Tuesday, December 25, 2012

Si Aqil yang comel

Salam readers, 
Buat orang ketawa je kerja dia.
Love,
El.

Monday, December 24, 2012

She's very cute

She's cute.
Dia buat saya ketawa.
Hehe
Love you Winnie!

Love,
Elle Nyna

Saturday, December 22, 2012

Finally

Salam,

Alhamdulillah. Terima kasih. Berjaya juga submit thesis.
Thanks hubby, Anis, mama daddy! 

Love,
Elle Nyna

Tuesday, December 18, 2012

Buat mereka yang kurang kasih sayang,

Dear readers, Assalamualaikum w.b.t

I am so happy with my life!

Buat dosa kering. *Sigh* Simpati.


Tak sangka pula aku menjadi popular beberapa ketika ini, ada juga la orang update tentang kisah hidup aku. Tambah-tambah pula sanggup bergaduh sebab aku. Heaven. Rasa macam Diva. Buat blog ini kira macam interests aku, but oh Well ! You made me famous by the way. Hentikanlah jadi mamarazzi, and paparazzi di blog aku yang very humble ini. I am not the one you should run for. Mungkin blog yang lebih islamik lebih sesuai untuk kalian baca supaya kalian muhasabah diri setiap hari, menjadi lebih matang, dan tidak seperti lalat-lalat yang menghurung  di najis ataupun bangkai.

Penulis menggunakan kalian sebagai tanda hormat, dan ini pertama dan terakhir penulis berbicara karut marut soal kalian. 

Untuk pengetahuan kalian, pernah tak kalian nampak aku tulis di blog “Yes, aku bertunang”, ataupun di Facebook, pernah tak aku beritahu, “Yes, akhirnya aku bertunang”. Pernah tak aku tulis status “Finally, I’m engaged”? Never in my life. Aku tak tahu lah kalau ada antara kalian yang cemburu dan penuh dengan iri hati sebab aku ada kehidupan aku sendiri kan? Malah aku bertambah bahagia, dianugerahkan kasih sayang dan rahmat yang melimpah ruah daripada-Nya. Malahan, kehadiran mereka iaitu Kak Anis, dan Fero menceriakan lagi hidup aku. Makin colorful hidup ini. Dan aku tak tau pulak itu jadi hal besar / isu besar bagi spesies bernama kalian itu. Ye lah, kalau aku bertunang sekalipun, ada melibatkan duit kalian? Tidak. Ada buat di rumah kalian ? Tidak. Ada menyusahkan kalian atau keluarga kalian? Tidak. Aku rasa tak hairanlah kenapa sesetengah masyarakat kita yang jenis narrow minded suka jaga tepi kain orang, dan sukar untuk lihat orang lain bahagia, dek kerana perangai dan hati mereka yang sedia busuk itu. Hey, kalian dan aku, masing-masing ada kehidupan sendiri, maka kalian patut bersyukur, aku tak kacau hidup kalian walau sekali pun. Malah apa saja terjadi antara kita, sudah lama aku padamkan. Aku anggap aku tak kenal kalian. Aku dah lama putuskan persahabatan ini, dan aku senyap. Aku tak perlu sahabat seperti kalian. Jadi, kenapa kalian masih tidak lupakan aku? Rindukah? Sebab itu kalian asyik cuba menyebut nama aku di mana-mana ruangan, berasaskan nawaitu busuk kalian?

Ya, memang ada sesi sarung cincin, Sorry lah, that wasn’t a gimmick after all. Kalau dah bodoh, bodoh juga. Kalau dah dengki, dengki juga. Tak kan tak cukup bahagia dengan kehidupan sendiri sampaikan hal orang lain pun nak dengki? Heh. Kesian. (Nampak sangat tak bahagia di situ)

Jiwa yang tenang datang dari kehidupan yang tenang. Aku rasa kalian kena pilih ketenangan, dan selalulah renung-renungkan diri kalian. Supaya kalian tidak lagi merosakkan jiwa orang lain.

Tujuan aku buat sebegini supaya kita boleh nampak siapa kawan, dan siapa lawan kita ketika ini. Kalau seseorang itu busuk hati, yakni si busuk – si busuk hati ini, nampak, mereka akan terus update dan rajin jugalah baca blog si pihak yang membuatkan dia termalu dengan diri dia sendiri. Dan kalau orang yang tak busuk hati macam sayang-sayang saya, kawan-kawan saya yang baik hati lagi bijaksana, semua cool aje. Takde pun nak meng’api’-‘api’ kan orang lain, ye tak ? Hanya orang yang bijaksana mampu membaca step aku. Dan sudah jelas lagi ternyata, kalian bodoh. Kesian lagi sekali dan berkali-kali simpati. Sampai perlu post comment di Facebook sendiri, memburukkan aku, dan di blog aku, “Tahniah” dengan nada perlian? 

Sepatutnya kalian itu tak perlu campur hal yang kalian sendiri tak yakin, dan hanya dengar versi sebelah pihak saja. Kalian tak tahu apa terjadi, siapa yang merayu sakan di jalan, siapa yang sibuk call seharian mintak orang back up, dan siapa yang melibatkan orang lain campur dalam masalah dia sendiri ? Dan pernah kah kalian terutama kau yang menyibuk konon setia pada kawan dengan menghasut kawan-kawan lain, menjatuhkan orang lain, padahal kau budget yang kau tau semua hal yang terjadi? Kawan kau kah yang dah terkantoi, tapi masih memberi alasan bodoh, iaitu, tiba-tiba mengaku, mencemburui aku ? Kesian gila. Sampai terduduk seketika di jalan raya, tak mampu berkata-kata, sedih dan sayu. Api dalam sekam ? Cuba tengok diri sendiri dahulu. Kalau aku busuk pun, kau lagi 10 kali ganda busuk. Salah, tetapi nafi. Salah tetapi elak. Salah, tetapi lari. Kalau kau bagus sekalipun, kenapa yang dirayu bukan milik kau? Kenapa bertunang dengan bukan orang yang kau rayu? Berbaloi ke gaduh sebab dia? Pleaselah, move on.

Aku harap kalian sila cermin diri sendiri dahulu. Aku tak usik kalian yang busuk hati. Aku tak pernah petik nama kalian di Facebook aku. Aku malas dan muak nak jejaskan nama busuk kalian. Bagi aku, you are nothing and nobody. Remember that. That is why aku tak pernah mention nama kalian pada ruangan apa pun. Tak berbaloi orang kata. Tak perlu nak busukkan nama aku untuk kesalahan kalian. Terima kasih banyak-banyak jadi loyalty readers aku. Aku hargai semuanya. Setiap kali post baru aku, ada aja si haters yang baca. Well, income aku di Nuffnang memang naik. Terima kasih ya ? Boleh diibaratkan yang sorang jadi lembu bagai dicucuk hidung, dengar apa saja bebelan si penggembala lembu. Bodoh. Tapi takpe, aku bahagia je sekarang. Tak payah nak dengki-dengki. Kalian tak kan ke mana dengan dengki kalian. Bersihkan lah hati itu wahai gadis-gadis yang cantik ciptaan Maha Agung. Kalau muka cantik, tetapi hati busuk macam bangkai, MasyaAllah.

Kalau kalian itu betul pun, kenapa pula perlu cari back up, atau makna kata lain, cari orang-orang lain untuk turut membenci orang lain? Pleaselah, macam budak-budak tak cukup akal. Pendek akal sungguh. Tapi dah berkerjaya katanya. Please act like one. Aku tak perlu kawan-kawan lain untuk back up aku, bergosip pasal kalian buang masa. Aku rasa kalian kurang kasih sayang, mungkin sebab kasih sayang yang dilimpah pada kalian tak memadai, simpati untuk kalian.

Pada kalian yang menjemput aku untuk pertunangan kalian, aku tak tahu number siapa dan siapa ya. Thanks. Sorry lah, aku tak layan ajakan orang yang tiada keinsafan dalam diri tersebut. Lagipun kalau setakat nak tunjuk kalian dah bertunang, terima kasih lah. That doesn’t mean anything to me, lagi-lagi kalian yang aku tak kenal. Heh.

And aku minta maaf, kalau post ini menyakitkan hati kalian. Tapi sedarlah, hidup orang yang penuh hasad dengki tak ke mana pun. Belajarlah teruskan kehidupan. Bersyukur dengan apa yang ada, dan jangan nak tunjuk hebat.

P/s : Thanks to my sister, I love you for all and everything that you’ve done for me. I don’t need a friend to back me up. At least I have you, family, Anis Liyana, dan Fero Afar, my loved one that cheer me up and made me smile everyday. Hehe. Love you guys.





Komen aku : Kalau aku menunjuk-nunjuk pun, kenapa kau nak baca blog aku ini ? Tu lah aku cakap, silalah bersihkan hati itu sendiri. Ye. :) Kau jealous ya sebab kau tak ada apa yang aku ada kini. Maaflah ANONYMOUS. Saya simpati keadaan awak. Untuk pengetahuan kau, setiap 15hb untuk setiap bulan, aku sentiasa diberikan surprise. So what? Kau tak ada, sebab itu kau cemburu. Dari dulu lagi, kau memang kuat cemburu. Kau rasa kau sahaja yang hebat. Simpati sangat. Takpe, kau simpan duit kau, sampai berkepal-kepal, insyaAllah, aku doakan majlis kau grand gitu. Takdelah kalian cemburu sebab aku duduk di pelamin, while you pula atas katil. It was so dull, simple and pathetic. So, takde lah kalian jealous lagi. Aku bagi chance kat kau supaya kau mampu lah nak miliki semua apa kau nak. Tak payah lah nak doakan PELAMIN ANGANKU MUSNAH, sedangkan kau sendiri belum lagi di ijab kabul, jangan doakan orang, nanti kena diri sendiri, lagi-lagi niat itu busuk, kan? :) Kalau parents aku tak kisah, kenapa KAU nak kisah? Yang cakap aku nak sangat kahwin itu kan, terima kasih. So sweet and sour lah you guys. Tak salah kalau kita memang nak berkahwin, dan aku tak perlukan What-the-hell-so-called-D.O.B ikut arrangement kalian seperti yang diwar-warkan. Furthermore, kita bukan kawan baik pun. Terima kasih sebab sentiasa ingatkan aku ye. Buat kau yang mintak jadi last untuk berkahwin itu, "Jangan jadi ANDARTU" ya. One more thing, selagi ada cemburu/iri hati dalam diri kau, selagi itulah, kau tak kan pernah puas dengan apa yang kau miliki. Jagalah diri kau baik-baik, dan belajar dari kesilapan lampau. Jadi lebih matang. Remember this forever, you are nothing and nobody to me. This will be my first and last entry since you guys look so pathetic looking for a feedback from me.

I am so happy :) Thanks.



Ya Rabbi,

I always thankful for having this guy in my life,
he's handsome and such a loving man,
he provides me loyalty,
and protection,
I love him and his perfect family too,



I ALWAYS LOVE YOU. 12-12-12

Aku juga turut bersyukur memiliki keluarga yang sempurna.
Ibu bapa yang educated,
Both of them are beautiful and handsome,
Adik beradik yang sangat understanding,
sekepala,
They are pretty and handsome too,
sebuah keluarga yang bahagia,
I am always happy
having them in my life.
I don't need a friend to back me up.
To be honest,
Kau kekuatan ku,
Kau berikan aku kasih sayang yang melimpah ruah,
tak terhingga banyaknya,
cukup dengan kasih sayang mereka,
telah memberi ku 1001 kebahagiaan.

Terima kasih Tuhan,
kerna memberi aku erti kasih sayang
yang tak ternilai.

Buat Mummy, Daddy, Sayang Cintaku, Fero, adik-adik, dan Anis Liyana Ya'cob.


Regards,
Elle Nyna.

Sunday, December 16, 2012

15 December 2012

Hai and salam everyone.

Watching Twilight Breaking Dawn Part II yang sangat best. Rasa macam best because watching my favorite movie with my loved one. Bought Miku (KakAnis wanted to do so). So, Winnie got another friends already. Yay !

21st December 2012 Submission of Thesis Draft
28th December 2012 Viva.


Love,
Elle Nyna

Friday, December 14, 2012

Idea tiada

Salam all,

Okay, tiada idea. Nanti-nantilah.



Love,
Elle Nyna.

Friday, November 30, 2012

Sama, tak serupa

Assalamualaikum,

Ya, kita sama.
Tapi kita tak serupa.

Cara berfikir,
cara dibesarkan,
muka pun tak sama.

Tapi kita punya satu hati yang boleh berbicara
bersama-bersama,
walaupun kita secara fizikal nya
tidak berkata-kata.

Itu kita panggil chemistry.
Kalau kita semua sama,
itu bukan serasi,
tapi serasa.
Bosan.

Adakala perlu ada emosi yang tunggang langgang,
supaya kita sedar akan kehadiran orang yang kita sayang.
Ya,
orang yang kita sayang itu akan sedarkan kita supaya tidak bermimpi di waktu siang.

Love,
Elle Nyna.

Wednesday, November 28, 2012

Lamanya!

Hi and Assalamualaikum.

Lamanya masa intern ini. Nak habiskan cepat-cepat. Tak larat nak hadap thesis yang aku tak start langsung and pergi office setiap pagi. Zzzz



Love,
Elle Nyna

Monday, November 26, 2012

Hi Monday Blues.

Salam,

Hi everyone!


Okay. Hari ini buat documentation.

Agenda gadis bujang ini hari :

Lunch.

Sleep.

Text dia.

Sleep.

5.30 pm.

BALIK.

Masak.

Bagi dia makan.

Kemas apa yang patut.

Tidur.
Goodnight everyone!

Love,
Elle Nyna.

Saturday, November 24, 2012

Saturday #2

Assalamualaikum, and hello everyone.

Today, si dia text and told me that dia won the best outfit for their night! Hehe. Congrats hubby. :) He went for a snorkeling, jalan-jalan, BBQ night, I bet dia pasti have fun all the time. Yaaa, for sure. While here I am, stuck at home, it was bored after all. Doing nothing much. But it was so fine. Without him, I still can have a good weekend, by watching Adam & Hawa, Brave. 

Yaaa, I’m enjoying my Saturday pretty much.
Having lunch with Keknis, Nescafe during evening, while crying over Adam & Hawa drama tv series, and Brave cartoon. Yuuu. T-T


By reading others female blog made my mind to settle down, get married, having babies. Fantastic! How lucky they’re, get married earlier than me, derrr. I miss him, I miss to have a nice conversation with him. He is such a good entertainer for me. Yay for that. And I miss him to wash my clothes. Yeehahaha! *gigle*


Hubby, if you read this !

I LOVE YOU.
I MISS YOU.

Love,
Elle Nyna.

Friday, November 23, 2012

Rindu, Apakah Rindu ?

Assalamualaikum and hello everyone in this sphere shape of world !

Aku rasa apa aku taip selalunya ayat yang mesti trademark, “kadang-kadang”, “adakala”, sort of. Well, aku rasa hak milik penciptaan perkataan itu, tiada siapa punya. Kalau dah nama Bahasa Malaysia, satu Malaysia bisa guna. Heh.

Aku bosan. Bosan tengok dinding, tapi tak rasa sepi seperti dulu. Adanya Kak Anis, Winnie, semuanya so far, best. (Ini perasaan aku ketika si dia berjauhan dengan aku) Buat masa ini, aku cuba menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Orang kata, selalunya apa yang kita tidak suka itu boleh menjadi sesuatu yang kita suka/gemar. Am I right? Hari ini aku buat sesuatu perkara yang aku rasa luar biasa, aku lepak dengan orang yang aku cuba untuk mengenali mereka. Semuanya kakak-kakak yang lebih berusia daripada aku. The most important is, you respect everyone, then people will respect you.

Yaa, definitely. Alhamdulillah. Hari ini kerja berjalan dengan lancar. Walaupun agak sibuk minggu ini dan minggu depan, diharap aku dapat melaksanakan kerja aku dengan sempurna. I hope I will perform well during my internship. 10 jam credit. Okay ?

4 credit hours for “Project Paper” yang orang selalu panggil “Thesis”. Derr. Bosan. Tak nak sebut pasal thesis lagi buat masa ini. Aku rasa tak best. Sebab my advisor macam tak best. Tapi takpelah. Think positive.

Life is ain’t about you only. Rasanya ramai lagi yang ada cerita tersendiri. Heh.

Eh, wait a minute! Bukan tajuk entry adalah “Rindu, Apakah Rindu?”. Kenapakah aku lupa. Macam tak related je. Okay sangat melalut.

Washing machine rumah sewa rosak. Spinner dia macam tak jalan. Bukan macam lagi dah, memang tak gerak. Memandangkan aku punya masa amat terhad, sampai rumah pukul 6pm begitu, rehat sekejap, malam keluar picnic / makan-makan dengan si dia, balik rumah, “BUMP! Zzz”.

Okay, itu aktiviti harian. So kesinambungannya, aku tak sempat nak basuh kain. Jadi aku kumpul seminggu, aku minta tolong dia basuhkan kain aku sementara waktu, sebab aku memang tak cukup masa nak basuh. Kesian dia. Tapi takpelah, sekali sekala. Aku cuba untuk tidak susahkan dia. He is one in a billion. Wow! Treng teng teng! Serious, I do love him.

Bukan riak mahupun takbur. Aku cerita sahaja. Nanti anak-anak aku mesti baca kisah ini. Mama and daddy bercinta bagai nak rak, lalalala. Daddy siap tolong basuhkan kain mama lagi. Okay sayang, respect each other ya, and also tolerate, and help each other ! Berapa banyak each other aku nak letak, entahlah.
But I do promise to myself, that I always wanted to be a good mother, a good wife and a good daughter.
Kaya harta, tapi miskin budi bahasa. Kaya harta tapi lupa ibu bapa.
Jangan jadi begitu ya kawan-kawan?

Semoga awak baik-baik saja di Pangkor. :D

Love,
Elle Nyna.

Friday #1 Tanpa Kamu

Assalamualaikum w.b.t and hello everyone !

Tanpa kamu, aku kaget.
Tanpa kamu, aku sesak.
Tanpa kamu, aku kosong.
Perlu kamu, aku cinta.
Perlu kamu, aku rindu.
Perlu kamu, kesayanganku.

So, hari ini dia telah pergi ke Pangkor Island, A Trip of course. Organized by his lecturer of his Ethics class. Thanks to Allah s.w.t, semuanya berjalan lancar. Finally plan bulan lepas, dapat juga dilaksanakan dengan mudah.

Semalam hang out dengan mereka berdua, cukup hilarious! Si dia and kawannya. Macam kanak-kanak sekolah yang comel, sedang berbual tentang Trip to Pangkor Island itu ketika kami di UpTown 24 Shah Alam semalam.

Biar aku simpan seorang, adegan comel tersebut. Alahai. Comelnya dia berbicara tentang trip tu. Hehehe.

I miss you, I miss you so much. I will see him this upcoming Sunday. Going to miss you hubby.

I was so busy preparing for the big event (DisRuptEdu) of this company that I’ve worked for. InsyaAllah, harap semuanya berjalan lancar. Tak lama je lagi event ini akan berlangsung dan menamatkan nightmare aku beberapa bulan ini. (Stress)
Love,
Elle Nyna.

Thursday, November 22, 2012

I'm not okay

Hello friends,

and Salam!

I don't know why I'm like this for two days. Moody, rasa macam tak berupaya hendak ketawa. Mungkin sebab si dia hendak ke Pangkor, leave me alone for 3 days. Damn.




Love,
Elle Nyna.

Wednesday, November 21, 2012

Thanks KekNis !

Salam,

KekNis belanja Winnie Alfalfa Hay ! :D
Thanks KekNis!

Love,
Elle Nyna

Tuesday, November 20, 2012

Durian

Salam,

Hello everyone.

So,  yesterday was awesome. KekNis, Adib, Hubby and I went to a place that locate many durian. Okay, dipendekkan cerita, Winnie pun ikut juga. Winnie sudah pandai masuk dalam kotak tempat dia tidur. Before kami pergi makan durian, kami menyusul ke dataran berdekatan dengan Blue Wave Shah Alam, in short berhampiran dengan Masjid Negeri Shah Alam. 

Hubby masak nasi goreng, yumyum. Kenyang! :D


Thanks hubby.


Love,
Elle Nyna.

Monday, November 19, 2012

Mari Belajar Bahasa Arnab

Sejak ada Winnie, aku mula baca banyak info tentang Rabbit. Info ini menarik perhatian aku. Tehehe
Selamat membaca!

Mengerik  gigi yang lembut – Bermakna arnab anda Happy ( biasa ketika anda mengusap di bahagian kegemaran; seperti dipipi, dahi atau belakang telinga.

Bunyi nafas seperti berbisik – arnab anda Happy

Menghentak kaki belakang – ia takut, rasa terancam, marah, dan mungkin juga terlalu gembira.. biasanya selepas lama dikurung dan dilepas keluar dari sangkar

Berderam, mengeram, berdesir – ini menandakan arnab anda sedia untuk menyerang, gigit atau cakar. jangan ganggu dan biarkan sahaja menjerit dengan kuat – bermakna dia dalam ketakutan yang teramat sangat atau kesakitan, DENGAN SEGERA perhatikan mereka.

Honking ( bunyi seperti angsa) - inginkan perhatian atau meyampah dengan kehadiran anda.

Mencium anda dengan perlahan - ia menyambut kehadiran anda dan minta perhatian

Berlari berpusing pusing dan melompat tinggi (Binky) – terlalu gembira

Chinning (mengusap dagunya) – cara arnab menandakan haknya, termasuk anda

Menggerakan rahang sepeti menguyah – dia sedang relax

Makan najis – jangan hairan arnab anda tidak apa apa, ini adalah cara semulajadi arnab mengambil nutrien

Menaikan pungung dan ekor – dia menyahut seruan alam.. nak kencing lah tuu

Berlari mengelilingi anda – ia tertarik kepada anda, jika arnab anda bleum dikembiri, ini adalah cara arnab menyatakan anda adalah teman yang sesuai.

Menarik baju anda, meletakan kaki hadapan pada anda,  atau melompat keatas riba - minta perhatian

Cuba menyerang – dengan jelas dia tidak suka kehadiran anda

Jika ia berlari kesana sini – ia menikmati kebebasannya

Jika ia mengigit ketika anda sedang melakukan rutin lain – ia inginkan perhatian ( jangan marah… gigitan arnab memang sakit. Tapi arnab tidak tahu)

Jika arnab anda bergerak menjauhi anda – dia masih was was dengan anda dan mungkin merajuk. Cuba usap dahi dan telinganya dan mungkin berikan ia treat

Arnab jantan atau betina anda cuba mengawani kaki anda – menandakan dominasinya .. anda adalah haknya

Jika arnab mempunyai sepasang arnab, dan yang  jantan mula mendegus, ini menandakan ia bersedia  untuk megawan

Jika arnab ada terdiri daripada dua jantina yang sama, dan mengelilingi sesama sendiri, itu adalah permulaan pergaduhan… asingkan sebelum ada yang mati atau cedera

Jika arnab betina yang belum dikembiri mula mengumpul daun daun, kertas , atau mencabut bulu ini tandanya ia akan melahirkan . Tujuan pengumpulan daun dan mencabut bulu adalah untuk membuat sarang.

Jika arnab anda kelihatan dalam keadaan cuba mengawan tetapi di bahagian kepala arnab lain, ini cara ia mengatakan.. I’m The boss…. awasi kerana mungkin terjadi pergaduhan.

Arnab anda termenung atau mogok tak mahu makan dan minum- ambil perhatian arnab anda mungkin sedang sakit

Terbalikan bekas makanan dan minuman – bermain ( ia ingin jadikan bekas tersebut sebagai permainan)  atau protes tunjuk perasaan /minta perhatian

Perbuatan seperti mengali tanah dan mengaru garu lantai, hujung sudut sangkar – ini sifat semula jadi arnab yang memang tidak dapat dibuang ia seperti sedang Mengali Tanah


Sumber daripada LazzyBunny

Saya ada Winnie, awak ?

Salam

Sempena anniversary kami, dan hari-hari mendatang, makanya, si dia berikan saya seekor Rabbit. Derr. Comel sangat. First time jumpa dia terus jatuh hati. Actually, masa itu aku lebih tertarik pada warna kuning, coklat, It seems like he's the one yang jatuh hati pada si Winnie ini, makanya, aku pun suka juga. Sebab warna favorite aku. Bulu macam beruang pula. Weeeniieeeee omeyyy !


Kesian dia, agak pening sedikit travel sini dan sana. Tapi aku nak ajar dia travel sini sana supaya biasa dengan environment nanti. Almaklumlah, aku nak bawa dia balik Ipoh nanti. Ehehe. Winnie cepat besar, hari-hari aku rasa semakin besar si gemuk ini. Gulp. Sangkar itu, rasanya makin tak muat. -_-"

Keknis belanja Winnie jagung yang bervitamin. Supaya dia suka makan, dan dapat mineral + vitamin yang cukup. 

Semalam pergi picnic pun bawa Winnie. Alahai, suka pula aku bawa dia merata-rata. Aku tak minat sugarglider. Aku suka binatang yang berupa kucing, sebab bagi aku walau apapun, kucing adalah binatang yang boleh membalas kasih sayang kita. Purrrr. Aku nak dengar arnab ini berbunyi macam kucing. Zzzz. Lambatttnyaa !


By the way, thanks to him. Si dia yang belikan saya si arnab ini yang comel gemuk dan sihat. I want to find her partner, so dia boleh berkawan-kawan ! 

Kos jaga dia, ikut koranglah. Kalau nak berikan yang terbaik dan berkualiti, berikan yang terbaiklah, tapi mahal sikitlah. Macam aku, this is my first time bela arnab. So, let's try. Tengok samada Winnie mampu bertahan tak dengan aku. Heh.

Love,
Elle Nyna.

Sunday, November 18, 2012

Winnie !

Salam,

So hari ini aku dihadiahkan si comel yang bernama Winnie oleh si dia. Okay, esok upload gambar. :D


Love,
Elle Nyna.

Saturday, November 17, 2012

You are so kind baby

Salam.

Mood hari ini rasa macam nak jiwang gila. Tapi slow man, take it easy. Hehe. Well, today pergi office, lebih kurang jam 10 am baru sampai. AND the best part bila tertinggal handphone di rumah. Ya Allah, macam mana juga lah boleh tertinggal handphone kan, memang hari nyanyuk sedunia bagi aku. Kemudian, boleh pula tertinggal parking card di dalam kereta. Almaklumlah, semenjak kejadian kes kereta hilang di Plaza tersebut, aku cuak juga.

Aku try nak update pakai blogger.com, however, internet curi sakan, tak dapat nak buka. Lembab sangat. Jadi gunakan kaedah lain. Update guna Windows Live Writer. It will be a lot easier. Yes!

Nak dijadikan cerita, aku cakap pada si dia,

“Ye, hubby. InsyaAllah, pukul 5pm syg balik, itupun kalau boss takde.”

So, si dia pun tunggulah aku, dan bersiap sedia untuk jumpa aku jam 5.30 petang. Lantas, aku pula tak boleh lagi hendak balik rumah jam 5pm. Maka aku terpaksa extend jam untuk pulang ke 5.25 pm. Bolehlaaah.

Sesampainya aku di rumah, jam 5.50 pm. Aku terus menggapai handphone sepantas kilat. Dan ada 1 missed call juga 5 messages daripada si dia, yang menyatakan kelewatan aku. Alahai, kesian dia. –_-“ Hubby, am sorry.

Aku terus call si dia. Dan melafazkan kata-kata maaf membuat dia ternanti-nanti. Sadisnya. Cewah.

Aku cakap aku lapar, sebab aku tak makan lagi. So, si dia ajak pergi keluar jalan-jalan cari makan, memandangkan kami memang tak makan lagi, sebab saling menunggu untuk keluar makan bersama. Alhamdulillah, kami pun ada kelapangan masa, untuk keluar lagi hari ini. Bermula di Carrefour Seksyen 23, ke Giant di Setia Alam, seterusnya di Tesco Setia Alam. Memang tiada kerja, saja cari-cari barang keperluan untuk kami di rumah. (Part paling best bagi aku)

Aku cukup suka keluar dengan dia, sebab dia selalu ada untuk aku bila aku perlukan pendapat dia. Contohnya,

“Hubby rasa shampoo ini okay tak?”

“Hubby rasa mana shampoo yang best?”

“Hubby, Colgate ke Darlie?”

“Darlie best ke?”

“Hubby, nak Dutch Lady”

“Hubby, jomlah cari jap plastik sampah”

“Hubby, jom pegi sana beli jambu”

 

Hubby, itu dan ini. Pokpekpokpek. Entah apa saja yang aku bebelkan. Suhu badan aku meningkat. Rasa macam nak demam, tapi tabahkan diri sahaja. Malas nak layan. Semua itu psikologi. Hehe.

Banyak perkara yang kami bualkan. Walaupun hampir 2 tahun kami bersama, aku enjoy borak dengan si dia. Mungkin kami jenis banyak isu yang nak dibualkan. Isu semasa, gosip-gosip. Well, we love gossipping. (Sometimes)

Aku ada cakap nak delete blog ini, tapi si dia kata, “no, teruskan.”

Yes, yes yes yes!

And the best part is, he’s sweet.

Ayat terbaik dia hari ini,

“Kalau sayang nak pergi mana-mana, nak makan apa, sayang cakaplah, t I bawa”

Hahahahaha.

Aku balas, “Okay, kalau sayang nak makan Char Kuew Tiaw yang sedap kat Ipoh itu, sudi bawa tak?”

Dia balas,

“Boleh, takde hal. Jom”

Aku balas, “Tak mau lah, jom pegi Barra nak tak? Syg teringin la makan kat situ. Boring makan kat Drebung”

Balasnya, “Jom” sambil memandang ke arah aku dan tersenyum.

I am melted. Nak buat macam mana, dia handsome sangat bagi aku. Heh. Okay.

Dah macam novel pulak blog ni. Haih. Angau sakan. ^_^”

 

P/s : Semoga kalian bahagia selalu.

Love,

Elle Nyna.

Friday, November 16, 2012

Awak menyesal bersama saya ?

Salam.

He asked me one day,

"Menyesal tak bersama I"

I answered,

"Never".


Apa lagi yang aku nak dalam hidup ini selain kebahagiaan till Jannah? Dunia ini sementara sahaja. Kebahagiaan pada aku terlalu luas konsepnya. Terpulang pada setiap individu how they defined happiness in their own term.

But as for me, all I've ever wanted in life is happiness. 

Tak guna kau kaya, tapi sebenarnya kau papa.


Frankly speaking, untuk kebahagiaan yang aku ada sekarang memerlukan 7007 kesedihan dan tangisan. But, yes. Here I am. 

Aku ada seseorang yang selalu ada untuk aku. 

Selain Allah s.w.t,
Selain keluarga aku, (of course they're always by my side), HE always there.

It's almost 2 years back then. 
Having a nice and sweet kekasih hati, who always cheer me up. 
Never leave me alone in the dark. 
He always be with me, selalu.

Dia selalu menasihati aku,

Semuanya soal Nawaitu. 
Niat kau bagus, segalanya lancar. Niat kau silap, takde yang berkat.

Heh.


Buat mereka yang kurang mahir menulis, teruskan usaha. 
Tanpa usaha, siapalah kita.
Pada mereka yang sudah sedia ada memiliki idea dan mahir, 
biar penulisan anda menampakkan kebijaksaan,
bukan kepapaan anda dalam segala hal.


Rezeki orang masing-masing. Jangan persoalkan semua itu. Itu ketentuan Ilahi. 
Nak lagi berkat rezeki itu, jangan riak. Jangan lupa mak bapak yang selalu doakan kita. 
Dan kita sebagai anak, jangan lupa doakan mereka. 
Ingat mak bapak yang bersusah payah berikan kita apa saja, 
sehingga kita berjaya seperti hari ini.


Buat mama, dad, adik-adikku,

Terima kasih, i love you guys. 

Buat hubby,

I always love you. Terima kasih jaga I dengan baik. I know you read my blog. Ehehe.
You are my no.1 Silent Reader!


Okay, you're so handsomeeee  :P


Thanks for being loyal.

Thanks for always bring me up when I'm down. 

Your smile was so amazing. Just like a SUNSHINE.


KekNis, for sure, my beloved sister. I also love you.:D :D :D 

And buat seorang kawan aku yang ada, yang aku tak pernah rasa dia tiada, Alia Marliana.

Terima Kasih banyak-banyak. :) Love you, though we hardly see each other. 



Alhamdulillah, they're still in a good health,
and stay pretty & handsome.

Love,
Elle Nyna.

Wednesday, November 14, 2012

I am so happy.

Salam,

10.11.12 was a great day.
I am happy.
You are happy.
And everyone is happy.


Thank you mama, all aunties, uncles, untuk setiap usaha, peluh keringat di dalam majlis yang simple ini.


Love,
Elle Nyna.

Monday, November 12, 2012

Happy 11th.

Salam,


Kosong



Love,
Elle Nyna

Sunday, November 11, 2012

Just a quick update.

Hi and Salam,

Sorry, been busy by the way.




Love,
Elle Nyna

Wednesday, October 31, 2012

Stress

Assalamualaikum,

Aku stress.



Love,
Elle Nyna.

Saturday, October 27, 2012

Lega

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, lega. Adik sudah dirisik. Aku bila lagi ? 


"Argh, lamanya."

"Think Positive"

"Bila turn aku?"

"Sabar"

"InsyaAllah, tak lama lagi"


Tak sabar itu satu hal. Tapi tak kisahlah pun, kalau orang langkah bendul. Aku dapat sebentuk cincin, kasut dan juga bla bla bla. Memang demand. Siapa suruh tak tunggu kakak? LOL.

Mama cakap,

"Macam mimpi aje"

Daddy cakap,

"Tak ready nak lepaskan anak lagi"


Aku memahami perasaan mereka. Sebab itu aku nak kawin lambat sikit. Aku suka jadi anak mereka. Aku suka mengadu semua benda kat mereka. Bagi aku, mereka ibu bapa terbaik yang pernah aku ada. Yalah, jadi anak sulung memang pegang tanggungjawab yang besar. Banyak benda dalam kepala otak aku ini. Tanggungjawab sebagai anak, kakak, dan girlfriend. Tak lama lagi tunangan orang. Hahahaha. Okaylah tu. Lepas itu jadi isteri orang. Kemudian mak orang. ^_^"


P/s : So, kepada mereka yang tanya bila aku nak kahwin, jawapannya, InsyaAllah, akan datang. Eceh.



Love,
Elle Nyna.




Monday, October 22, 2012

Paranoid

Assalamualaikum

Paranoid ialah takut, curiga atau tidak percaya terhadap orang lain. Siapa paranoid ? Aku? Kau ? Atau Dia? Atau kalian? Aku jarang diselubungi penyakit Paranoid. Susah bagi aku untuk paranoid akan sesuatu. Nak-nak lagi kalau boyfriend aku keluar dengan kawan-kawan dia. Bukan aku bodoh ataupun keras hati, tetapi aku wujudkan suatu benteng, di mana benteng itu dibina atas dasar kepercayaan. He deserved to have his own life.

Bagi aku, kepercayaan itu penting. Aku tak suka hendak semakkan kepala aku fikir perkara negatif yang sudah tentu tak akan terjadi, kerana apa yang penting ialah apa yang kita rasa, bukan kita fikir. Kalau nak ikutkan kepala yang asyik berfikir negatif, tetapi hati kita menafikan, jadi mana satu pilihan anda. Paranoid boleh dikatakan suatu penyakit mental yang boleh menjejaskan sesuatu perhubungan. Ianya soal sejauh mana kau memberi kepercayaan dan menggunakan kepercayaan yang diberikan dengan baik.

I acknowledged that everyone ada ruang sendirian. 

"I need time"

"I need to be alone"

"Leave me alone"

So pada aku, memberi ruang peribadi seketika kepada pasangan adalah satu cara refreshment yang terbaik. Beri masa, beri ruang seketika. 



Love,
Elle Nyna.

Sedih sedikit, tapi okaylah kan.

Assalamualaikum,

Hari ini aku sedih. Okay, itu je nak cakap.


Love,
Elle Nyna.

Thursday, October 18, 2012

Impianku,

Assalamualaikum,

Ya Allah, kau mudahkan segalanya bagi ku.
Murahkan rezeki keluarga ku.
Aku nak sangat bawa satu keluargaku menunaikan haji dan umrah sama-sama.
Aku harap aku boleh buat.
Rezeki yang Allah s.w.t limpahkan tak terduga.
Mungkin ada, atau mungkin jauh lebih baik daripada yang ada.


Impianku, 1988 - present.

Love,
Elle Nyna.

It just a never-ending-story ?



Assalamualaikum Semua.

I feel like it was a movie that will never have an ending ! Sinister, mengisahkan sebuah keluarga yang kerap berpindah kerana Ellison Oswalt, merupakan seorang penulis buku yang membuka kes-kes jenayah yang tidak didedahkan oleh polis, cuba untuk mencipta popularitinya semula, dengan membuka kes pembunuhan misteri ke atas beberapa buah keluarga yang sebelum ini pernah terjadi, di mana, rumah yang mereka sekeluarga diami merupakan sebuah rumah yang terjadinya pembunuhan 4 orang ahli keluarga digantung di sebatang pokok di belakang rumah, tetapi where is Stephanie ? You have to find out lah kan. But the ending was predictable, Ellison Oswalt and his family mati. Blergh ! Agak frustrated lah. Yalah, supposely dia sebagai writer, dia boleh reveal the mystery and dia tak kan mati, isn't it? But whatever it takes,
I can give 3 stars out of 5. 


Okay makan dulu, lapar. 

After all, aku, dia dan keknis, sangat happy sebab dapat keluar together. Tehehe. I enjoy keluar dengan mereka. They light up my world. Especially si dia.

Today, Ida dah resigned, because dia dapat offer untuk kerja di tempat lain. Alhamdulillah, rezeki anak lah tu. Gaji pun lebih. Aku tumpang gembira untuk dia. Rezeki orang, manakan tahu esok lusa rezeki kita pula, ye tak ? I wish everyday is a good day for everyone.

But I trust one thing, kita tak kan dapat ubah nasib kita, melainkan kita sendiri yang tekad untuk mengubahnya. Betul tak korang? Sebab itu, I'll never give up. I don't spoil myself much. But sometimes I do need my parents. They're always there to be a good listener (not-so-good) though, tapi mereka banyak argument and reasoning bila berbicara dengan aku. I love them forever till Jannah. For me, they are the best parents I've ever had. I love my siblings. They're sooooo good to me. 

My boyfriend. Dia hanya manusia biasa sama seperti aku dan kalian. Tapi bagi aku, dia special. Sebab kelainan dia, aku tak pernah bosan pun. Gaduh, sayang, cinta, kasih, simpati, dan macam-macam perasaan bergabung membentuk kami menjadi lebih baik setiap hari for each other. I am so thankful to have him in my world. Well you know, the characteristics that a girl like me admire :

A boy that cook for his girl. (Lepas kahwin, I promise to cook for the family forever)
A boy that proud of his girl.
A boy that will get mad if somebody hurt his girl.
A boy that absolutely worried so much about his girl everyday when his girl tiada depan mata.
A boy that know how to manage himself well. Jaga imej, jaga penampilan diri. Tak selekeh.
A boy that know how to communicate with kawan kepada girl dia.
A boy that  honest with his girl, no matter what.


I love you.


Love,
Elle Nyna

Monday, October 15, 2012

The Mines !

Assalamualaikum,

Hari ini ke The Mines. Cuti, tak kerja. Saja cari kerja. 

Saya dan dia. Eh dia dan saya.

Kami lagi.

Cruise. Hukk.



Okay, sekian. Mengantuk. Good night. Thanks to you ! 15/10/2012 - 1 tahun 8 bulan.

Love,
Elle Nyna

Bayar saman bagaimana ?

Assalamualaikum,

Buat korang yang tak tahu pasal saman korang yang ada, korang hendaklah bawa SURAT SAMAN KORANG kepada PEJABAT POLIS BANTUAN tau. Bukan CALL. SEBAB Hanya dengan kehadiran korang, korang dapat offer discount tersebut. SEKIAN TERIMA KASIH ! 


P/s : Aku budak UITM PUNCAK ALAM, so aku harap sama sahaja semua kampus pun.

Sunday, October 14, 2012

Kesusahan atau kesenangan

Assalamualaikum,

Susah ataupun senang, semuanya bersifat sementara. Yang penting usaha, dan dengan usaha, kita akan mengubah nasib kita.


Buat keluargaku,

Tabahkan hati. kuatkan diri. 


P/s : I always love all of you forever.


Love,
Elle Nyna.

Saturday, October 13, 2012

Boleh tak kalau..

Assalamualaikum,

Boleh tak kalau kita bertunang, kita tak bagitahu satu dunia ?


Love,
Elle Nyna.

Friday, October 12, 2012

Lupa tulis report Intern

Assalamualaikum.

Lupa. Minggu ini aku tak tulis lagi buku report intern aku. Hehe. Dasar pemalas. Okay, takpe. Akan diusahakan nanti. InsyaAllah akan aku rajinkan diri aku untuk siapkan Chapter 2 dan 3 bagi thesis aku. 


Aku nak update pasal birthday. Tapi aku tak cukup masa, malam ini aku tengok bola. Bla bla bla. Aku sokong pasukan Kelantan. Ehem :D


Okay, bye.


Love,
Elle Nyna.

Happy Birthday #3


Assalamualaikum,

With Kak Wanie :D



Love,
Elle Nyna


Happy Birthday #2

Assalamualaikum,

FEROELLE I LOVE YOU


Harap awak sukakan surprise ini :)


P/s : Terima kasih buat semua yang join this surprise - KekNis, Kak Wanie, Adib and Opie.

Love,
Elle Nyna

Thursday, October 11, 2012

Happy Birthday Hubby !

Assalamualaikum.

A great happy birthday to you hubby. I wish you a wonderful day !



Happy Birthday my sweetheart,
I wish you a very sweet life,
filled with love and laughter,
On your special day,
I wish to tell you that you're my world.

Love,
Elle Nyna.

Wednesday, October 10, 2012

Skip

Assalamualaikum.

Sudah beberapa hari aku memiliki ketiadaan masa untuk update blog aku. Aku penat, capek, letih, argh ! Apa saja. Semalam aku ada roadshow di SEGi University College @ Kota Damansara. Untuk program Dis.Rupt.Edu.



Makanya, sekembali aku dari roadshow, hampir pukul 7 pm aku sampai rumah. That was the first time aku sampai rumah lewat. Where I found it was a bit suck. I don't like to stay back, though. Well, well. What to do, job is job, work must be done. Isn't it ?

I've learned a lots during my internship. A friendship, but mostly organizational behavior. Right ? You probably know about this once you got into this new world. Aww. I am so sleepy. Masuk office hari ini, quite late. Pukul 9.40 am baru sampai office, di mana aku rasa aku memang trainee paling lepak sekali. Heh. Let it be. As long as I can grad and complete my semester. 

Yesterday juga si dia masakkan nasi goreng and ayam goreng for me. Kami picnic sama-sama. Hehe. It was a short break, and menyegarkan aku. Tiada perut bermuzik lagi selepas itu. Terima kasih awak, yang penyayang, yang menyayagi saya lebih daripada orang lain yang pernah awak sayang. :)

P/s : Tomorrow is my boyfriend's birthday. Haih. I don't know what to do, surprise party ? Haih. -_-" I hope it turns good. 


Baby, 
I love you.


Love,
Elle Nyna.

Monday, October 8, 2012

Zoo Negara #2

Assalamualaikum

Here's another photos.


With him, we are so happy together. Hahahaha.


Gajah dibelakang was so naughty. Dia seolah-olah nak terjun ke arah kami. Wow. Terjun ? Ehehe. Comel sangat. :D :D We're so tired that day. Memang penat, dengan panasnya, and rasa macam 3 botol mineral water diminum masih lagi dahaga yakni haus ! Fuh. Okay, fineeee ! 

Harga tiket RM20 sahaja (without enter taman serangga / rama-rama). 

Perjalanan dari Shah Alam - Zoo Negara selama 1 jam.

Love,
Elle Nyna.

Zoo Negara


Assalamualaikum.

On Saturday, kami berempat menuju ke Zoo Negara, Kuala Lumpur. 

Bersemangat menuju ke arah haiwan nak Fero ambil gambar I. Ehek.

Si dia pun nak juga bergambar dengan haiwan idola dia. Wiwit.



But, finally, Keknis terseliuh masa haiwan buat show. -_-" Oh mai. Kesian dia. Will update soon.


Love,
Elle Nyna.

Friday, October 5, 2012

Muka macam Anime dan Barbie, pujian / kritikan ?

Assalamualaikum.

Anastasiya
Google

Dia terlalu obses pada kecantikan Anime. Dia juga telah membuat pembedahan kosmetik di bahagian mata. Menjaga berat badannya, sehingga mencecah 38kg, ketinggian 157cm. She's Anastasiya Shpagina from Ukraine, 19 years old.

Image from her facebook fan page
Anastasiya with Valeria


Valeria Lukyanova, 26 tahun, tinggi 171 cm, pula adore pada kecantikan patung Barbie.



Nice. :) So, what do you think ?


Love,
Elle Nyna

Dis.Rupt.Edu

Assalamualaikum.


Hello guys ! This might sound interesting to all of you yang bergelar IT students (IPTA/S). If you're interested with this competition, do register your TEAM before 30th October 2012. It will be an Application Development Competition. Stand a chance to experience the TechCrunch Disrupt 2013 di USA
Yeah :D


Mungkin pelajar-pelajar semua kurang jelas dengan apa yang ada dengan Dis.Rupt.Edu, well, I guess you can google it. 

IT Students katakan ;)

So, do LIKE this fan page via Facebook. Anything will be update soon !



Love,
Elle Nyna

I hate you

Assalamualaikum

I hate her. I hate my adv. SERIOUSLY. Too much questioning. Cara bertanya pulak, it sounds jerk. Whatever.


Love,
Elle Nyna.

Thursday, October 4, 2012

Tengok Looper

Assalamualaikum

So, lepas balik dari office, kena bersiap-siap. I am going to watch Looper with him, KekNis and KakWanie. Yey, hubby belanja. :D :D

I'll give Looper Review after this.


Just wait.


Love,
Elle Nyna.

Lewat

Assalamualaikum

Today aku masuk office lambat ! Badan aku penat gila, pinggang aku rasa macam hendak tercabut. (Kalau betul-betul tercabut tak tau rasanya macam mana). Too much, too much. Pukul 10.40 am aku sampai office. Relax kan ? Itulah, best. Tapi tak boleh buat selalu. Esok ada meeting, pukul 11-12 di bilik Acacia. Remember ! Jangan buat-buat lupa. 

8 Jam cerita dia bestlah. Tapi sayang, aku tak dapat download full. Geram sangat.


Love,
Elle Nyna.

Wednesday, October 3, 2012

Bored and Sleepy

Assalamualaikum,

First of all, hari yang membosankan dan memenatkan. Tapi dapat download Stolen 2012 and Hantu Air. Tak banyak nak taip, tapi rasa macam perlu sahaja taip sesuatu sebelum balik dari kerja. Tengah tunggu Movie Hantu Air habis didownload. Buat masa ini, kerja sangat Light and Easy. Just simple as 1,2, 3. Esok baru discuss with Ameera regarding AppsCo. 

Perkara utama kenapa aku malas pergi kerja disebabkan jammed yang sangat teruk terutama selepas tol batu tiga sehingga ke Sunway. -_-" Gerak awal pun, masih sampai sejam kemudian. Entahlah. Cepatlah habis internship, I nak grad ! 



Love,
Elle Nyna.

Ice cream



Bosan-bosan, makan ice cream. Thanks, Rohaida.


Love,
Elle Nyna

Tahniah pasukan Kelantan !

Assalamualaikum, 

Semalam aku dinner dengan Fero Afar. Setibanya di D'rebung, tiada tempat kosong. Semua fully seated. However, memandangkan Fero ini baik dengan owner, kami teruslah ke counter, and claimed tiada meja kosong. Sejurus kemudian, dia pusing 1 round, dia pun cakap meja no.5. Masa itu bola lagi beberapa minit nak habis separuh masa pertama.

Lepas itu, kami order, and eat. Eat sambil watching football. Memang mula-mula game agak mengecewakan. 2 gol daripada Felda, buat aku berdebar-debar. Geram pun ada.

But, alhamdulillah. Memang aku jerit Gol yang ke-2 sekuat mungkin, sebab puas hati dan berbaloi. Haha Kelantan berjaya mara ke peringkat separuh akhir. Pada 6 Oktober 2012 (Radio Era cakap ey)  ini, bakal berlangsung pasukan Kelantan vs pasukan Selangor. 

Semoga berjaya !



Love,
Elle Nyna

Tuesday, October 2, 2012

CPUV (Cost-Per-Unique-Visitor)


Assalamualaikum,

Alhamdulillah. Walaupun belog tak molek mana, ada juga UNIQUE VISITOR yang sudi baca blog aku. Thanks for visiting, and welcome to my world. Buat masa ini, aku dapat 3 Campaigns for CPUV, Magnum NILG, VW Passat SE, and Twisties New Pack Lunch. Makanya, terima kasih buat advertiser ;)

Buat blog readers pula, thank you, thank you and thank you ! Walaupun tak rajin blog langsung, ada income juga setiap bulan. Boleh beli new smartphone ! :D




Love,
Elle Nyna

Bayar Saman UiTM bermula 1 - 30 Oktober 2012

Assalamualaikum,

Hai kawan-kawan sekali lagi. Entri ini untuk mengingatkan kalian bahawanya, saya ingin memberitahu yang saman UiTM (sekiranya kalian disaman parking / tiada sticker) setiap kesalahan bernilai RM100. Jadi, aku ada 9 helai saman, dan 5 helai saman tersebut ada 2 kesalahan. 4 lagi saman memiliki 1 kesalahan / each. Jadi, kiralah berapa aku perlu bayar ?

RM1400.

Tak hendak cerita (jalan cerita dialog antara aku dan polis bantuan UiTM) disebabkan aku dah malas nak fikir. Makanya, mengikut kata beliau, sambil menunjukkan surat diskaun, kita dapat diskaun sebanyak 90% untuk setiap kesalahan menjadikan semuanya RM140 sahaja. Tapi untuk CLAMP - 50% sahaja tau.

Jadi, aku dan kawan aku seorang lagi, will topup like RM70 / person untuk bayar saman tersebutlah kan. Aku akan bayar maybe minggu hadapan. Sebab sekarang kan aku sibuk intern. Aku berkesempatan untuk ke Kolej Raflesia bila aku jumpa advisor untuk thesis aku sahaja. 

Oleh yang demikian, sekiranya anda belum konvo, silalah bayar saman anda sekarang !


P/s : Rasanya selaras untuk semua kampus UiTM bagi diskaun tersebut.

Love,
Elle Nyna.

Marriage.

Assalamualaikum.

Bila kita pergi kerja, most of our friends ada yang sudah berkahwin, dan ada juga golongan yang masih bujang. Justeru, aku yang tergolong di dalam golongan bujang, ada juga terfikir bilakah aku akan menamatkan zaman bujang aku, memandangkan usia aku kian meningkat, namun jiwa ku masih muda. Apakan daya, rezeki belum ada. Jodoh sudah ku jumpa. Buat masa inilah, yang aku yakin, dialah the right one, mudah-mudahan, InsyaAllah. 

Melihat rakan seusia yang sudah memiliki perut yang bulat dan agak tembam rupanya, membuat aku terasa 'envy', bila pula giliran aku? Haha. Okay, fine. Move on. Tapi takpelah, aku percaya pada ketentuan Ilahi. Moga Allah s.w.t menetapkan jodoh yang terbaik buat diriku, juga menganugerahkan keluarga yang bahagia di dunia juga di akhirat kelak, till Jannah, kalau boleh, InsyaAllah. 

Semalam aku menimbang berat badan aku yang terasa macam sudah naik 2 kilogram. (Bersama si dia, peneman setia) Dan seperti yang aku katakan minggu lepas, ya, sekarang berat badan aku 44 Kg secara rasminya. Alhamdulillah. Mungkin aku berada di fasa yang boleh dikatakan aku lebih gembira dengan hidup aku sekarang. Segala benda yang pahit aku cuba buang, dan aku hanya ambil perkara yang manis sahaja (Kalau Boleh).

Tak sabar nak menikmati fasa seterusnya. Aku akan terus berdoa, supaya jodoh kami panjang, dan kami terbaik buat satu sama lain. 

Kebahagiaan di mata setiap individu berbeza. Adapun begitu, setiap orang pasti impikan kebahagiaan di dalam hidup mereka, baik di dunia mahupun di akhirat. Tak ingin menangis, tak ingin bersedih, dan tak jugai ingin menjadi SOBER. Life move on. Semua orang perlu meneruskan kehidupan. Tak perlu untuk mengimbau sejarah lama, mahupun kenangan silam. Apa yang lebih penting, is the future, isn't it? Ya, memang benar, tanpa kita yang dulu, kita tidak akan jadi seperti apa kita jadi sekarang. Namun, berbekalkan siapa kita yang dulu, kita adalah lebih baik daripada yang dahulu, ye tak. (Pening jap)

So, I can say, InsyaAllah ada jodoh, adalah. I will not set up the year, the date. Biar aku dan dia simpan our aim to each other very well. But, for sure, I hope the wedding is simple but meriah. Aku suka wedding yang dihadiri oleh rakan-rakan yang tahu mengenai aku dan dia, yang tahu siapa aku, dan siapa dia, yang banyak membantu, yang banyak menjadi kawan daripada lawan, dan paling penting yang turut bersedih, memahami kesedihan aku ketika aku hilang orang yang aku sayang, yakni opah aku. (*demand*)

|BERANGAN|

To be honest, I hope it would be a very simple, but beautiful, yet pleasant.
I am beautiful, and he's handsome.
I am like a Queen, he's like a King.
I am wearing dress, he's wearing tuxedo.
He's my imam, I will be his makmum. :')
He's my husband, and he would be a father to our kids.
And we spend a lots of time together,
till Jannah.

Happily ever after.


*Done daydreaming*


Love,
Elle Nyna


Monday, October 1, 2012

Before I sleep.

Assalamualaikum readers,

Sebelum aku tidur,
aku nak bagitahu,
pada dia,
yang aku sayang dia.


Semoga dia suka baca blog aku.



Love,
Elle Nyna.

Nice Place to Lepak.

Salam,


There's always a place to hang out every weekend. I always spend time with him and sometimes dengan KekNis to fulfill our time dengan perkara yang berfaedah. Taking so-many-photos grant us a great superb moment to be remembered. Kejap lagi jam menunjukkan, 5.30pm, maka berakhirlah tempoh kebosananku. I wanna go home. Penat. Monday blues.


Love,
Elle Nyna.

Test

Test Update Via Email.

Sunday, September 30, 2012

Thanks to myself ?

:)

Hai and salam.

So I helped her last Friday. Ops :X WE (Me and Him).
Nice. Thanks for the gift Ika. I appreciate it :D

"A friend in need, is a friend indeed"


Love,
Elle Nyna.

Week 3 Internship

Hai and salam.

Sudah 3 minggu berlalu, bersamaan 14 hari aku telah bekerja. Kebetulan, hari Jumaat aku ambil half day because in the evening aku kena jumpa my thesis' advisor at UiTM Puncak Alam @ 2pm. Alhamdulillah, both of my boss bagi pergi. So everything went smoothly. However, tiba-tiba aku jadi pissed off dengan seseorang, I mean, "biatch". I don't know what's wrong with this person. Dengan aku tak berani nak sound, with my colleague lagi seorang itu, boleh pula. Memandangkan kami di department telemarketing (one of the call centre task), dan terletak di suatu bilik yang lain, adalah orang cemburu akan kedatangan lewat kami. Standard la macam aku datang pukul 8.50 am ke atas. Masuk kerja pukul 8.30 am. Dah jammed, nak buat lagu mana, ye dak? Aku gerak 7.40 am dari Seksyen 7 Shah Alam pun, tetap sampai, 8.50 am pada pagi itu. So, what to do baby ?

After all, on Friday morning itu, aku sampai office dulu. Beberapa minit kemudian, Ida sampai di depan pintu, Ida kena sound,

"S***, HOTEL dah buka itu..", dengan nada sinis.

Ida cerita balik, sebab almaklumlah masa dia kena sound tu, dia baru nak buka pintu bilik kitorang. Padahal, memang aku dah sampai awal, aku pelik, apsal kau tak berani nak sound aku ? Kelakar la perempuan itu. Jangan di tanya apa aku akan buat, tapi tanyalah dia apa akan dia buat selanjutnya. Dari hari itu pun nak berkira, pasal 4 helai kertas tak diambil di printer, konon mahal lah. Yang kena sound, KAMI. Itu yang tak logik itu. Boleh pula salahkan kami. Aku ni lagilah, aku bukan jenis nak print-print benda aku di office, walaupun itu company uncle. I'd rather print all my things at Printing Shop di Seksyen 7 itu.

Silap besar kalau dia marah aku, silap besar lah wahai makcik buncit oi. 

Uncle cakap masa aku datang intern kat sini, he just said,

"Learn as much as you can, okay?"

So, I datang situ untuk LEARN, that is why kerja aku tak banyak. All day aku akan sembang dengan kawan-kawan regarding the problems di office. Quite excited sebenarnya pergi kerja hari-hari sebab I only attend and learn apa saja benda baru kena buat, termasuk dealing dengan clients, layan karenah orang-orang yang dah tua bangka tapi act like budak-budak. Pasal mug pun jadi annoying. Entahlah, maybe buang tabiat, nak mati perhaps. So, buat mereka yang TERASA bila baca blog aku ni, sedar-sedarlah, kita hidup jangan menyakiti hati orang, jangan cari musuh, kelak merana. Biar orang ingat kita, sebab KEBAIKAN kita, bukan dek kerana KEBUSUKAN hati kita. Bila dah tua ini, tunjuklah kita ini berhemah, berbudi bahasa lebih baik dari yang muda. Baru nampak kita ini terpelajar, patut dihormati. Bukan kurang ajar, juga pendengki.


Selamat Beramal kakak-kakak yang tua.


Love,
Elle Nyna.

Saturday, September 29, 2012

Dredd 3D

Hai, and salam beloved readers.

For those who want to watch Dredd 3D, I advise all of you, Dredd for 3D  tak menonjol sangat. I can give 1 out 5 stars for the 3D. Rugi sangat. However, the storyline is superb. 2D pun dah kira awesome. Dredd, nama sebenar dia jugalah. That is why di dalam ads / board movie Dredd tiada nama pelakon. Uhuk (I guess so) Kiranya, in Dredd 3D polis yang buat semua decision di dunia itu. Dah tak payah masuk court dah. Cuma soal siasat, terus punish those criminal based on the act yang sudah sedia ada.

I'll update more soon.

P/s : busy, tengok bola. Kelantan vs Felda United tonight.
Love,
Elle Nyna.

Friday, September 28, 2012

Manis masam pahit tawar

Hai and assalamualaikum w.b.t

Pertengkaran sebahagian daripada adat orang berkasih sayang, ye tak? Logiknya lah. Tapi aku suka bila gaduh-gaduh. Cuma jangan selalu. Sekali sehari, pun okay. Kami suka. Haha.

So, I decided not to see him. 

"Hari ini aku tak nak jumpa kau"

Lebih kuranglah.

He replied,

"Takde hal kalau tak nak jumpa"

Lepas beberapa jam kemudian, selepas aku pulang daripada office, si dia text me.

"Nak makan tak.. Malam ini kita tak payah jumpa, tapi saya akan bawa nasi goreng hantar ke rumah awak, itupun kalau awak nak.."


Sweet sangat. :') Terharu ada kekasih macam dia.

Lantas terus aku balas,

":') I love you, hubby.. Nak mam, nak jumpa, rindu.." 

Hahahahaha.


I really love you. Seriously.

Our happiness. I love you.

Apa yang tak kena ni ? Ehek ;D

You. You and Only You.

Nice view. Serious. I enjoy this view very much.
Credit to Fero Afar for this nice shot.

.


Love,
Elle Nyna.

Wednesday, September 26, 2012

Pernah tak rasa menyampah ?

Hai, salam.

"Menyampahnya".


Mesti selalu kan. I used to have that kind of feeling bila ada somebody yang act like she's the QUEEN kat tempat tersebut. It's not easy to handle your emotion bila you kena tadah telinga dengar makcik annoyed membebel, padahal it was not your fault pun !

Keduanya, bila orang cakap-cakap, "Bila nak kahwin, bila nak kahwin". InsyaAllah, soon. 

Ketiganya, orang kelam-kabut. Aku jenis relax. Terlalu relax sampaikan aku ni pun orang anggap jenis tak kisah. Terlalu optimis pun payah. Somehow, aku menyampah juga kat diri aku. Tehehe but 1% je lah. 99% I love my self !

Keempatnya, orang pendiam yang sangat budget seolah-olah ENGLISH dia paling awesome sampai cakap bahasa Melayu pun nak ada accent British. Tu over namanya. -_-"

Kelima, orang yang tahu perli and sindir orang lain, "where's your hijab", tapi sekarang tudung dia hilang. Funny. Please. Get real.

Keenam, kalau agak-agak korang menyampah nak baca blog aku, haraplah maaf. Eh harap maaf. T-T"
Masing-masing ada somebody sebagai inspirasi/tulang belakang, orang-orang yang buat mereka happy. Akulah salah seorang itu. So, tak salah aku tulis blog aku berkaitan mereka yang aku sayang. Please respect that please. Lagipun, boyfriend and family aku baca apa blog aku. Tehehe.


Okay, itu sahaja. Nak makan kejap lagi. Byeeee.


Love,
Elle Nyna

Concern erm konsen la.

Hai and salam beloved readers,

Hari ini aku nak belog tentang "concern" / konsen. 

Contoh kalau somebody kena heart attack ? So, apa you buat. Nak tanya ke dia, macam mana boleh jadi semua ? Tak kan. Kau akan visit mereka di hospital isn't it ?

Kalau somebody jatuh ? Kau akan buat apa ? Takkan kau nak tanya, "sakit tak?" Sudah pastilah sakit, dah jatuh. Kau patut tolong dia, angkat dia bangun, tolong bersihkan luka dia, kalau kau ada basic guna kotak first aid tu. 

Kalau somebody itu message kita risau tentang sesuatu yang belum lagi terjadi atau mungkin akan terjadi, apa kita nak buat, takkan nak ulang balik ayat dia tentang kerisauan dia? Mestilah kita akan cuba cara atasi masalah tersebut sama-sama, betul tak ?


Concern bukan sekadar bertanya, tapi its all about take an action.


Love,
Elle Nyna.

Tuesday, September 25, 2012

Part of me

Salam beloved readers,

It was very pleasant to have my readers to read all these. Thank you.
He's part of me. :)

We are doing great so far, alhamdulillah.

Aku bersyukur ada lelaki seperti kamu di dalam hidupku. Up until now, aku masih terus berdoa semoga ianya sehingga ke jannah.

Hari ini balik dari kerja, pukul 8 malam keluar kejap, bersama dia dan Adib. Lepas pusing-pusing, baru balik rumah. Sebab gastrik. Tak larat nak ikut dorang pergi tengok bola malam ini. So, balik awal. Let those guys spend their quality time tengok bola. Fero masakkan untuk aku nasi goreng dan ayam goreng. Sodap bangat deh ! I think tak lama lagi berat badan aku bertambah. Sekarang aku gain weight +2.4 kg. Maybe minggu depan naik lagi. Ehehehe. 

Colleague semua bagus. Aku cepat ngam dengan Ida and Ro. Ada ketika, aku suka dial 122, then dengar Rohaida cakap. Hilang ngantuk aku, sebab aku ketawa sebaik sahaja dengar suara Ro yang serius itu. Heeee. Kalau Puan Ida pulak, ya Allah lembutnya perempuan ini. Hahahaha. Bestlah ada kawan-kawan macam dorang. Nak nak sekepala, kan. Itu yang best. 1st day aku intern terus ngam. Hehehehe. They light up my day sepanjang internship aku! Ida dah pregnant 5-month-soon. Congrats ! ;) 

Okay, last one baby. I want to sleep. Esok kerja. I'm so tired. Kerja sangat best. :) Tapi yang tak best, jalan jammed ! Stress sangat pagi-pagi. Sampai aku rasa aku macam orang gila. Senyum sorang-sorang kalau dengar Krapi Call Fly.Fm. Huargh ! 

Love,
Elle Nyna.