Monday, August 22, 2011

Interests

Salam readers,


INTERESTS. Yes, I have 12 cats. But one dah kena bagi orang lain. One more dilanggar which was my beloved BLACK. I miss you BLACK. Weee.

Saya pernah buat doughnut untuk sunshine, tapi kan, hampa. Tak sedap. Nampak je sedap. HAHA. Tak kisah lah, yang penting EFFORT ! Tapi, lepas kejadian doughnut tak-berapa-enak, sunshine rajin belikan saya doughnut. SUKA. :)


Anda ingat senang nak bentukkan semua ini ? TAKE TIME. Kejar masa, plus saya bukan seorang tukang masak professional. Oh ya, balloons. Saya siap tiup belon yang banyak untuk si dia. Boleh semput dah. Actually, saya buat semua ini untuk anniversary kami yang ke-2. HE WAS SO NICE, sebab dia ingat tarikh ini. TERBAIK. Dia sanggup balik awal untuk jumpa saya. Tsk. Terharu. Okay, okay. He's special.

Okay cerita semalam. Kan ada budak-budak tecik ramai kat rumah saya semalam ? Excited. Baru terasa 'puasa' bermakna bila ada auntie and uncle yang sudi masak and berbuka dengan kami sekeluarga. Alhamdulillah. Tak lupa, sepupu tecik saya ini,


Budak comot ini, cute. NAKAL. Suka conteng dinding. Tapi, sekarang tak nakal sangat. Comel sahaja. Sayang dia. :D Dia tiada kakak perempuan, so dia akan act like-so-spoiled-brat. You know, manja ? Yes, that's what I mean. Okay, geram. RINDU pula nak belasah dia.

:D Actually I am counting for my friend's birthday. Alia Marliana, lagi 2 hari birthday dia. Dengan harapan dia akan debab macam saya. HAHAHA. 

Lepas itu, one more thing, saya semalam post status ini dekat FB saya.


Semua orang cakap saya debab, kecuali seseorang. SIAPA, cepat teka. Mestilah sunshine. *wink*


Hidup ini kita tidak boleh jangka bagaimana. Yang paling penting, kita kenal diri kita, kita sayang diri kita, maka, kita mesti yakin kita akan perbaiki kehidupan kita supaya kita menjadi hamba-Nya yang berjaya di dunia, dan di akhirat. Kita tidak boleh putus asa. Jika kita lemah, kita jatuh sekali, dua kali, atau lebih berkali-kali, kita harus bangun semula. Walaupun sukar, walaupun sakit, kita mesti kuatkan diri kita sendiri. Percayalah, kalau tiada masalah, hidup ini tidak mencabar langsung. Yakinlah pada diri sendiri, yakinlah, Allah s.w.t yang memberi rezeki, bukan manusia, dan hanya pada Allah s.w.t kita meminta. Jaga solat anda! (Pesanan untuk diri sendiri juga) :P


Seriously, I can't wait to be in Shah Alam soon. RINDU. RINDU. RINDU SUNSHINE. I MISS YOU CO MUCH ! LOL* OBVIOUS pula LOVESICK aku hari ini. Ehem, sebelum itu, saya dengan ini, mengumumkan saya terpaksa BLOCK a person di Facebook saya. Maafkan saya. My Facebook is restricted only to those who actually know me inside and out / going to the same house/ school / class / faculty / university with me. Is that clear? Bukannya apa, saya tak mahu keruhkan keadaan. Itu sahaja. Niat saya baik. ;P Angkat bakul sungguh. Oh yes, definitely, terpaksa update blog bila ada benda di kepala. Sunshine went out, and I am totally bored. We're usually talk on the phone like 24/7, kadang-kadang sampai saya tidur, dia tidur, and the phone still on the line. Serious sweet. Sayang dia sangat. I do trust him, trust his loyalty towards me. So, I don't give a damn with jealousy. If you want to create BULLSHIT, cari orang lain, not me.


Can't wait for our next anniversary. (: InsyaAllah, kalau semua berjalan lancar, kami masih bersama. Kan Sunshine ?



Bye, for now.





Love,
Elle Nyna

Seimbang

Salam readers,

Bila sebut tentang seimbang, banyak benda yang bermain difikiran saya. What's on my mind right now, is balance / stable also known as S E I M B A N G in malay. In a relationship perlu ada keseimbangan. Ya, keseimbangan untuk buat diri kita ada 'charming' yang tersendiri. Menawan, buat orang tertarik. Supaya kekasih kita tidak boring / bosan. Entah, ada ketika saya seimbang, adakala saya tidak. Due to period, maybe I jadi over-sensitive-like hell. Saya bukan seorang yang kuat cemburu, I am such an open minded creature. Unless, kalau time period, memang sensitive itu berlebihan. So si dia kena faham. If saya merajuk, saya bukan makhluk asing yang merajuk mengambil masa 10 hari atau sebulan, saya hanya perlukan 10 saat untuk cool, dan kemudian, saya akan bagitahu dia, 

'You, I merajuk dengan you sebenarnya'. 

Okay, itu saya yang sekarang, bukan saya yang dulu.

Bila saya sedih, saya akan diam, dan dia akan tahu kenapa saya diam automatically. Dia tahu saya sedih ataupun kecil hati. Lepas itu, dia akan ungkap, 'Tak suka lah you macam ni'. Okay, that's it. Saya akan kuatkan hati saya, lawan perasaan sedih itu, dan cuba pulihkan keadaan macam biasa. Sebab saya tak nak jadi macam dulu, suka merajuk, suka sedih lama-lama. Saya nak jadi happy-go-lucky, sebab terlalu banyak cerita sedih saya backward. Saya cuba abaikan kesedihan saya, dan buat benda-benda yang boleh buat saya ceria semula. Kalau saya sedih, saya suka tengok video-video rakaman tentang dia sepanjang kami bersama, pergi tasik tangkap dragonfly lah, time dia study, ataupun time dia isi minyak kereta. Seronok, dan saya akan ketawa seorang diri. Bukan sukar untuk menjaga hati saya. Saya seorang yang sangat mudah diambil hati. Perempuan, confirm hatinya lembut. Nak-nak lagi saya seorang yang penyabar. Sabar saya tiada had. Memang tiada had. Saya sabar sahaja. Tapi kalau bab seeseorang melukakan hati salah seorang ahli keluarga saya ataupun orang yang saya cinta dan sayang, saya akan cuba back up dia as always. Orang kata, 'cubit paha kanan, paha kira terasa juga'. Eh, apa kata anda cuba cubit sekarang, terasa tak. Tak terasa pun. Kenapa ya peribahasa dia macam ini ? Hehe.


Okay, saya rasa cukup sampai sini dulu. Saya rasa semua ini hanyalah sebahagian daripada ragam kehidupan manusia yang menjadi perisa macam main masak-masak, terpulang pada kita mahu menganggap ianya superb delicious ataupun superb tasteless. Tapi, kalau saya dengan sunshine, saya suka pilih kebahagiaan. Things yang buat saya bahagia. Lebih baik fikir benda yang buat kita bahagia, daripada memikirkan hal ehwal sedih, yang membuat kita sedih lah. Sebab 99% kebahagiaan, hanya 1% je kesedihan. Itupun kalau ada krisis. Haha. Okay, I love you sunshine, always. Bear it on your mind. 


Selamat berbuka puasa semua.

Love,

Ego

Salam readers,

Pagi sahur ramadhan yang ke-22 ini, saya tiba-tiba terlintas hendak berblog tentang EGO. Ego seorang perempuan. Of course, semua orang memiliki sifat ini, and perempuan memang ego. Tapi kalau hendak dibandingkan, lelaki lebih ego, bukan? Sebenarnya, apa yang kita panggil ego and ego and ego, and this word keep going inside my head, it does exist, and exactly bukan ego, tetapi berhati-hati. They will not easily love someone with all their heart. Perempuan tidak akan sewenang-wenangnya mengaku dan mengejar seorang lelaki kerana cinta mereka. Kita tahu, perempuan mudah berubah hati. Mula-mula perasaan suka. Selepas itu, kalau perasaan itu hanya sementara, bertahan selama 1-2 bulan, that surely not love. One more thing, mereka mengharapkan lelaki itu yang datang towards them. But in the term of mine, I did fall for someone, and I keep running so hard to get him. How hard was it? I'd rather feel hurt than feels nothing at all. 

Kita tak pernah cuba, mana kita pernah tahu ? But first you have to make sure the guy yang betul-betul buat you melted is one of your type. I found one of my kind. And that was the first day I fall in love, at that moment, I felt like, "Am I fall in love?" I also keep reminding myself, should I, or shouldn't I ? Should I fall in love, should I admit ? No, but I think, why not I give my best to love someone even though, I know he won't love me back. Kenapa perlu susah hati mencintai seseorang, sedangkan dia telah buat kamu jatuh cinta? Heh. Dulu, I am very frustrated. Kinda frustrated. Takut sangat kehilangan si dia. Perasaan itu sangat dalam. You will never know until you figure out yourself.

You will act differently, so do I. Apa saja yang saya lakukan, semuanya ke arah bersungguh-sungguh. Appreciate every single thing. I can memorize his name on that day, his birthday in a week, his phone number, his pair of eyes, every single thing, yes. Sampaikan first gambar dia, still in my mind. And that moment, I start to save all his SMS in my Blackberry. What a nice moment when I read those back. Seriously, I learn to appreciate. Women need lesson, they also need protection. I need lesson to teach me what is life exactly, and meanwhile I do need protection from him. Perempuan mestilah dilindungi. Yes, his love taught me everything what was needed in life. Orang cakap, saya akan angau untuk seminggu-dua, but it lasts sampai sekarang. Hari-hari kronik, hari-hari senyum sendirian. Mungkin itu, yang buatkan orang cakap saya look 'debab' or in other terms, 'chubby'. Walaupun berat saya mencecah 43kg now. 

Alhamdulillah, Allah s.w.t itu Maha Penyayang. Saya tidak sangka yang dia juga mula menyayangi saya, cuma saya faham, kenapa dia rasa dia tidak perlu untuk ungkapkan selalu semua perasaan itu. Yes, I learnt those too. Saya bersyukur mencintai seesorang yang tahu hargai cinta saya buat dia. Ya, memang pada mulanya ia menyakitkan. Saya sendiri risau direject, padahal, saya tak pernah rasa perasaan itu. Perasaan direject, agak menyakitkan, terutama kalau kami berdua mengalami krisis. Tapi lama-kelamaan, kami berdua tahu, semua percintaan sudah menjadi asam garam kalau bergaduh. Sebab pada masa itulah, kita mengenali each other's heart very well. 6 bulan saya sendiri ambil masa untuk mengenali dia, dan dia mengenali siapa saya yang sebenarnya. Dia sangat special. He's special. Special and very special. (:

Perasaan bersyukur tu tidak pernah hilang, sampai sekarang, because I work so hard to win his love at the beginning. Bila kita berusaha sungguh-sungguh, dan kita dapat reward, I mean, whatever you did, you buat dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh, dan balasannya setimpal dengan usaha kau, kau akan rasa semua ini berbaloi, dan ianya sangat bernilai buat kau. And that's what I got. Lega, sebab kita dihargai. Lega, sebab kita dicintai, sebagaimana kita mencintai dia. 

Banyak perkara yang menarik tentang dia. Terlalu banyak. Dan bagi saya, saya pilih dia bukan untuk tahun ini sahaja atau tahun depan, tetapi saya pilih dia kerana saya mahu bersama dia sehingga akhir hayat saya. Ya, saya risau, mungkin dia, mungkin saya cepat bosan. Saya harap kami akan bersama-sama work together so hard to make our love growing much better and loving each other perfectly. Cinta, melibatkan 2 hati. Orang cakap, kami serasi, tetapi sebenarnya, kami banyak perbezaan pendapat. Yang terbaik, bila masing-masing cuba memahami keadaan. Give and take. Apa saja saya buat, saya cuba fikir perasaan dia, macam itu juga dia. 

Bagi saya, there's no word 'Perigi Cari Timba' in my life. Kalau kita betul-betul ikhlas, buang jauh-jauh ego itu. Dan make sure, lelaki yang kau suka akan hargai kau. Itu yang buat saya lebih berani untuk menyatakan soal hati saya pada dia. Bukan saya tidak pernah sedih atau menangis, saya banyak menangis sebab cinta saya terlalu dalam untuk dia. You will never know how hard I face. Seriously. Saya lemah, walaupun pada dasarnya saya tabah orangnya, saya cuba jadi lebih sabar, supaya saya dapat kenal siapa dia. Finally, I succeed. Cuba anda bayangkan, you love someone so deeply, but you have to maintain your relationship as friend, sampai sekarang. Kami memang tidak berstatuskan boyfriend and girlfriend, we're not to In a relationship right now, nor declared as couple. Belum lagi ke tahap itu. So, as a crazy woman, yang really-nak-kan-status-itu, I learnt that, cinta, tak semestinya kena terus declare. Heh. Funny. Mula-mula, memang susah nak terima a fact like that, but bila kita exactly in love, we forgot the fact that, love is wonderful. Persahabatan antara 2 hati. Itu lebih penting. Itu yang patut dihargai. 6 bulan saya berkawan dengan dia. Bukan kenal-kenal, terus declare. Sebab masing-masing berhati-hati. Kita bukan nak mainkan perasaan orang, dan kita sendiri kena betul-betul bersedia, 'are you ready for a relationship?', soalan itu yang selalu ada di dalam kepala kita. Well, then, I learnt to correct myself to be better than before. I am not desperate to have a boyfriend, then why I do need to think all this things ? Its not wrong to love somebody who made you someone to him. And, usia couple itu tak penting, itu tak menjanjikan kau akan bersama dia sampai mati. Yang penting, berapa lama kau mula mencintai dia. I love him for 6 months already ! Atas sebab itu saya gelar diri saya, setia. When I really love someone, dia sendiri tahu saya setia, dia tiada doubt, tiada ragu-ragu, saya akan setia dengan dia sebagaimana dia setia dengan saya. Wow. *Wink* (Senyum sendirian)

Apapun, saya bahagia sangat sekarang. Alhamdulillah. Terima kasih, cinta untuk segalanya. Saya sayang awak tau. 



Buat kawan-kawan saya dari kecil, LAWN, Alia, Leen, Wanie. Thank you so much, selalu buat aku berdiri tegak, kadang-kadang aku jatuh, anda semua selalu bangunkan aku, and cuba support aku. Thanks for always being such a good listener. Sayang sangat kamu semua.Terharu sangat. Hey, I love him, you all know why kan. Haha. Thanks once again sebab tak pernah bising, kenapa aku pilih dia dalam hidup aku. The most important is, sebagai kawan, kamu semua support saya. Terbaik sokongan korang. Ya, saya bahagia. Akur.




Buat mama and daddy, thanks for everything. I love both of you. Tak tergambar perasaan sayang dan cinta buat kamu berdua. I love you both once again.






WARNING
Don't create bullshit about usKami tak harap pun orang faham kami saling sayang bila dan bagaimana, cuma kita harap orang tak buat cerita macam-macam tentang kami. Therefore, I hope you understand. Thank you :\

P/s : Hey, I can sing this You're My Sunshine's song for him. But, tak nak record suara sendiri bagi orang dengar. Biar sunshine sahaja tau suara saya macam mana. Krokkrokkrokk* - Katak Boolat.


Love,