLE' di simen ketika dia mengecat biliknya yang bertarikh 15 April 2011 ketika itu. Picnic, ketika di malam hari berdekatan Hotel Blue Wave, Shah Alam. Watching movies, makan, dan makan. Having the same menu, Big Mac. Haha. We love Big Mac. Dulu dia suka Double Cheese Burger, now dia sukakan Big Mac. ;)


The best part bila mama dia sporting and cool like my mom. His papa, sama macam my dad. So, I think,we have no reason, to be apart. Harapan untuk bersama, sehingga ke akhir hayat itu memanglah ada. Tapi, ye lah, kami akan terus berdoa, dan berusaha. :) InsyaAllah, mudah-mudahan.


Dia proper orangnya. Nak pergi pasar malam pun, from the top to the bottom, mesti complete. Tak boleh selekeh. Haha. Kelakar, kelakar. Ada satu hari, I dress up like makcik jumpa dia sekejap, sebab dia nak pergi beli tong gas. Then aku nak ikut. Lupa pulak, aku pakai T-Shirt sahaja, you know, pakai tudung  dengan T-shirt macam nak ke pasar ? Selamatlah, kereta dia ada sweater ketika itu.. So, dia pesan,

'Tu lah, lain kali nak keluar dengan I, mesti pakai complete. Manalah tahu nak pergi tempat lain'.

Dia pengkritik dan penasihat yang bagus. Apa yang tak sesuai, apa yang dia tak suka, dia cakap. Tapi kadang-kadang aku ni tak boleh terima pendapat orang, rasa nak argue je. Nak berdebat, itu memang best. Lepas itu, bila berdebat tu, haa. Masing-masing kekal dengan pendapat sendiri, akhirnya aku tewas. Kalah, 1-0 dengan dia. Menyampah. Selalu kalah. Damn you.

Contoh : AJL, aku tak mahu Awan Nano menang, aku nak Sedetik Lebih. Sebab bagi aku, pembawaan lagu oleh Anuar Zain was amazing, including his vocal. Suara orang lain memang tak sesuai. Haha. Tapi argue, argue. Dia cakap Awan Nano lah, Hafiz Hafiz. Yes. He won, finally. Apa pun tak boleh, cehh.


My boyfriend is such a loving alien. Dia alien yang sangat penyayang. Dia tak boleh dengar, atau lihat aku menangis. Erm, kalau dia pujuk, hahahaha. Best gila. Weeehooo. Rasanya, dunia ni hanya ada aku dan dia ! (Melampaunya perumpamaan aku). Apapun, boyfriend aku memang pandai pujuk aku. Perempuan lain, Memang tak. Kalau perempuan lain merajuk, Ada dia kisah ? Haha. Why I called him such an ALIEN ? Sebab dia unik, tak sama macam orang lain. :) Dia sukakan kejujuran. Paling kelakar tentang dia, dia jenis yang akan buat sesuatu sampai perfect. Misalnya, kalau main game, he won't stop selagi tak menang. Ya Allah tensionnya aku dengar kau tension bila tak dapat goal ! Arghhhhhhhh !

Dia terima aku seadanya, dan aku terima dia seadanya. Kami saling menerima, Give AND Take.

Dia suka and sokong 101% jika saya teruskan ber'blogging'. He supports me. Itu paling penting. Bagi aku, blog is one of my passion, and interest.

Tahniah la awak, 12/15. Hebat2. :D :D But I think you got Full Mark ! :D



"I wish nothing but the best from you, the best for you, and the best for us. :) InsyaAllah, Amin."

Sayangi dan Cintailah seseorang dengan seikhlas hati, 
kerana melalui keikhlasan, timbul rasa keindahan dan kebahagiaan yang berpanjangan. 
Jangan mengharapkan seseorang yang tidak mampu mencintai kamu, sebagaimana kamu mencintai dia. Itu bodoh namanya. Kamu lebih berhak untuk dapat yang lebih baik. 
"Aku nak seseorang yang boleh jaga aku, sampai akhir hayat aku."
Cinta pasti akan ada kesakitan dan kelukaan. Cinta sejati akan muncul apabila kedua-dua pasangan itu bertekad untuk menyayangi dan mencintai kerana Allah s.w.t. 
Bukan kerana sesiapa. ^_^" 

Ditulis dengan penuh kasih sayang, buat si dia,
Elle Nyna.


FootNote : Salam semua. Setiap coretan saya, saya harap sesiapa yang terbaca, ataupun membaca, tidak terasa, tidak tersinggung, tidak termuntah mahupun geli, (At the first place, siapa suruh kau baca), Saya tak bertanggungjawab untuk setiap muntah hijau yang keluar dari mulut anda. Harap Maklum. Setiap coretan saya, khas buat si dia, dan ianya berkisar tentang dia dan saya. Frankly speaking, aku tak biasa menulis kata-kata cinta di dalam versi BM, mungkin bagi aku ianya terlalu sukar, dan kata-katanya terlalu berbunga-bunga, macam novelis pula. Actually, I would rather write it in English, but I want to share to the whole world how love would affect my life, so far. Thank you for reading all of it, sampai habis kau baca kan ? Dahsyat. Hehe. Thank you sebab jadi pembaca setia FEROELLE. :) 

Do not judge a person from one angel, 
but view him/her based on the value of love that he/she tried to convey.




 
Biarlah seseorang itu menghargai orang yang dia sayangi dengan mengenang kebaikannya dan bukan keburukannya. Apapun berbalik pada mutiara kata, Pandanglah kecantikan hanya sebagai suatu keindahan yang bukan untuk diagungkan-agung kan. Begitu juga janganlah memandang keburukan sebagai suatu kehodohan atau kecelaan. Bersyukurlah atas apa yang dikurniakan kepada kita. Kerana kedua-duanya adalah anugerah Allah s.w.t :). Sekian, terima kasih. Wassalam.




Before that,


Happy Birthday Elle Nyna. :) I am one of the happiest girl in the world. Thank you mum and dad for having me as your daughter. THANK YOU so much ! You are the greatest parents I have ever had ! Thank you for every deep understanding. I love you I love you and I love you mama and daddy. Thank you to my siblings, for every joy and sadness. Kakak sayang semuanya. :) Last but not least, thank you Fero Afar, for having me as your beautiful girlfriend. Hekhekhek. I always love you. Alhamdulillah, thank you Allah s.w.t for these greatest gift !



So what was up with my birthday.


  • He exactly sing a birthday song at 12 am, for me. Pretty well. I am so touched. :) 
  • My family having a breakfast together at some place.
  • Receive a jug of flower from mama. 

Hoping that I will get all that I wish for every year of my birthday, InsyaAllah. I know, someday, who knows.




Monday, February 6, 2012

Aku bersyukur

Salam,

Alhamdulillah. Ku panjatkan kesyukuran aku kepada-Nya.



Maha Suci Allah.


Ya-Rabbul Ariffin
Tuhanku,
Seandainya telah kau takdirkan dia milikku
Tercipta buatku
Dekatkan lah hatinya dengan hatiku
Tetapkan lah kemesraan antara kami
Agar kebahagiaan ini kekal abadi
Kupohan agar takdir memperkuatkan kasihku padanya
Selagi tidak melebihi kasihku pada-MU, Ya Allah.

Amin.


Buat kawan-kawan semua, terima kasih kerana sudi membaca blog ini, yang baik datangnya dari Allah s.w.t, yang buruk datangnya dari kelemahan saya sendiri. Saya akan berhenti dari bidang ini buat sementara waktu, dan akan kembali bila tiba masanya. Bukan saya tak sayang, bukan juga benci untuk berblog, cuma, saya rasa, dalam kehidupan ini, biarlah kebahagiaan dan kedukaan saya, dikongsikan pada yang sepatutnya. But thank you to those who love to read my love story. Terima kasih banyak-banyak.

Dalam kehidupan saya, saya dilengkapi dengan sebuah keluarga yang lengkap. Alhamdulillah. Allah s.w.t Maha Penyayang. Terima kasih Allah untuk anugerah paling indah ini. Saya sayang mereka, kerana mereka saya masih gigih untuk menuntut ilmu dan ingin capai hajat pertama saya dalam hidup ini, untuk menunaikan haji dan umrah bersama keluarga, InsyaAllah, doakan saya ya? Mereka sumber inspirasi saya. Saya anak mama yang paling nakal, tapi, mama apa-apa pun akan sentiasa utamakan saya dalam segala aspek, kerana saya anak mama. Begitu juga daddy, walaupun daddy saya tegas orangnya, kerana tegas itulah, yang menjadikan saya seorang yang tabah dan sabar. Mummy and Daddy, I love both of you.


Pernah suatu ketika dahulu, ketika saya masih kecil, when I can read at the age of 4 years old, saya rajin membaca, bila saya rajin membaca, habiskan satu buku kisah-kisah Nabi, my dad belikan saya satu magnifying glass - kanta pembesar.  Saya suka sangat. Saya bukan macam sesetengah kanak-kanak yang sukakan anak patung macam Barbie Doll, main masak-masak. Walaupun mama beli semua itu untuk saya, saya patahkan kaki barbie doll itu dan buang ia di dalam longkang. Bila beli peralatan masak-masak, saya guna pinggan mangkuk saya sodok tanah. Saya memang anak manja. Adik-adik saya semua tahu saya manja, dan mereka yang manjakan saya, bukan saya yang manjakan mereka. Saya harap ada orang sudi terima saya sebagaimana keluarga saya menerima saya seadanya, dan Hanya Allah s.w.t sahaja tahu apa yang ada disebalik diri saya yang bila menangis pun ketawa, bila ketawa pun keluar air mata.



Kemudian, saya dipertemukan dengan si dia. Hanya Allah s.w.t sahaja tahu betapa gembiranya hati ini, bila kita jatuh cinta pada seseorang yang juga turut mencintai kita seadanya. Alhamdulillah. Sikit pun saya tak pernah rasa menyesal untuk mengenali, menyayangi, bersahabat, juga mencintai dia. Dan apa yang saya harapkan, dia mencintai saya seadanya tanpa jemu, tanpa bosan, muak, dan sebagainya. Seandainya umur saya panjang, dan kami ditakdirkan bersama, saya ingin sekali untuk menjadi milik si dia yang sah. Ya Allah s.w.t, permudahkanlah urusan kami di dunia ini, ya Allah. Tabahkan dan kuatkan hati aku. 15 Februari 2012, genap setahun kami bersama. Kalau panjang jodoh kami, Allah s.w.t masih hendak kami bersama, insyaAllah, ada jodoh, ada. Jodoh didatangkan dengan usaha, tanpa usaha, ianya tidak berhasil. Ibarat kita mengharapkan sesuatu pokok itu berbunga, tetapi tanpa diletak baja, dan disirami air, juga disimbahi cahaya matahari, manakan dapat hasilnya. Dia, seorang lelaki yang baik, dia menjaga saya lebih daripada dia menjaga diri dia sendiri. Dia menyayangi saya, lebih daripada saya menyayangi dia. Hanya Allah s.w.t sahaja yang mampu membalas segala jasa dan pengorbanan dia untuk saya. Dia bertindak seperti yang saya harapkan. Cuba belikan sesuatu yang cantik untuk saya, yang menarik untuk saya, apa saja yang dia lakukan, segalanya untuk saya. Kalau dia masak untuk saya, dia akan pastikan ianya sedap untuk saya jamah. Saya sayang dia, dan saya bersyukur, dipertemukan dengannya. Terima Kasih Allah s.w.t.


Tak lama lagi, birthday saya. Allah s.w.t Maha Mendengar, Maha Mengetahui apa yang saya rasa, dan apa yang saya inginkan, biarlah saya simpan pada-Nya. Sesungguhnya saya gembira dan lega kerana telah luahkan apa yang patut untuk entry terakhir ini..


Nota Tambahan.
Manusia memang akan berubah, akan ada penghijrahan dari baik kepada lebih baik dalam kehidupan seharian. Apapun, kita sentiasa cuba perbaiki kelemahan kita. Dengan kasih sayang yang ada, atas nama persahabatan, dengan kelemahan itu jugalah akan menjadi seseorang yang lebih baik setiap hari. Kehidupan di dunia ini, bukan semata-mata atas persahabatan, tetapi ianya lebih daripada itu, mungkin akan jadi seperti adik beradik ataupun kekasih. Suatu ikatan yang tidak mewujudkan atau menjarakkan antara pihak, walau apapun yang terjadi. Apapun, kita perlu lebih matang dalam apa jua perkara yang terjadi. Berfikir secara waras, rasional, dengan Iman yang dimiliki.

Saya dan dia, bersama hampir setahun, dan kami dah tempuh saat susah dan senang bersama-sama. Kami mempunyai dua hati yang berbeza tetapi kerana cinta, telah menyatukan jiwa kami menjadi satu.
Terima kasih Cinta, untuk segalanya.



P/S : I love you.

Yang Ikhlaskan Segalanya,
Elle.

Thursday, February 2, 2012

Baca Novel - Seronok sangat ke ?

Salam readers,

Aku seorang yang rajin membaca dari kecil hinggalah sekarang. Tapi aku ada masalah, iaitu aku kurang gemar membaca novel. Bukan kerana novel itu kurang menarik, sebenarnya membaca novel memang seronok, tapi, adakala kesannya, kita sendiri terbuai-buai, memasang impian dan hajat untuk memiliki lelaki seperti di dalam watak novel tersebut. Terlalu asyik, sehingga kita sendiri merasakan kita ialah watak perempuan di dalam novel itu. (Bagi Pembaca Perempuan) Terlalu mencari kesempurnaan. Sukar juga aku rasa. Antara novel yang aku ingat jalan ceritanya, "Aku Bukan Puteri Lindungan Bulan, Lagenda Budak Setan, dan juga Gemersik Kalbu" yang sedang bersiaran di TV3.


Aku tak tahu. Tak tahu, betulkah ada orang begitu? Aku tak nak dibuai angan-angan, hendakkan sesuatu yang sempurna. Aku pernah rasakan begitu. Kerna terlalu asyik dengan novel, sehingga terbawa-bawa ke alam realiti. Mahukan lelaki sempurna, melayan kita dengan baik setiap masa. Mustahil. Mustahil sungguh. Alah, ini semua persepsi aku. Aku menulis kerana ini pendapat aku. Hah. 


Tapi ada satu perkara yang ku lakukan, iaitu aku pilih untuk lupakan novel, dan get back to reality. Kembali ke realiti, mudah. Mudah sangat. Jangan harapkan si dia terlalu sempurna, dan anggap jugalah kita juga tidak sempurna mana. Nobody is perfect. Dengan itu, bila kau bergaduh dengan sesiapapun, boyfriend/girlfriend, husband or wife, kau tak kan menganggap;

"kalaulah kau melayan aku dengan baik, tsk tsk tsk" sambil menangis dan teringat babak-babak/scene-scene di dalam novel yang kau baca tadi.



Ya, bagi aku perempuan memang mikro. Mereka memiliki hati yang sensitif, halus dan telus. Bukan macam lelaki. Mereka lebih kepada makro. Namun tanpa mikro, ataupun makro, takkan lengkap pasangan itu.


Contohnya :

Situasi - Bila Boyfriend nampak sesuatu yang bakal mengundang kecelakaan, musibah. Contoh, najis lembu.
Boyfriend : Kalau Boyfriend, dia akan cuba mengelak.
Girlfriend : "Eeee busuknya".


So, kalau tiada details, tak akan lengkap cerita. Apa pun, bagi aku, perempuan memang pelengkap hidup lelaki. Bagi aku istilah, "No women, No cry". Fake, tipu. Coverline. Naluri lelaki memang perlukan seorang perempuan untuk mencintai mereka seadanya. Basically, kalau kita sayangkan seseorang, pasti ada 'cry' scene. Mana ada cinta tanpa tangisan? Mungkin tak terlihat tangisan itu, tapi tangisan di dalam hati, hanya Allah s.w.t yang tahu.


Alhamdulillah, aku panjatkan kesyukuran, kerana aku masih bersama si dia, dianugerahkan keluarga yang best. Alhamdulillah.



Sekian, wassalam.


Love,
Elle Nyna.

Wednesday, February 1, 2012

Mama, I love you

Salam readers,

So today, I went out with my beloved mum.


I love you.







Aku tak berapa sihat hari ini. Bersin, sakit tekak, dan selesema, juga batuk. Pakej lengkap. Lama tak kena simptom begini. T-T Rindu orang di sana. Orang di sana kalau baca ini, tahukah dikau bahawa aku rindukan kau. Tehehe. Okay Okay, byeee. :)

P/s : I love you, I do and I miss you.


Much Love,
Elle Nyna.