Tuesday, August 30, 2011

He was sick, and its raya.

Salam readers,

My sunshine was sick. Sorry, I couldn't look after you, :'( But today is raya. First we went to kubur opah, first time raya pagi-pagi pergi kubur. Hmph. And then, at 1.00 pm pergi rumah Along / Mak. Because adik-beradik kami memang panggil 'mak' besides 'along'. Next home, will be rumah Opah saudara. Tujuan : Menziarahi nenek-nenek saudara, memandangkan kami tiada nenek sudah. T-T Finally, rumah Tok Nik. Therefore, don't blame me for wearing black today.








Much Love, Salam Lebaran,
Elle Nyna.

P/s : I love you Sunshine. Semoga cepat sembuh.

Monday, August 29, 2011

Tired

Salam readers,

It was tiring from 10 am - midnight, still doing house-chores, preparing for tomorrow menu. OMJ. I wonder, how opah doing so well, she can cook so many dishes in one time ? YES. She's perfect. She's the best. I miss her. 

But this raya, was obviously tiring, because previously, opah will do everything in one time. I just helped her when she called me. Now, she's gone. I think I can relax today, but as usual, I can't relax. Main bunga api pun sempat sekali sahaja. 

My boyfriend, ehem, sunshine, was sick. I am worried about him, totally. Ya Allah, sembuhkan dia segera. Ku mohon kepada-Mu. I can't listen to his voice kalau dia kena attack dengan asma. Saya rasa saya turut sakit dan rasa hendak menangis. Same goes to mama. Kalau mama kena attack dengan asma, saya juga turut rasa saya yang akan mati. Hmph.

Message raya, KekNis msg saya, Yana msg saya, Fara call terus, Sunshine message panjang-panjang, suka sangat. Semuanya bermakna. Memang tak ramai yang wish "Selamat Hari Raya' through handphone. Furthermore, my blackberry buat hal pula. Such a jerk. 

Hanya Allah s.w.t mengetahui segalanya, apa yang tersirat di dalam hati ini. Aku akan berusaha sedaya upaya untuk mengejar kebahagiaan aku di dunia juga di akhirat. Kami akan berusaha, kan sunshine ? Terima kasih, kerana stand by me, as always. Tak mudah menyerah kalah, we will show to the world how love can make us succeed in life, and change everything dalam sekelip mata. InsyaAllah, amin.



Much Love, Salam Lebaran ;
Elle Nyna.






Friday, August 26, 2011

Educate myself

Salam readers,

I try to educate myself to be a better person. InsyaAllah. I'm sure, there will be a lots of thing that am going to update after raya. Plus, mama just bought DSLR for us.

Seriously, I miss my sunshine so much. >_< Rindu sangat. Bila sunshine call, first thing that I would say is 'I miss you', but then sunshine said, sabar, lagi seminggu dapat jumpa. Macam mana hendak sabar, kalau sudah hari-hari rindu. Today, he went to Rantau Panjang, sebelum gerak, dan sesudah sampai dia call. Finally, he said that, there's nothing to buy here. 


So today is Friday, nothing much to do. Perut sakit sangat. After Allah s.w.t bagi cuti for 7 days, when I want to start my fasting again, as usual, perut pedih, like gastric. So, I sleep. Then, suddenly I heard suara bayi. Rupa-rupanya, uncle and auntie datang, along with their 3 children. Comel. :)



This song is for you sunshine ; DO listen and understand

Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang

Chorus
Tanpamu aku akan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti
Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan tak akan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu
Tanpamu nafasku terhenti
Keranamu aku ada disini
Tetap bersamaku selalu disampingku
Untuk selamanya

Chorus
Kasih yakinlah kepada diriku
Sayang dan cinta ku pun hanya untuk mu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu


Jujur dari hati aku, kasih aku memang tidak terungkap buat dia. 

Bye for now.

P/s : Selamat Berhari Raya, Jaga diri baik-baik. Jangan membazir. Eh since when I love Malay Song ? :)


Much Love,

Cinta yang semakin pudar

Salam readers,

Terbaca suatu artikel dan I would like to share it with you.


Bismillahirrahmanirrahim.


Soalan:
Saya sudah berkahwin selama 8 tahun dan dikurniakn anak perempuan…selama tempoh perkahwinan tu saya tak menemui cinta yg saya harapkn seperti mana pasangan lain,hidup saya kosong sampai sekarang dan saya masih mencari dalam diri saya apakah masih ada cinta untuk saya nikmati dan rasai…dan apekah yg perlu sy lakukan bg mengelakkn cinta sy berubah pd perkara yg salah?

Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf jika saya tidak memberikan jawapan yang sesuai, tetapi saya sediakan sebuah kisah yang mungkin berkaitan dengan anda (dipetik dari internet). InsyaAllah…Silalah membacanya:
Click READ MORE for more information. Thank you. (:

Thursday, August 25, 2011

Tidak terungkap

Salam readers,

Well, I turn up with my writing to be read by my readers. Tak semua perkara kita boleh zahirkan menerusi perkataan/penulisan. Lebih-lebih lagi di dalam sekeping kad ucapan raya. Spesies saya, ikut jenis kad lah, the most important is, you are truly sincere to give the card to someone. Saya rasa kalau saya hendak tulis panjang-panjang, saya rasa tak muat di dalam sekeping kad itu. I may be not-so-romantic creature to write something that really familiar, I mean my words ; look not-so-unique to the person, but inside me, what my words are actually come from the bottom of my heart. Dari hati, itu yang penting. 

Saya suka menzahirkan apa saya rasa menerusi blogging. Sebab itu, setiap apa yang saya zahirkan, saya lebih suka kalau dia baca setiap hari, its like he supports me in whatever I do. Blogging sudah macam food to my soul. Apa saya rasa, apa saya buat, akan saya zahirkan di sini. 

Oleh yang demikian, terima kasih Cinta saya, menghargai setiap apa yang saya lakukan untuk awak. Through thick and thin, we always stick together. Macam belangkas. Tak pernah berpisah. Ke mana saja awak pergi, saya mesti ada. 

Terima kasih Cinta ;

1. Sanggup bangun awal, hantar saya ke kelas, disaat saya kehilangan seorang kawan baik. 
2. Sanggup bersusah-susah untuk saya, masakkan untuk saya setiap hari
3. Selalu cuba buat saya gembira
4. Selalu ada mendengar tangisan saya
5. Selalu cuba faham keadaan saya
6. Apa saya nak, awak cuba penuhi. Even it's a dragonfly, or a piece of cake, or couple of fishes, two pair of lenses, even when I was starving to the core, etc. Do you remember Sunshine, I bawa dragonfly ini masuk ke Giant. OMJ. Hahaha. Kesian dia kesejukan. You cakap dia akan mati, tapi tak pun. :p






7. Usually, dia selalu temankan saya pergi main buaian. Such a kid. Lama-lama kepala pening main buaian. Therefore, we prefer to have a seat, watching burung gagak, and feed them. Kadang-kadang si dia akan cuba baling batu, cuba tengok whether burung gagak itu mahu makan ke tak ? Burung gagak berwarna hitam, fuhyoh.

8. Dia suka bawa saya pergi tengok ikan. Ada satu jenis ikan yang saya sukaaa sangat. It will move around following your hand. Macam piranha, but not-so-piranha lah, kan.

 9. The most important is, setiap kali anniversary kami, ada saja detik terindah di dalam kepala otak saya. I can say that he did it well. Spontaneously.

10. Thank you, because you protect me well. So well. Terharu. (:

Actually banyak lagi, but as I said earlier, tak semua perkara boleh kita zahirkan melalui penulisan. Sebab the thing is kita yang rasa, bukan orang lain. Ye tak ? So, kita tak boleh nak harapkan orang lain faham apa kita rasa, jadi lebih baik kita tak tulis banyak-banyak. Just make it simple. Only we know what we felt.


P/s : Eh, dah nak berbuka. Hari ini berbuka puasa seorang diri. Pathetic. T-T

Beep. Bunyi message sebentar tadi.

"Awaklah bintang hijau saya, I love you".
"xpelah kuning pn xnak makan, hijau pun xmakan jugak"

Sunshine ! You make me smile. imysm, ilysm.

All photos are mine. Please have some respect.



Much Love,
Elle Nyna

; Secret #1

 Salam readers,

Today I am going to blog about SECRET - How I maintain my weight ? Okay, first, if someone said you look thin, in short macam ini lah, 'kau kurus macam cicak, macam papan, dahlah kurus macam tiang lampu whatever bla bla', then First you need my advise. You can listen to their comments about you, but to trust, obviously NO. You know yourself better. Cewah ! Tapi kalau kau rasa diri kau memang sudah 'debab' atau memang 'kurus', and people said so, no wonder you should worry about yourself a lots.

Like me, saya kanak-kanak yang tak-berapa-normal dari segi BMI (Body Mass Index). Adalah, kanak-kanak seusia saya ketika itu, (Year 2000), mereka ketawakan saya sebab doktor bagi saya Vitamin untuk tambahkan selera makan, mereka cakap saya kurus macam papan. Tapi, kalau hendak tengok diri mereka sekaranglah kan, mereka pun 'taklah Normal sangat'. Saya pun naive, terlalu baik, ikut cakap doktor, excited makan vitamin berwarna kuning itu, tetapi apakan daya, memang TAK lah nak makan. Sama sahaja. Nothing's change.

Furthermore, selepas saya jadi BRASHIAN, life as a student yang duduk di hostel, memang saya menjadi lebih berisi. Tak lah gemuk sangat, but I look so ugly. I think so with double chin yang sampai sekarang tak mahu hilang. Berat paling tinggi ialah 52 Kg. Hebat tak ? Hebat ? But what to do, saya seorang yang memberontak, tak suka ikut rules bodoh, tak suka senior-bajet-hot, and I am so grateful, ketika itu, saya rapat dengan senior-senior dorm saya sahaja. So, saya tiada masalah langsung dengan hal ehwal dorm. Saya seorang yang suka buat kerja sendiri, tak kacau hidup orang lain. And finally, saya bertahan setahun saja, since that, saya berjaya menjadi kurus semula. Sebenarnya saya tak pernah kisah pun badan saya bagaimana. Well, kadar metabolisme saya tinggi. Terima kasih mama and daddy.

So, bila sudah masuk universiti, badan menjadi lebih kurus, sebab pergi kelas jalan kaki, ketika itu semester pertama, and masuk semester kedua, ada ketika berjalan kaki ditemani Liyana Laila, walaupun dia ada motor pada masa itu, sanggup pula dia pergi berjalan kaki, katanya nak kurus. Kami berlainan Kolej Kediaman pada masa itu. So, I started to gain weight again, masa duduk di Blok 57. Seriously terkejut masa timbang berat badan di Giant bersama Sunshine, ala yang masuk 20sen tu, eh 20sen ke ? Maybe. Lupa. 50kg tau. Tapi keep denying. Sebab masa timbang itu, sekali kasut dan barang-barang yang kami beli. So, tolak ke tepi. Finally, timbang sekali lagi di rumah, "50 kg lah, betul lahhh", jadi kagum sekejap. 

I gained a lots, because I am happy with my life. My appetite semakin tinggi. Asyik-nak-makan je kerja aku. Sikit-sikit mengadu kat sunshine, "You, lapar", sunshine buat-buat tak dengar. Kalau saya text dia, at that moment, dia di dalam kelas, saya cakap, "You, sedapnya kek coklat", si Sunshine akan cakap, "Ee budak ni, makan je kerjanya...blablabla". Membebel, risaulah tu saya gemuk. Cehhhh. Tapi, dalam bebelan itu ada sayang, dia mana sanggup tengok gadis comel dia kelaparan. Ye tak ? Kalau kami ada salah faham pun, dia tetap akan memasak untuk saya, dan hantar ke rumah saya. Terharu sebenarnya. Teringat lagi, ketika itu 15.06.2011. I miss you, sunshine. He's special. Dia buat saya rasa saya istimewa untuk dia. Cewah. :)

Now, my weight has decreased. Congratulations. Currently, 43 Kg. Tidak perlu jogging, tidak perlu control makan. Automatically, tak-lalu-makan-sebab-sunshine tiada. Heh. Funny isn't it? Tapi masih lagi ada orang cakap saya debab, including mama. What to do, just smile. Because I am happy. Happiness make me chubby. Padahal, tak pun ! Grr. I think my secret to maintain my weight depends on my mind and mood. If I am happy, I will eat, eat and eat. Saya berselera sungguh kalau sunshine ada. Kalau dia tiada, kau-jamulah-apa-apa, memang aku tak lalu nak hadap. Heh. 

Apapun, in short, 'janji hati senang'.


Saya tulis blog sebab saya nak appreciate the way he shows his love towards me. Thank you so much, Sunshine. I do love you. You make me happy when skies are grey. ;) I record, I remember. Love is about two people who practiced give and take principal. InsyaAllah, kalau ada jodoh, saya akan doakan persahabatan dan kasih sayang antara kami berkekalan hingga akhir hayat.

Saya harap kawan-kawan di luar sana boleh terima hubungan kami seadanya. Lagipun bukan kami tak mahu umumkan tentang relation kami, cuma its not the right time to talk about it. Kalau orang tanya, 'Couple dah?', of course, belum. But we're in progress, masih dalam proses berkawan. (Macam artis pula bagi jawapan begitu) Heh. InsyaAllah, kalau sudah jodoh, tak ke mana, ye tak ? Cuma, masing-masing kena belajar menghargai dan mencipta perkara-perkara terbaik untuk dikongsi bersama-sama, supaya kita tidak bosan, dan boring, eh samalah boring = bosan. Duhh ^_^" Kita yang membuat juga mencipta kebahagiaan itu menyerlah. Sebagai contoh, kami berdua. Kalau saya ada salah faham dengan si dia, gaduh teruk macam mana pun, saya masih boleh tersenyum, sebab saya bahagia bersama dia. Kebahagian itu lebih banyak berbanding kesedihan yang dilalui. Well, its all about your feeling, and how you HANDLE it, dude.

By the way, wait a minute. Sebenarnya tidak berapa nak secret sangat pun. I blog this type of entry sebab nak bagitahu how saya boleh jadi debab macam sekarang. Tiada kaitan dengan sesiapa. Think positve. Ceria-ceria selalu ! Cuma berkaitan dengan cara pemakanan saya, and sunshine. Mestilah ada kaitan dengan si dia. Ehem. Gula hati saya, kan ? :)


P/s : Selamat berbuka puasa sebentar lagi readers ! Don't be sad. No matter what people said about you, you know yourself better.



Much Love,
Elle Nyna

Day 25.

Salam readers,

Jam menunjukkan pukul 12 am (lebih kurang) ketika ini. Kejap lagi sahur, mata saya agak berat ketika ini. Saya baru saja end our call sebentar tadi. Kasihan dia. Perjalanan yang memang jauh dan memenatkan. Sunshine cakap dia mengantuk, saya risau dia terlelap. Lantas saya tanya dia soalan Mathematics mudah. Supaya otak dia masih bergerak, tidak tidur.


Soalan mudah sahaja, :P Bolehlah dia bertahan sekejap. Lebih kurang 11.40pm tadi terpaksa berhenti juga untuk tidur, akibat badan yang penat and terlalu mengantuk. Kesian Sunshine saya. Saya doakan dia selamat sampai ! InsyaAllah, Amin. 

Currently, saya tengah tunggu dia selamat sampai. Oh ya, kad raya yang saya pos semalam dari Ipoh menggunakan Nationwide Express telah selamat tiba di perkarangan rumah sunshine. Terima kasih. Berbaloi bayar lebih sedikit atas perkhidmatan mereka yang cepat. 1 hari sahaja. The best

Terima kasih Sunshine, Alia, Wanie, and mereka yang menghargai penulisan saya. Terharu.



Much Love, 

Wednesday, August 24, 2011

Dear Alia,

Salam readers,

It would be a great pleasure to write up about my dearest friend, Alia Marliana. Since it's her birthday. Happy Birthday once again baby. Sorry, I couldn't see you up there, taking for an injection, the alien (doctor) make a hole into your skin using the sharpest needle. Fuh. But I do love needle ! And I love people take my bloods. Imagine VAMPIRE. Okay, not the one with a TV Series, Vampire Diaries, no-no-no. What the crap am talking about. OMJ Oh My John. LOL.

Happy Birthday ALIA.

We've known each other since 2001, and yes, we're neighbour! Hello New Neighbour! I didn't expect that we used to be so close together. You, never interfere in others business. The best thing that I can describe you is, 'Mind Your Own Business'. Yes, yes. Itu paling tepat tentang kau. Precise. 

We do have secret moments together. But let both of us bear it on our mind. Superb great moments when both of us bersembang di balcony rumah, suddenly, we saw something. Seorang perempuan, bertelekung. pada pukul 3 am, more and less. Creepy. Lari terus masuk rumah. It seems like we sleep together, macam sisters, terus membungkuskan diri di dalam selimut. We turned on the radio, and crap! Radio pula seakan-akan berbunyi hantu. LOL. 

Paling kita ingat, kalau nak buat homework, nak share jawapan atau apa-apalah, boleh campak-campak guna kayu paling panjang, untuk hantarkan to each other through balcony rumah. Such a lazy ass kami berdua. Dah jiran, semua benda boleh campak.

Ketika itu, kita rasa kita dengan Alia memang macam adik-beradik kembar. Tapi kalau kita dengan Alia, kita rasa Alia macam kakak kita lah. Sebab dia nampak matang sikit daripada kita. Heee :p Lepas itu, Alia ini pendiam sikit. Kalau orang cakap dia sombong, sebenarnya tak. Dia cuma tak tahu nak borak apa. One more thing about her, dia jenis tak kisah langsung. That's why I love being with her. Heee. Jangan tak tahu, Alia banyak Fans di sekolah dulu. Heee. Tapi adalah seorang lelaki itu, minat kat Alia, sampai hantar nasi setiap Hari Isnin. Nasi Ayam, Nasi ape lagi tah. Peminat, peminat.

Dengan Lyn pula, kita dengan dia macam isi dengan kuku, gaduh teruk-teruk, maki-maki, kita saling sayang. Ye tak? Wanie si lembut hati, dia ini jenis lembut hati sangat. Mudah tersentuh, what else I can say about her, boleh jadi seorang ibu yang penyayang, boleh tak aku cakap begitu wahai Wanie ?

Gaduh-gaduh itu perkara biasa, sama-sama suka sentap. Sentap pun sebab hal remeh. Such a kiddo. Tak matang langsung. But, Alia such a nice girl. Till now dia memang baik dengan saya. Sampai bila-bila pun. If dia sedih sebab boyfriend dia, confirm dia akan call me, call me. Samalah dengan saya. Lyn and Wanie pun begitu juga ! Heee. Perkara paling sedih, bila both of us terpaksa separate. Dia kena sekolah dekat KL, and I have to move on. LAWN kurang seorang. Tapi, bila Wanie pula minta pindah sekolah Raja Chulan masa Lyn and I berada di BRASH, (ya, kami Brashians) saya ada Lyn seorang. Wuu. So, saya kenal Lyn since I was a little kid, age 7 years old (Year 1995). Just imagine, how close we're, kan ? 

Wanie I kenal dari darjah 3 (Year 1997), di dalam bas. 

"Eh awak tinggal kat mana yer?", tanya saya pada Wanie

"Kita tinggal kat Tasek Damai," Wanie ketika itu terletak satu ribbon biru di kepala. Tak ingat ikatan rambut apa yang dia aplikasikan di rambut beliau. Heh. :P

"Eh, samalah !"

Rupa-rupanya, rumah kami bertentangan sahaja. Cuma terpisah dek Padang Besar depan rumah. >_< Last-last, kami melambai dari jauh sahaja. HAHA Adoi, what a nice moment when we're kids.

But, kami berempat, LAWN, gaduh macam mana pun, we unite as four. Seriously.

ALIA , sister . Heee . Birthday Girl ; PRETTY ONE
P/s : Happy Birthday Alia, the pretty one. (:

Bye, for now.

Love,
Elle Nyna.


Tuesday, August 23, 2011

Day 23.

Salam readers, 

Hari ini hari ke-23 kita berpuasa. Tak sangka, semakin hari semakin dekat kedatangan Syawal. Tapi, pelik. Tiada perasaan hendak raya. Yang saya tahu, saya mahu balik Shah Alam selepas raya ini. Permulaan semester baru, tekad untuk cuba kekalkan prestasi 4 flat. :) InsyaAllah, kalau niat kita betul, dapatlah lagi merasa 4 flat. Hehe.

Alhamdulillah, hari ini hari yang bahagia, as always. Mama cuti sakit. MC. Kesian mama. Tsk Tsk. Kad raya telah dihantar dengan jayanya ke Nationwide Express. Walaupun sekeping kad raya sahaja yang saya hantar tahun ini, tapi, EFFORT untuk hantar kad raya, berhasil juga. Terimalah kad raya yang tak seberapa daripada Elle Nyna buat awak, Sunshine. 

Hari ini ingatkan hendak beli barang-barang untuk buat biskut raya, tapi harapan tinggal harapan. >_< Bawa kereta mama, rasa tak berapa selamat nak buat side parking. I am very weak in doing side parking. What a pathetic LOSER I am. Lagi-lagi kereta Auto. Memang tak cekap. Fuh. 

Abaikan sahajalah apa orang kata, selagi kita tahu apa kita mahu dalam hidup ini. AT LEAST, kita tahu apa yang kita MAHU, itu adalah lebih baik. Ye tak ?

As usual, hari ini on the phone almost like 24/7 dengan Sunshine. Adalah salah faham sikit semalam. Itupun sebab my blackberry suddenly appeared SOS. 10 minutes, with 2 restarts. First without taking out the simcard, and  still, after second time trial, baru appear My Celcom. What a day. Tapi, takpe. Sebab masing-masing sudah minta maaf. Okaylah, kita bukan mahu gaduh, kita mahu yang indah-indah sahaja. Heee.

Saya sayang blog saya. No matter what happen, the blog will keep running as usual. I won't take it for granted to shut it down. Heh.

By the way, get well soon, Alia.


Bye, for now.


Love,
Elle Nyna

Monday, August 22, 2011

Interests

Salam readers,


INTERESTS. Yes, I have 12 cats. But one dah kena bagi orang lain. One more dilanggar which was my beloved BLACK. I miss you BLACK. Weee.

Saya pernah buat doughnut untuk sunshine, tapi kan, hampa. Tak sedap. Nampak je sedap. HAHA. Tak kisah lah, yang penting EFFORT ! Tapi, lepas kejadian doughnut tak-berapa-enak, sunshine rajin belikan saya doughnut. SUKA. :)


Anda ingat senang nak bentukkan semua ini ? TAKE TIME. Kejar masa, plus saya bukan seorang tukang masak professional. Oh ya, balloons. Saya siap tiup belon yang banyak untuk si dia. Boleh semput dah. Actually, saya buat semua ini untuk anniversary kami yang ke-2. HE WAS SO NICE, sebab dia ingat tarikh ini. TERBAIK. Dia sanggup balik awal untuk jumpa saya. Tsk. Terharu. Okay, okay. He's special.

Okay cerita semalam. Kan ada budak-budak tecik ramai kat rumah saya semalam ? Excited. Baru terasa 'puasa' bermakna bila ada auntie and uncle yang sudi masak and berbuka dengan kami sekeluarga. Alhamdulillah. Tak lupa, sepupu tecik saya ini,


Budak comot ini, cute. NAKAL. Suka conteng dinding. Tapi, sekarang tak nakal sangat. Comel sahaja. Sayang dia. :D Dia tiada kakak perempuan, so dia akan act like-so-spoiled-brat. You know, manja ? Yes, that's what I mean. Okay, geram. RINDU pula nak belasah dia.

:D Actually I am counting for my friend's birthday. Alia Marliana, lagi 2 hari birthday dia. Dengan harapan dia akan debab macam saya. HAHAHA. 

Lepas itu, one more thing, saya semalam post status ini dekat FB saya.


Semua orang cakap saya debab, kecuali seseorang. SIAPA, cepat teka. Mestilah sunshine. *wink*


Hidup ini kita tidak boleh jangka bagaimana. Yang paling penting, kita kenal diri kita, kita sayang diri kita, maka, kita mesti yakin kita akan perbaiki kehidupan kita supaya kita menjadi hamba-Nya yang berjaya di dunia, dan di akhirat. Kita tidak boleh putus asa. Jika kita lemah, kita jatuh sekali, dua kali, atau lebih berkali-kali, kita harus bangun semula. Walaupun sukar, walaupun sakit, kita mesti kuatkan diri kita sendiri. Percayalah, kalau tiada masalah, hidup ini tidak mencabar langsung. Yakinlah pada diri sendiri, yakinlah, Allah s.w.t yang memberi rezeki, bukan manusia, dan hanya pada Allah s.w.t kita meminta. Jaga solat anda! (Pesanan untuk diri sendiri juga) :P


Seriously, I can't wait to be in Shah Alam soon. RINDU. RINDU. RINDU SUNSHINE. I MISS YOU CO MUCH ! LOL* OBVIOUS pula LOVESICK aku hari ini. Ehem, sebelum itu, saya dengan ini, mengumumkan saya terpaksa BLOCK a person di Facebook saya. Maafkan saya. My Facebook is restricted only to those who actually know me inside and out / going to the same house/ school / class / faculty / university with me. Is that clear? Bukannya apa, saya tak mahu keruhkan keadaan. Itu sahaja. Niat saya baik. ;P Angkat bakul sungguh. Oh yes, definitely, terpaksa update blog bila ada benda di kepala. Sunshine went out, and I am totally bored. We're usually talk on the phone like 24/7, kadang-kadang sampai saya tidur, dia tidur, and the phone still on the line. Serious sweet. Sayang dia sangat. I do trust him, trust his loyalty towards me. So, I don't give a damn with jealousy. If you want to create BULLSHIT, cari orang lain, not me.


Can't wait for our next anniversary. (: InsyaAllah, kalau semua berjalan lancar, kami masih bersama. Kan Sunshine ?



Bye, for now.





Love,
Elle Nyna

Seimbang

Salam readers,

Bila sebut tentang seimbang, banyak benda yang bermain difikiran saya. What's on my mind right now, is balance / stable also known as S E I M B A N G in malay. In a relationship perlu ada keseimbangan. Ya, keseimbangan untuk buat diri kita ada 'charming' yang tersendiri. Menawan, buat orang tertarik. Supaya kekasih kita tidak boring / bosan. Entah, ada ketika saya seimbang, adakala saya tidak. Due to period, maybe I jadi over-sensitive-like hell. Saya bukan seorang yang kuat cemburu, I am such an open minded creature. Unless, kalau time period, memang sensitive itu berlebihan. So si dia kena faham. If saya merajuk, saya bukan makhluk asing yang merajuk mengambil masa 10 hari atau sebulan, saya hanya perlukan 10 saat untuk cool, dan kemudian, saya akan bagitahu dia, 

'You, I merajuk dengan you sebenarnya'. 

Okay, itu saya yang sekarang, bukan saya yang dulu.

Bila saya sedih, saya akan diam, dan dia akan tahu kenapa saya diam automatically. Dia tahu saya sedih ataupun kecil hati. Lepas itu, dia akan ungkap, 'Tak suka lah you macam ni'. Okay, that's it. Saya akan kuatkan hati saya, lawan perasaan sedih itu, dan cuba pulihkan keadaan macam biasa. Sebab saya tak nak jadi macam dulu, suka merajuk, suka sedih lama-lama. Saya nak jadi happy-go-lucky, sebab terlalu banyak cerita sedih saya backward. Saya cuba abaikan kesedihan saya, dan buat benda-benda yang boleh buat saya ceria semula. Kalau saya sedih, saya suka tengok video-video rakaman tentang dia sepanjang kami bersama, pergi tasik tangkap dragonfly lah, time dia study, ataupun time dia isi minyak kereta. Seronok, dan saya akan ketawa seorang diri. Bukan sukar untuk menjaga hati saya. Saya seorang yang sangat mudah diambil hati. Perempuan, confirm hatinya lembut. Nak-nak lagi saya seorang yang penyabar. Sabar saya tiada had. Memang tiada had. Saya sabar sahaja. Tapi kalau bab seeseorang melukakan hati salah seorang ahli keluarga saya ataupun orang yang saya cinta dan sayang, saya akan cuba back up dia as always. Orang kata, 'cubit paha kanan, paha kira terasa juga'. Eh, apa kata anda cuba cubit sekarang, terasa tak. Tak terasa pun. Kenapa ya peribahasa dia macam ini ? Hehe.


Okay, saya rasa cukup sampai sini dulu. Saya rasa semua ini hanyalah sebahagian daripada ragam kehidupan manusia yang menjadi perisa macam main masak-masak, terpulang pada kita mahu menganggap ianya superb delicious ataupun superb tasteless. Tapi, kalau saya dengan sunshine, saya suka pilih kebahagiaan. Things yang buat saya bahagia. Lebih baik fikir benda yang buat kita bahagia, daripada memikirkan hal ehwal sedih, yang membuat kita sedih lah. Sebab 99% kebahagiaan, hanya 1% je kesedihan. Itupun kalau ada krisis. Haha. Okay, I love you sunshine, always. Bear it on your mind. 


Selamat berbuka puasa semua.

Love,

Ego

Salam readers,

Pagi sahur ramadhan yang ke-22 ini, saya tiba-tiba terlintas hendak berblog tentang EGO. Ego seorang perempuan. Of course, semua orang memiliki sifat ini, and perempuan memang ego. Tapi kalau hendak dibandingkan, lelaki lebih ego, bukan? Sebenarnya, apa yang kita panggil ego and ego and ego, and this word keep going inside my head, it does exist, and exactly bukan ego, tetapi berhati-hati. They will not easily love someone with all their heart. Perempuan tidak akan sewenang-wenangnya mengaku dan mengejar seorang lelaki kerana cinta mereka. Kita tahu, perempuan mudah berubah hati. Mula-mula perasaan suka. Selepas itu, kalau perasaan itu hanya sementara, bertahan selama 1-2 bulan, that surely not love. One more thing, mereka mengharapkan lelaki itu yang datang towards them. But in the term of mine, I did fall for someone, and I keep running so hard to get him. How hard was it? I'd rather feel hurt than feels nothing at all. 

Kita tak pernah cuba, mana kita pernah tahu ? But first you have to make sure the guy yang betul-betul buat you melted is one of your type. I found one of my kind. And that was the first day I fall in love, at that moment, I felt like, "Am I fall in love?" I also keep reminding myself, should I, or shouldn't I ? Should I fall in love, should I admit ? No, but I think, why not I give my best to love someone even though, I know he won't love me back. Kenapa perlu susah hati mencintai seseorang, sedangkan dia telah buat kamu jatuh cinta? Heh. Dulu, I am very frustrated. Kinda frustrated. Takut sangat kehilangan si dia. Perasaan itu sangat dalam. You will never know until you figure out yourself.

You will act differently, so do I. Apa saja yang saya lakukan, semuanya ke arah bersungguh-sungguh. Appreciate every single thing. I can memorize his name on that day, his birthday in a week, his phone number, his pair of eyes, every single thing, yes. Sampaikan first gambar dia, still in my mind. And that moment, I start to save all his SMS in my Blackberry. What a nice moment when I read those back. Seriously, I learn to appreciate. Women need lesson, they also need protection. I need lesson to teach me what is life exactly, and meanwhile I do need protection from him. Perempuan mestilah dilindungi. Yes, his love taught me everything what was needed in life. Orang cakap, saya akan angau untuk seminggu-dua, but it lasts sampai sekarang. Hari-hari kronik, hari-hari senyum sendirian. Mungkin itu, yang buatkan orang cakap saya look 'debab' or in other terms, 'chubby'. Walaupun berat saya mencecah 43kg now. 

Alhamdulillah, Allah s.w.t itu Maha Penyayang. Saya tidak sangka yang dia juga mula menyayangi saya, cuma saya faham, kenapa dia rasa dia tidak perlu untuk ungkapkan selalu semua perasaan itu. Yes, I learnt those too. Saya bersyukur mencintai seesorang yang tahu hargai cinta saya buat dia. Ya, memang pada mulanya ia menyakitkan. Saya sendiri risau direject, padahal, saya tak pernah rasa perasaan itu. Perasaan direject, agak menyakitkan, terutama kalau kami berdua mengalami krisis. Tapi lama-kelamaan, kami berdua tahu, semua percintaan sudah menjadi asam garam kalau bergaduh. Sebab pada masa itulah, kita mengenali each other's heart very well. 6 bulan saya sendiri ambil masa untuk mengenali dia, dan dia mengenali siapa saya yang sebenarnya. Dia sangat special. He's special. Special and very special. (:

Perasaan bersyukur tu tidak pernah hilang, sampai sekarang, because I work so hard to win his love at the beginning. Bila kita berusaha sungguh-sungguh, dan kita dapat reward, I mean, whatever you did, you buat dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh, dan balasannya setimpal dengan usaha kau, kau akan rasa semua ini berbaloi, dan ianya sangat bernilai buat kau. And that's what I got. Lega, sebab kita dihargai. Lega, sebab kita dicintai, sebagaimana kita mencintai dia. 

Banyak perkara yang menarik tentang dia. Terlalu banyak. Dan bagi saya, saya pilih dia bukan untuk tahun ini sahaja atau tahun depan, tetapi saya pilih dia kerana saya mahu bersama dia sehingga akhir hayat saya. Ya, saya risau, mungkin dia, mungkin saya cepat bosan. Saya harap kami akan bersama-sama work together so hard to make our love growing much better and loving each other perfectly. Cinta, melibatkan 2 hati. Orang cakap, kami serasi, tetapi sebenarnya, kami banyak perbezaan pendapat. Yang terbaik, bila masing-masing cuba memahami keadaan. Give and take. Apa saja saya buat, saya cuba fikir perasaan dia, macam itu juga dia. 

Bagi saya, there's no word 'Perigi Cari Timba' in my life. Kalau kita betul-betul ikhlas, buang jauh-jauh ego itu. Dan make sure, lelaki yang kau suka akan hargai kau. Itu yang buat saya lebih berani untuk menyatakan soal hati saya pada dia. Bukan saya tidak pernah sedih atau menangis, saya banyak menangis sebab cinta saya terlalu dalam untuk dia. You will never know how hard I face. Seriously. Saya lemah, walaupun pada dasarnya saya tabah orangnya, saya cuba jadi lebih sabar, supaya saya dapat kenal siapa dia. Finally, I succeed. Cuba anda bayangkan, you love someone so deeply, but you have to maintain your relationship as friend, sampai sekarang. Kami memang tidak berstatuskan boyfriend and girlfriend, we're not to In a relationship right now, nor declared as couple. Belum lagi ke tahap itu. So, as a crazy woman, yang really-nak-kan-status-itu, I learnt that, cinta, tak semestinya kena terus declare. Heh. Funny. Mula-mula, memang susah nak terima a fact like that, but bila kita exactly in love, we forgot the fact that, love is wonderful. Persahabatan antara 2 hati. Itu lebih penting. Itu yang patut dihargai. 6 bulan saya berkawan dengan dia. Bukan kenal-kenal, terus declare. Sebab masing-masing berhati-hati. Kita bukan nak mainkan perasaan orang, dan kita sendiri kena betul-betul bersedia, 'are you ready for a relationship?', soalan itu yang selalu ada di dalam kepala kita. Well, then, I learnt to correct myself to be better than before. I am not desperate to have a boyfriend, then why I do need to think all this things ? Its not wrong to love somebody who made you someone to him. And, usia couple itu tak penting, itu tak menjanjikan kau akan bersama dia sampai mati. Yang penting, berapa lama kau mula mencintai dia. I love him for 6 months already ! Atas sebab itu saya gelar diri saya, setia. When I really love someone, dia sendiri tahu saya setia, dia tiada doubt, tiada ragu-ragu, saya akan setia dengan dia sebagaimana dia setia dengan saya. Wow. *Wink* (Senyum sendirian)

Apapun, saya bahagia sangat sekarang. Alhamdulillah. Terima kasih, cinta untuk segalanya. Saya sayang awak tau. 



Buat kawan-kawan saya dari kecil, LAWN, Alia, Leen, Wanie. Thank you so much, selalu buat aku berdiri tegak, kadang-kadang aku jatuh, anda semua selalu bangunkan aku, and cuba support aku. Thanks for always being such a good listener. Sayang sangat kamu semua.Terharu sangat. Hey, I love him, you all know why kan. Haha. Thanks once again sebab tak pernah bising, kenapa aku pilih dia dalam hidup aku. The most important is, sebagai kawan, kamu semua support saya. Terbaik sokongan korang. Ya, saya bahagia. Akur.




Buat mama and daddy, thanks for everything. I love both of you. Tak tergambar perasaan sayang dan cinta buat kamu berdua. I love you both once again.






WARNING
Don't create bullshit about usKami tak harap pun orang faham kami saling sayang bila dan bagaimana, cuma kita harap orang tak buat cerita macam-macam tentang kami. Therefore, I hope you understand. Thank you :\

P/s : Hey, I can sing this You're My Sunshine's song for him. But, tak nak record suara sendiri bagi orang dengar. Biar sunshine sahaja tau suara saya macam mana. Krokkrokkrokk* - Katak Boolat.


Love,

Sunday, August 21, 2011

Day 21.

Salam readers,

Today is the 21st day of fasting. So, how was it ? Yay! Glad if it was fine. :) I just love my home. Home sweet home. Kalau opah ada, lagi best.


Alhamdulillah,

Saya bersyukur dapat menerima cinta si dia ^__^ *Terharu*
Sunshine, I LOVE YOU. Thanks for calling me every 30 minutes. Wherever you go, you called me. How sweet you're. 

Orang kata : "Untunglah, ada sunshine". OF COURSE. ;)

Hehehehehe. Nak gelak jap sebab terlampau happy. Macam kronik je gila aku hari ini. Adoi. Lovesick


P/s : Sakit perut.

Love,
Elle Nyna.

Saturday, August 20, 2011

; 2 days with mummy and daddy

Salam readers,

I just got back from 2-days-holiday with mum and dad. It was awesome. Seriously ! These are the photos taken . (Yang sempat diambil)

Layan je la. By the way, it was raining, rintik-rintik. Tapi, mama and daddy bawa juga saya ke sini. Tengok gambar masa kecil excited kaki ditolak air laut. Saya harap, sunshine boleh bawa saya main di tepi pantai pula. *Wink*







Disebabkan saya teman mama pergi Kuantan, Pahang, mama belikan saya macam-macam. Thanks mama. Terkejut tadi time hendak balik ada 1 call, rupanya Sunshine. Thanks sunshine for the call. I miss you, mesti you rindu I juga kan ? Sebab itu you pergi BJ, takpe, I understand. Heee ;P. Penat travel seharian di dalam kereta tak hilang lagi.  ;P Okay, bye. Til then.


P/s : Awak rindu saya ? Saya rindu awak tau tak ? :'(

Love,
Elle Nyna

Friday, August 19, 2011

Day 19.

Salam readers,


How's your fasting so far? Hopefully, semuanya berjalan lancar. Sebelum saya tidur, dan lelapkan mata, due to loss appetite bulan puasa ini, saya hendak awak semua tahu yang saya cintakan keluarga saya dan sunshine saya. Tehehe.

Love,

Thursday, August 18, 2011

#4 Sunshine




Hey Sunshine, I love you. You know that always right ? (: Thanks for the call. I appreciate it.

; Let bygone be bygone

Salam readers,

Things happen for a reason. 

So you believed in KARMA ? What goes around comes around ? No. I believe in Qada' an Qadar. So, you may say anything what you like, as if you act like GOD. You can never know the future

I believe in Allah s.w.t. I have faith in Allah s.w.t. 

Yes, I fall for him. Allah s.w.t takdirkan aku bertemu si dia. Dan aku yang memilih sendiri pilihan itu. Kita ada banyak pilihan, samada untuk terus kekal dengan pilihan itu atau mengubah pilihan kita. Tambahan pula, aku sendiri tidak pernah hendak jatuh cinta pada seseorang. Selama ini, aku hanya menerima cinta orang. Tapi kali ini, biar aku sendiri yang memberi cinta aku. Risiko terluka ? Argh! Kalau aku gentar terluka, aku tidak akan ambil pilihan ini. Dilukakan oleh keluarga sendiri, cukup-cukuplah sakitnya. Boleh lagi sunshine aku buat lawak at that moment. Lepas itu, boleh pula Sunshine tanya, "You dah cermin dah?", aku pula melayan, "dah". Then terus berhenti menangis. Cinta, confirm akan ada perasaan terluka, kecewa, sedih, tapi walaupun semua itu wujud, atas dasar cinta jugalah, kita bahagia. Cinta kalau kita yang corakkan menjadi lebih ceria, bahagia, dan indah, maka kita akan rasa kebahagiaan itu. Asalkan dua hati ini saling menerima kelemahan dan kelebihan masing-masing sebaik mungkin. Tapi sedarlah, sekali cinta itu pergi, kau cuba macam mana pun, cinta itu tak akan datang balik. Jadi, tolong jaga hati orang yang kita sayang sebaik mungkin. Mungkin kita tak sedar, marah macam mana pun kita pada seseorang itu, kita ada hati untuk dijaga. Belajar untuk tidak pentingkan diri sendiri. Opah, this is for you. I love you so much.  

By the way, berlalu sudah luka yang pernah ada, telah dibuang jauh-jauh, and berkat dugaan yang aku terima, Allah s.w.t berikan aku result yang membahagiakan. Berkat aku dan dia. Terima kasih, ya Allah s.w.t. Allahuakbar.

As I have promised to Sunshine, I won't remember my past. Enough is enough. Thanks sunshine, selalu buat diri ini terasa indah untuk kamu.

Alhamdulillah, buat masa ini, aku bahagia dengan dia, dan aku akan sentiasa berdoa yang aku akan bahagia dengan dia. Kalau pun sesuatu terjadi, itu semua ketentuan-Nya. Siapalah kita untuk menentukan dengan siapa masa depan kita ? Kita hanya mampu berusaha untuk teruskan hubungan ini, menguatkan cinta yang ada, dan teruskan berdoa, finally, tawakal. Walaupun dia bukan boyfriend saya di dalam Facebook ;) No such thing as "In a Relationship with ___" Belum lagi officially, someday, somehow. Entah bila baru boleh declared. LOL. 

"Relax dulu, dah stabil baru boleh declare," getus hati aku.

Oh ya, tak sabar nak balik Shah Alam. ^_^ HAPPY FOR THAT. YAY. SUNSHINE, NAK DUIT RAYA


Day 18

Salam readers,

Tiba-tiba teringat nak taip apa. Hari ini hari ke 18 kita berpuasa. Motif entry hari ini sebab Sunshine baru tanya, 'You tak beli baju raya?'

What's on my mind ?

Apa yang saya tiada, orang lain ada.

Orang lain yang ada boyfriend/girlfriend/tunang, mereka masing-masing ada baju warna yang sama sebab beli sama-sama. Tapi saya, saya tak pernah rasa pun perasaan itu. Apa perasaan dia yer ? Seronok ey ?

Orang lain ada baju baru yang cantik sangat, tetapi saya hanya mampu mengagumi, 'cantiknya'.

Orang lain dapat duit raya banyak sampai RM1000, saya hanya mampu cakap, 'alhamdulillah, rezeki kamu'.

Mereka yang ada opah lagi tahun ini, mereka akan ceria, seronok sambut hari raya, saya pula masih teringat 9 bulan lepas, bila raya ada opah. Ada juga yang melawat opah mereka dekat rumah orang-orang tua, tak balik langsung, tak ingat orang tua di kampung yang mengharapkan anak mereka pulang. "Pulanglah di hari Raya".

Orang lain gembira di hari raya, bermaaf-maafan, gelak ketawa, makan kenyang-kenyang dulu, tetapi perkara paling utama tahun ini, ke masjid, dan menziarahi kubur arwah opah, lepas itu baru makan. Tiada rendang opah, lemang dan juga tiada kuih opah lagi. T-T Rindu sangat pada opah. Yang paling utama, tiada saudara mara pun akan berkunjung ke rumah, sebab opah tiada lagi. Apa lagi, kepada kawan-kawan saya, LAWN ingin saya jemput kamu bertiga berhari raya di rumah saya. Alia, as usual. Kalau cuti lebih, spend some extra night at my home. Wanie, kau tak pernah beraya pun rumah aku. Okay, fine. Kawan dari darjah 3, tapi ini yang kau bagi ? HAHA. Lyn, as always. (: Kalaulah sunshine saya boleh datang rumah saya, kan best. Hari raya saya jadi lebih bermakna. 


Apa yang saya rasa, orang lain tak rasa

Perasaan sedih sebab opah saya tiada.

Perasaan gembira sebab saya akan balik ke Shah Alam jumpa sunshine. Time is running so fast you know ! Indahnya hari-hari saya bersama kamu. InsyaAllah. 

Kecil hati, sebab tak mampu nak beli sepasang kasut untuk hari raya, macam selalu. *Boring*

Terasa sebab bulan puasa tak sempat jumpa sunshine. Buka puasa dengan dia pun tak sempat. Takpelah, think positive. Kalau panjang jodoh, kahwin nanti, hari-hari buka puasa dengan dia. Okay, fine. Itu lagi afdhal.

Saya gembira, sepanjang bulan puasa ini, until now, cinta saya untuk dia, cinta dia untuk saya, Alhamdulillah. Ku panjatkan kesyukuran kepada Ilahi. Alhamdulillah sekali lagi.

Harapan saya

Semoga hari-hari yang mendatang, saya dapat teruskan kesederhanaan saya di dalam kehidupan saya. Tak perlu bercerita, sembang bagai kau anak jutawan. Because, life is short, gunakanlah sebaik mungkin. Nyawa yang diberi Allah s.w.t cuma sekali, dan ianya sekadar pinjaman. Pada-Nya jualah kita kembali.




P/s : Bismillah, saya doakan sunshine selamat perjalanannya ke mana saja pun dia pergi, dia berada. Amin


Monday, August 15, 2011

Day 15.

Salam readers,

"Alhamdulillah"

Ucapan yang singkat dan penuh makna bagi saya. Yelah, saya perlu sentiasa bersyukur dengan apa yang saya miliki kini, supaya saya tidak lalai dan leka di masa hadapan. Saya bersyukur dan lega, saya menemui dia. Siapa dia, insan yang saya baru kenali itu. Semua orang ingat dia misteri. Sengaja buat-buat misteri. Sebab takut kecundang. Misteri bagi orang ramai, tetapi tidak bagi saya. Genap sudah 6 bulan kami bersama.


Mengenali dia kali pertama, mungkin ianya telah tertulis dan ditakdirkan. Kalau kita ada rakaman video yang menunjukkan saya dan dia bertemu, memang nampak 'takdir' yang telah tertulis. Percaya pada rukun Iman yang ke-6, Percaya pada Qada' dan Qadar. Semuanya telah tertulis, bukan ? Dan saya belajar menerima semua itu. Saya hanya mampu berdoa supaya saya dan dia tidak terluka, tiada yang kecewa, dan biarlah ianya berakhir dengan perkahwinan yang bahagia sehingga akhir hayat. Siapa tak gusar jika ianya angan-angan semata-mata ? Mana ada perempuan yang berusia 23 tahun, mahukan hubungan yang seakan-akan dongeng, yang tiada masalah, yang tiada salah faham, tipu semua itu. Saya mahukan kepastian yang dia juga berharap semua ini akan berakhir dengan gerbang perkahwinan yang bahagia. InsyaAllah.


Saya pula asyik menafikan, adakah saya sudah jatuh cinta dengan si dia. Memang saya akui, saya terus menafikan, sampai satu masa, saya tidak rasa saya masih boleh berselindung dan menipu tentang perasaan saya. Dan akhirnya kini, saya dan dia, kekalkan persahabatan yang dimulakan dengan penuh keikhlasan.  Kalau diikutkan ianya agak kelakar. Entah bagaimana semuanya begitu indah, walaupun dasar dirinya seorang yang panas baran mampu berubah kepada my Mr. Cool. Terus terang, dia memang memenuhi ciri-ciri seorang lelaki yang saya inginkan dari dulu. Saya ingat tak akan wujud lelaki begini, yang mampu melindungi saya, menjaga saya sebaik mungkin, dan ya, saya rasa selamat disampingnya. In short, 'aku nampak diri aku di dalam diri dia', begitulah. ;) Just imagine, I was hungry, and saya bagitahu dia, "U, lapar..," dan si dia akan masakkan sesuatu untuk saya, ataupun kalau saya tak bagitahu pun, dia akan belikan saya makanan, dan kami makan bersama. Kalau kami mengalami salah faham, dia akan cool sendiri. The best moment, ada satu malam yang kami ada konflik, tiba-tiba dia text saya, mahu jumpa. In my mind, sudah tentu dia hendak sambung marah, tapi ternyata tanggapan saya salah. Rupanya, dia bawakan saya semangkuk mee goreng. :) Sweet sangat. Dia seorang yang romantik, sweet tapi semua yang si dia lakukan adalah spontan. Okay, jangan puji banyak sangat. Cukup sampai di sini sahaja ya ? ;)


Dimulakan dengan persahabatan yang ikhlas, tak sangka pula disambut mesra oleh si dia. Haha. Okay fine fine. Apapun, saya doakan sempena 6 bulan kami bersama ini, persahabatan yang ikhlas ini, kekal sehingga akhir hayat kami, InsyaAllah. Amin.

Semalam, (14 August 2011, Sunday) hari yang begitu menarik. Gelak ketawa terbahak-bahak, we both nyanyi lagu Yang Terindah by DakMie, but then, I said Hello sampai empat kali, I don't know that he was recording my voice too. Suka hati nyanyi lagu itu sampai habis. And then, dia play. Memang malu teramat sangat. Sebab salah lirik. Nyanyi kuat pulak tu. T-T MALU SANGAT. Lepas itu yang paling malu, suara annoying sudah keluar. Itu yang jadi bahan sampai tak boleh nak dengar suara sendiri. Euuw, gedik sangat. Serious. Saya suka lagu ini, sebab ianya sangat bermakna. Sunshine saya suka nyanyikan lagu ini untuk saya, selain lagu-lagu ini : Sofea Jane, Bukan Cinta Biasa dan Terima Kasih Cinta

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan
Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran
Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu


Dear Sunshine, I love you always . This I promise you.

It has been a long time I've been away, and I am now, refreshing my skills in blogging, updating my routine, I will blog anything that I think it is necessary to tell. I am sorry if I annoyed / bored you guys with my series of love stories. Well, it doesn't seems so wrong if I blog about me, myself, him, LAWN and family. I don't have time to blog about other people. Not to say, I am stupid to tell everything, or look dumb to tell my privacy. Well, this is my blog once again. I have the right to share my own happiness, and yes, he reads my blog always. Thanks sunshine, for brighten my days.


Berikut merupakan ciri-ciri Sunshine saya yang baik hati:

1. Share duit sama-sama untuk makan berdua. Means, kami sama-sama tak berkira. Dia tak berkira. Hehe
2. Time dia sakit saya ada. Begitu juga time saya sakit, dia ada. Kalau saya tak demam lagi pun, dia terus paksa saya telan Panadol. Okay, fine. Nangis pun sama-sama. Okay, itu memori indah.
3. Setia sangat. ^_^
4. Senyuman Sunshine yang menawan hati semua orang.
5. Pernah cuci toilet untuk seorang gadis comel.
6. Mengajar saya bela ikan.
7. Kalau dia marah, saya cool. Kalau saya macam marah, dia pula cool. Haha. Terbaik.
8. Dia prihatin. Semua yang dia tegur, memang logik dan boleh diterima pakai. Nasihat dia, saya dengar.
9. Saya cikgu, dia anak murid. Dia cikgu, saya anak murid. Macam itulah.
10. Apa saja dia nak buat, dia tanya saya. Macam itu jugak lah saya. Saya tak boleh tipu dia, nanti confirm kantoi. So baik jangan tipu. (Ingat itu, Elle Nyna)
11. Dia amat memahami saya. Dia cuba jaga hati saya. Saya pun nak juga jaga hati dia.
12. Kalau saya merajuk, 10 saat. Tapi kalau dia merajuk, 1 jam, dia akan baik pulih selepas tidur selalunya. Kalau masalah itu berat, dia tak dapat tidur, dia akan fikir, fikir dan fikir.
13. Dia cermat.
14. Pembersih.
15. Apa saja benda saya bagi, walaupun sehelai kertas biru, contengan apa saja pun, dia simpan sebagai kenangan. (Memang macam perangai saya)
16. Dia jadi Mr Cool selepas mencintai gadis comel itu. Hahaha.
17. Dia suka bawa saya jalan-jalan pergi tepi tasik, makan donut sama-sama. Kalau beli 6 biji donut, 4 donut saya makan, lepas itu dia akan cakap, '4 donut you makan, I makan 2 je'. More and Less. Kalau tak lalu makan, apa susah. BURUNG GAGAK kan ada ? Dia pernah dapatkan saya Puting Beliung, dragonfly ; pepatung. Sayang dia sangat. Sweet like candy.
18. Dia suka bawa saya tengok ikan.
19. Movie pertama kami tengok : I AM NUMBER FOUR, dan dia sukakannya.
20. Sangat Mencintai gadis comel itu.


Love,
Elle Nyna.

Saturday, August 13, 2011

Day 13.



Salam readers,

Hari ini hari ke-13 berpuasa. Esok 14. Dan kemudian, 15. Ada sesuatu yang menarik dengan tarikh 15. Haha. Its okay. Abaikan untuk sementara waktu. 24 August pula birthday Alia Marliana. Happy birthday Alia. Wish awal-awal di blog. Confirm dia baca.

Tak banyak benda nak update, but today, 24/7 on the phone dengan Sunshine. i love you sunshine ! Awak baik hati call saya selalu. :D 


Ketahuilah bahawa TIDAK SEMUA RELATIONSHIP MEMILIKI SUNSHINE. Macam saya, antara semua relationship, of course hanya ada satu sunshine, dan saya sudah bertemu sunshine saya. Semuanya telah ditakdirkan. Saya sendiri tidak pernah minta semua ini terjadi. Give and Take. Percayalah bahawa, saya mencari kebahagiaan saya sendiri. Saya tidak perlukan pendapat bernas daripada orang lain. Act Like GOD. Jodoh itu ditangan Allah s.w.t. Setiap benda yang terjadi itu ada hikmahnya. Saya percaya, semua ini ditakdirkan. Saya redha. Sebab itu, saya selalu berpesan pada hati, 'aku akan mencintai kamu selagi dengan izin-Nya'. Percayalah pada ketentuan Ilahi.  

Dan kepada sunshine saya , kacaknya awak memakai songkok dan kain pelikat. (: 



Love,
Elle Nyna

Friday, August 12, 2011

; Soal Menjaga Hati

Salam readers,

Ya, mulai hari ini saya akan lebih bersungguh-sungguh menjaga hati sunshine. Saya tidak mahu hancurkan hati dia. Saya harap orang lain dapat faham, saya akan berusaha bersungguh-sungguh untuk menjaga hati dia. InsyaAllah. Justeru, tolong jangan buat sebarang perkara yang boleh lukakan hati dia (Ingat tau Elle Nyna). Sekian, Terima kasih.


Love,
Elle Nyna

; Opah saya.

Salam readers,




Previously, hari raya merupakan hari yang paling menarik, seronok untuk saya tunggu. I can't wait for that moment. Tapi, kini tidak lagi. Sedikit perasaan untuk menyambut hari raya, tak kunjung tiba seperti selalu. Tiada lagi suara opah menjerit, "Nina,Nina, tolong opah buat kuih kat dapur", "Nina,macam mana nak guna mesin basuh ni", "Nina, tolong opah jap", serious rindu. Tiada lagi bunyi masakan opah, tepat jam 4 am dan 4 pm, confirm opah akan pergi dapur dan siapkan juadah bersahur ataupun berbuka. Of course, saya bersama opah sejak saya dan adik-adik lahir ke dunia ini. So, can you imagine how hard it was when once we lost our beloved people ? Tapi, takpelah. Kepada Allah s.w.t jualah kita akan kembali, saya redha.

Bila terkenang, air mata tak akan berhenti mengalir. Teringat lagi opah, setiap kali saya dapat keputusan cemerlang, opah mesti bagi hadiah dalam bentuk wang ringgit (RM). Opah juga yang hadirkan diri untuk lihat cucu dia mengambil hadiah untuk hari anugerah cemerlang, persembahan nasyid, aktiviti di masjid yang cucu dia sertai, di sekolah agama rakyat. Almaklumlah, rumah dekat dengan sekolah dan masjid. Mama and daddy, sibuk mencari rezeki, tatkala itu aku memang full time berada di rumah opah ketika itu. Dibesarkan, disuapkan makan dengan tangan seorang nenek tersayang. Bertuah sungguh saya memiliki opah yang cool sangat.

Opah sangat mengambil berat hal ehwal adik beradik kami, sehinggakan dia begitu bangga bercerita tentang adik-adik saya, dan saya belajar di mana pada jiran-jiran. Itulah opah. Bukan riak, tetapi itu mungkin topik perbualan orang tua-tua di waktu pagi. Bergosip barangkali. Opah sangat penyayang. Kesian opah. Tak tergambar perasaan seorang ibu jika memiliki anak-anak yang pentingkan diri sendiri. Dari situ, saya belajar tentang kehidupan. Sejak saya dibesarkan, saya mengenali erti pengorbanan, terluka, konflik yang hadir dalam hidup manusia. Sebab itu, bagi saya kini, jika saya memiliki masalah, saya tidak akan sesekali nampak tertekan, kerana saya tahu banyak lagi masalah lagi besar akan muncul yang harus saya tempuh dikemudian hari. Hanya kepada Allah  s.w.t tempat kita mengadu dan meminta.

Semasa di Columbia Asia, selepas check up everything. Opah diletakkan di suatu sudut, opah bertanya tentang saya. Saya terus jumpa opah. Memandangkan dalam tempoh seminggu itu, saya berulang-alik dari Ipoh ke Taiping untuk menziarahi opah, ya Allah, hanya Allah sahaja tahu keadaan saya ketika itu. Mama, Daddy saya, adik-adik semua mendoakan yang terbaik untuk opah. Tapi, bila doktor pakar cakap, 'its too late, and its the final stage, hanya buat dia gembira', hancur perasaan kami ketika itu. Kawan-kawan memberi semangat. Tetapi, semangat itu takkan ada. Dalam hati berkata, 'Setiap orang pasti akan mati'.

Opah saya sangat baik. Opah tidak pernah sesekali berkata buruk tentang orang lain. Apa sahaja, dia akan pendam dan simpan di hati. Adakala mama tegur juga, bukan apa, bila kita terlalu memendam perasaan, kita yang sakit. Kasihan opah. 

Ayat terakhir yang saya dengar, bila bercakap dengan opah ketika saya memicit2 badan opah, kerana opah sukar untuk tidur, akibat penyakit yang opah hadapi. Opah mengalami sesak nafas, disebabkan kerosakan hati (Liver Failure). Ketika itu, jam 2.30 am -3.30 am saya memicit2 opah, opah berkata, 'Sudahlah Nina, opah ni susahkan korang je", Ya Allah, tak terbalas jasa opah besarkan kami, takkan dengan  ini opah kata kami susahkan opah. Tak, opah, Tak. 

Dan saya rindukan opah. Rindu sangat. Rindu teramat sangat. Masih lagi teringat dahi opah yang sejuk seperti ais saya kucup ketika itu. Sekujur badan yang kaku. Yang tak mungkin akan kembali. Deep inside my heart, I always pray for you opah. Saya selalu doakan opah ditempatkan golongan-golongan beriman.  Amin.


Terima kasih tak terhingga, saya ceria semula kerana dia, sunshine, thank you so much . Having you in my life menceriakan hidup saya. 



Semua gambar-gambar ini hak milik peribadi saya. (: Please don't use it to show to others and claimed that they are together now or whatever. Sunshine is my best friend. Sebelum jadi pasangan kekasih, kenalah bersahabat dulu. Takkan baru kenal, terus couple. Kan Sunshine ? WE don't want to do the same mistake. Kenal dulu, baru boleh cinta ;) Tapi hendak buat bagaimana, cinta itu datang tanpa kami sendiri sedari. Heee. Apa nak buat, sudah ditakdirkan kami bertemu, dan alhamdulillah, kami bersyukur ke hadrat Ilahi kerana kami ditakdirkan berjumpa, dan saling melengkapi.

By the way, this is my personal blog, and semua tentang saya, dia, keluarga saya. So, please, NO OFFENCE. Kalau tidak suka, jangan baca. Lagipun, tidak salah saya blog tentang orang-orang penting (VIP) in my life. Sorry to say, I don't want to talk about others. Because I don't judge, I listen, and I speak up.

To Sunshine : You, you look good and handsome bila pergi kelas pagi tadi. Sangat kacak. SUKA. ^_^ Tapi you tu koya lah, boleh pula tanya siapa dapat you, mestilah I kan, KOYA. :P

#3 Sunshine


Salam readers,

Alhamdulillah. Bahagia dengan awak ! Terima kasih untuk spending your time cakap dengan saya sampai kita tak sedar dari pagi tadi hingga malam, kita bercakap-cakap. Awak buat bunyi binatang. Banyak. :p Haha. Sweet. Saya harap persahabatan kita akan kekal, hingga akhir hayat. Cinta yang terbina antara kita mampu membuat persahabatan kita makin erat. Kita berdua tahu apa yang kita rasa, dan cukuplah bagi saya jika awak tahu kenapa saya pilih awak. (: Suara awak terbaik bila time azan, amboi-amboi, mentang-mentanglah tak boleh sabar nak waktu berbuka. Sampai nak azan sendiri tak ikut waktu. 

Tak sangka awak baca blog saya selalu. Hehe (: Hargai semuanya, setiap detik. Setiap anniversary persahabatan kita, awak mesti buat yang terbaik. Begitu juga saya. Mesti ada surprise. Heee (: Suka sangat.



Saya suka cerita tentang dia. Dia yang buat saya tersenyum sehingga kini. Dia yang buat saya bahagia. |SUNSHINE|

Oh ya, pertengkaran menjadi asam garam bercinta, yang pasti, kita perlu belajar untuk menerima dan saling melengkapi. Cinta saya, ternyata untuk dia. Saya akui, saya tidak pernah kejar sesiapa sebagaimana saya kejar dia. Kejar kebahagiaan saya. I love you, forever. InsyaAllah. Seandainya dia ditakdirkan untuk saya, saya sangat gembira ! Kalau dia bukan, saya kena belajar menerima Qada' dan Qadar. 

Awak, sama-sama doakan yang terbaik untuk masa depan kita ya . (:

"CINTA adalah anugerah ALLAH s.w.t, mereka yang menerima dan mengalaminya tidak pernah menyedari bahawa dia telah jatuh cinta kepada seseorang" (:

Love,
Elle Nyna

Thursday, August 11, 2011

Day 11.

Salam readers,

Hari ini genap 11 hari kita berpuasa, dan harapkan yang terbaik untuk ramadhan ini yer.
To Sunshine, I love you. Even we are not declare our love yet, I will love you forever. This I promise you .

P/s : What is past, is past . there's no use to cry for the past memories. the most important is the future. Alhamdulillah . Allah s.w.t berikan aku kebahagiaan yang selama ini ku cari. In short, I create my own happiness. (:

Love,
Elle Nyna.

Sunday, August 7, 2011

Terima kasih cinta

Terima Kasih Cinta untuk segalanya .

Day 6 .

Genap hari ke 6 berpuasa. Gastric beberapa hari. Memang sukar. Tiada apa yang menarik sepanjang ramadhan ini. The best moment when : si dia dan saya always connected to each other. Suka ^_^ , selain itu, masakan mama memang the best ! 

Okay, hari ini berbuka memang sangat full. Totally. Terima kasih buat adik-adik saya yang cantik, lagi ayu, yang buat air bandung cincau, which is one of my favourite drink. :)

p/s : |sayang mama, sayang daddy, sayang adik-adik, sayang LAWN, sayang Sunshine|

Wednesday, August 3, 2011

Ramadhan ke-3

Salam readers, 

Hari ini hari ke-3 ramadhan. How's your fasting so far ? I'm doing good, even though confronted with gastric, but I am strong enough. Like Sunshine always said, 'you're strong'. Yes, I am. Like a tiger, right ? *Rindu biskut tiger susu*


Okay, fine . Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar di antara saya dan sunshine. Saya masih gembira, dan lama-kelamaan saya rasa cool sungguh dapat berkawan dengan dia. Tau sebab apa ? Kalau gaduh, 'aku dan kau', 'wa dan lu', menjadi salah satu bahasa diri yang terbaik bagi kami. Well, that's good as for me. No hurt feeling, no crying, sebab orang cakap, sudah lali. ;)

Puasa kali ini agak berlainan dengan puasa-puasa sebelum ini. Kalau dulu, opah ada. Kini, tiada lagi. Bila bersahur, rasa lain pula. Sebab selalunya, opah memang bangun paling awal, goreng telur lah, panaskan lauk lah, rindunya pada arwah opah. Begitu juga berbuka puasa, memang meriah. Opah masak macam-macam. Berselera sungguh kami adik-beradik makan. Tetapi, kini tiada lagi. Kalau opah ada lagi, sempatlah opah tengok cucu-cucu dia konvokesyen. Erm, tapi kita tidak boleh menggunakan seandainya/jika/kalau , bukankah ia akan membuka pintu bagi gangguan syaitan ? Kita yang hidup ini perlulah teruskan hidup. 24 August ini genaplah 8 bulan opah meninggalkan kami semua. Memang rindu sangat, dan saya akan terus sedekahkan Al-fatihah kepada opah, tanda saya rindu akan opah.

Monday, August 1, 2011

Pertemuan yang singkat


Hari Ahad semalam, kami bergerak dari JB - Shah Alam. Semuanya tidak dirancang begitu baik memandangkan ianya suddenly planning . Apapun, saya bahagia sangat dapat berjumpa buah hati saya bersama adik-adik saya semua. Sunshine sweetheart, thank you. After we had our lunch, then we went to Sunway Pyramid. Actually I want to bring all of them to the lake view. But, nevermind. Maybe later. :)

Bertemu si dia, dan juga housemates kesayangan, dapat mengubat rindu saya pada mereka, walaupun sebentar. Cukup membuatkan saya mampu tersenyum sehingga kini. 

Perjalanan yang memenatkan tetapi cukup menghiburkan. 

Love,