Thursday, August 25, 2011

Tidak terungkap

Salam readers,

Well, I turn up with my writing to be read by my readers. Tak semua perkara kita boleh zahirkan menerusi perkataan/penulisan. Lebih-lebih lagi di dalam sekeping kad ucapan raya. Spesies saya, ikut jenis kad lah, the most important is, you are truly sincere to give the card to someone. Saya rasa kalau saya hendak tulis panjang-panjang, saya rasa tak muat di dalam sekeping kad itu. I may be not-so-romantic creature to write something that really familiar, I mean my words ; look not-so-unique to the person, but inside me, what my words are actually come from the bottom of my heart. Dari hati, itu yang penting. 

Saya suka menzahirkan apa saya rasa menerusi blogging. Sebab itu, setiap apa yang saya zahirkan, saya lebih suka kalau dia baca setiap hari, its like he supports me in whatever I do. Blogging sudah macam food to my soul. Apa saya rasa, apa saya buat, akan saya zahirkan di sini. 

Oleh yang demikian, terima kasih Cinta saya, menghargai setiap apa yang saya lakukan untuk awak. Through thick and thin, we always stick together. Macam belangkas. Tak pernah berpisah. Ke mana saja awak pergi, saya mesti ada. 

Terima kasih Cinta ;

1. Sanggup bangun awal, hantar saya ke kelas, disaat saya kehilangan seorang kawan baik. 
2. Sanggup bersusah-susah untuk saya, masakkan untuk saya setiap hari
3. Selalu cuba buat saya gembira
4. Selalu ada mendengar tangisan saya
5. Selalu cuba faham keadaan saya
6. Apa saya nak, awak cuba penuhi. Even it's a dragonfly, or a piece of cake, or couple of fishes, two pair of lenses, even when I was starving to the core, etc. Do you remember Sunshine, I bawa dragonfly ini masuk ke Giant. OMJ. Hahaha. Kesian dia kesejukan. You cakap dia akan mati, tapi tak pun. :p






7. Usually, dia selalu temankan saya pergi main buaian. Such a kid. Lama-lama kepala pening main buaian. Therefore, we prefer to have a seat, watching burung gagak, and feed them. Kadang-kadang si dia akan cuba baling batu, cuba tengok whether burung gagak itu mahu makan ke tak ? Burung gagak berwarna hitam, fuhyoh.

8. Dia suka bawa saya pergi tengok ikan. Ada satu jenis ikan yang saya sukaaa sangat. It will move around following your hand. Macam piranha, but not-so-piranha lah, kan.

 9. The most important is, setiap kali anniversary kami, ada saja detik terindah di dalam kepala otak saya. I can say that he did it well. Spontaneously.

10. Thank you, because you protect me well. So well. Terharu. (:

Actually banyak lagi, but as I said earlier, tak semua perkara boleh kita zahirkan melalui penulisan. Sebab the thing is kita yang rasa, bukan orang lain. Ye tak ? So, kita tak boleh nak harapkan orang lain faham apa kita rasa, jadi lebih baik kita tak tulis banyak-banyak. Just make it simple. Only we know what we felt.


P/s : Eh, dah nak berbuka. Hari ini berbuka puasa seorang diri. Pathetic. T-T

Beep. Bunyi message sebentar tadi.

"Awaklah bintang hijau saya, I love you".
"xpelah kuning pn xnak makan, hijau pun xmakan jugak"

Sunshine ! You make me smile. imysm, ilysm.

All photos are mine. Please have some respect.



Much Love,
Elle Nyna

; Secret #1

 Salam readers,

Today I am going to blog about SECRET - How I maintain my weight ? Okay, first, if someone said you look thin, in short macam ini lah, 'kau kurus macam cicak, macam papan, dahlah kurus macam tiang lampu whatever bla bla', then First you need my advise. You can listen to their comments about you, but to trust, obviously NO. You know yourself better. Cewah ! Tapi kalau kau rasa diri kau memang sudah 'debab' atau memang 'kurus', and people said so, no wonder you should worry about yourself a lots.

Like me, saya kanak-kanak yang tak-berapa-normal dari segi BMI (Body Mass Index). Adalah, kanak-kanak seusia saya ketika itu, (Year 2000), mereka ketawakan saya sebab doktor bagi saya Vitamin untuk tambahkan selera makan, mereka cakap saya kurus macam papan. Tapi, kalau hendak tengok diri mereka sekaranglah kan, mereka pun 'taklah Normal sangat'. Saya pun naive, terlalu baik, ikut cakap doktor, excited makan vitamin berwarna kuning itu, tetapi apakan daya, memang TAK lah nak makan. Sama sahaja. Nothing's change.

Furthermore, selepas saya jadi BRASHIAN, life as a student yang duduk di hostel, memang saya menjadi lebih berisi. Tak lah gemuk sangat, but I look so ugly. I think so with double chin yang sampai sekarang tak mahu hilang. Berat paling tinggi ialah 52 Kg. Hebat tak ? Hebat ? But what to do, saya seorang yang memberontak, tak suka ikut rules bodoh, tak suka senior-bajet-hot, and I am so grateful, ketika itu, saya rapat dengan senior-senior dorm saya sahaja. So, saya tiada masalah langsung dengan hal ehwal dorm. Saya seorang yang suka buat kerja sendiri, tak kacau hidup orang lain. And finally, saya bertahan setahun saja, since that, saya berjaya menjadi kurus semula. Sebenarnya saya tak pernah kisah pun badan saya bagaimana. Well, kadar metabolisme saya tinggi. Terima kasih mama and daddy.

So, bila sudah masuk universiti, badan menjadi lebih kurus, sebab pergi kelas jalan kaki, ketika itu semester pertama, and masuk semester kedua, ada ketika berjalan kaki ditemani Liyana Laila, walaupun dia ada motor pada masa itu, sanggup pula dia pergi berjalan kaki, katanya nak kurus. Kami berlainan Kolej Kediaman pada masa itu. So, I started to gain weight again, masa duduk di Blok 57. Seriously terkejut masa timbang berat badan di Giant bersama Sunshine, ala yang masuk 20sen tu, eh 20sen ke ? Maybe. Lupa. 50kg tau. Tapi keep denying. Sebab masa timbang itu, sekali kasut dan barang-barang yang kami beli. So, tolak ke tepi. Finally, timbang sekali lagi di rumah, "50 kg lah, betul lahhh", jadi kagum sekejap. 

I gained a lots, because I am happy with my life. My appetite semakin tinggi. Asyik-nak-makan je kerja aku. Sikit-sikit mengadu kat sunshine, "You, lapar", sunshine buat-buat tak dengar. Kalau saya text dia, at that moment, dia di dalam kelas, saya cakap, "You, sedapnya kek coklat", si Sunshine akan cakap, "Ee budak ni, makan je kerjanya...blablabla". Membebel, risaulah tu saya gemuk. Cehhhh. Tapi, dalam bebelan itu ada sayang, dia mana sanggup tengok gadis comel dia kelaparan. Ye tak ? Kalau kami ada salah faham pun, dia tetap akan memasak untuk saya, dan hantar ke rumah saya. Terharu sebenarnya. Teringat lagi, ketika itu 15.06.2011. I miss you, sunshine. He's special. Dia buat saya rasa saya istimewa untuk dia. Cewah. :)

Now, my weight has decreased. Congratulations. Currently, 43 Kg. Tidak perlu jogging, tidak perlu control makan. Automatically, tak-lalu-makan-sebab-sunshine tiada. Heh. Funny isn't it? Tapi masih lagi ada orang cakap saya debab, including mama. What to do, just smile. Because I am happy. Happiness make me chubby. Padahal, tak pun ! Grr. I think my secret to maintain my weight depends on my mind and mood. If I am happy, I will eat, eat and eat. Saya berselera sungguh kalau sunshine ada. Kalau dia tiada, kau-jamulah-apa-apa, memang aku tak lalu nak hadap. Heh. 

Apapun, in short, 'janji hati senang'.


Saya tulis blog sebab saya nak appreciate the way he shows his love towards me. Thank you so much, Sunshine. I do love you. You make me happy when skies are grey. ;) I record, I remember. Love is about two people who practiced give and take principal. InsyaAllah, kalau ada jodoh, saya akan doakan persahabatan dan kasih sayang antara kami berkekalan hingga akhir hayat.

Saya harap kawan-kawan di luar sana boleh terima hubungan kami seadanya. Lagipun bukan kami tak mahu umumkan tentang relation kami, cuma its not the right time to talk about it. Kalau orang tanya, 'Couple dah?', of course, belum. But we're in progress, masih dalam proses berkawan. (Macam artis pula bagi jawapan begitu) Heh. InsyaAllah, kalau sudah jodoh, tak ke mana, ye tak ? Cuma, masing-masing kena belajar menghargai dan mencipta perkara-perkara terbaik untuk dikongsi bersama-sama, supaya kita tidak bosan, dan boring, eh samalah boring = bosan. Duhh ^_^" Kita yang membuat juga mencipta kebahagiaan itu menyerlah. Sebagai contoh, kami berdua. Kalau saya ada salah faham dengan si dia, gaduh teruk macam mana pun, saya masih boleh tersenyum, sebab saya bahagia bersama dia. Kebahagian itu lebih banyak berbanding kesedihan yang dilalui. Well, its all about your feeling, and how you HANDLE it, dude.

By the way, wait a minute. Sebenarnya tidak berapa nak secret sangat pun. I blog this type of entry sebab nak bagitahu how saya boleh jadi debab macam sekarang. Tiada kaitan dengan sesiapa. Think positve. Ceria-ceria selalu ! Cuma berkaitan dengan cara pemakanan saya, and sunshine. Mestilah ada kaitan dengan si dia. Ehem. Gula hati saya, kan ? :)


P/s : Selamat berbuka puasa sebentar lagi readers ! Don't be sad. No matter what people said about you, you know yourself better.



Much Love,
Elle Nyna

Day 25.

Salam readers,

Jam menunjukkan pukul 12 am (lebih kurang) ketika ini. Kejap lagi sahur, mata saya agak berat ketika ini. Saya baru saja end our call sebentar tadi. Kasihan dia. Perjalanan yang memang jauh dan memenatkan. Sunshine cakap dia mengantuk, saya risau dia terlelap. Lantas saya tanya dia soalan Mathematics mudah. Supaya otak dia masih bergerak, tidak tidur.


Soalan mudah sahaja, :P Bolehlah dia bertahan sekejap. Lebih kurang 11.40pm tadi terpaksa berhenti juga untuk tidur, akibat badan yang penat and terlalu mengantuk. Kesian Sunshine saya. Saya doakan dia selamat sampai ! InsyaAllah, Amin. 

Currently, saya tengah tunggu dia selamat sampai. Oh ya, kad raya yang saya pos semalam dari Ipoh menggunakan Nationwide Express telah selamat tiba di perkarangan rumah sunshine. Terima kasih. Berbaloi bayar lebih sedikit atas perkhidmatan mereka yang cepat. 1 hari sahaja. The best

Terima kasih Sunshine, Alia, Wanie, and mereka yang menghargai penulisan saya. Terharu.



Much Love,